Lista extinsă a celebrităţilor de la Hollywood, actori şi regizori, cu origini în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Gray

La Hollywood au strălucit mulţi actori ale căror origini sunt în România. Pe lista celebrităţilor din Cetatea Filmului cu sânge de român se află Lauren Bacall, Nadia Gray, Jean Negulesco sau Natalie Portman.

La Hollywood, în Cetatea Filmului american, au strălucit de-alungul anilor mulţi actori cu origini româneşti. În spatele numelor americane, devenite legende în Cetatea Filmului, care s-au aflat pe afişele multor filme importante se află actori cu părinţi sau bunici născuţi  în România.

Lauren Bacall,  una dintre cele mai frumoase actriţe din istoria Hollywood-ului, a avu o mamă născută în România iar numele ei vine de la numele de fată al mamei, un nume românesc. Lauren s-a născut la 16 septembrie 1924 în New York provenind dintr-o familie de emigranţi evrei. Mama ei, Natalie Weinstein, născută în România se numea în realitate Băcalu. Frumoasa actriţă cu origini româneşti a strălucit la Hollywood vreme de zeci de ani. În 2010 ea a primit Oscarul pentru întreaga activitate.

Nadia Gray,  o actriţă care a făcut carieră la Hollywood în perioada interbelică  se numea în realitate Nadia Kujnir-Herescu. Nadia s-a născut la Bucureşti, pe 23 noiembrie 1923 şi  a debutat la 15 ani, Majestic. A plecat din ţară în 1940. Debutul în cinematografie a venit în 1948, când a fost distribuită în producţia franco-austriacă „L'Inconnu d'un soir”, în care a jucat alături de Claude Dauphin. A jucat în film celebre precum ”Monsignor”, „The Spider and The Fly”, „Puccini”, „Valley of Eagles”, „Night Without Stars” şi „The Captain's Table”, printre partenerii săi numărându-se Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica, Rossano Brazzi, Errol Flynn, Maurice Ronet şi Gabriele Ferzetti. 

 Oscar pentru un român

Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografiei americane din anii ’40. Originile actorului care şi-a câştigat faima jucând roluri de gangsteri au fost româneşti. Emanuel Goldenberg alias Edward G. Robinson s-a născut pe 12 decembrie 1893 la Bucureşti, într-o familie de evrei. A fost al cincilea din cei şase fii ai familiei Goldberg. Pe fondul persecutării evreilor, familia sa a fost nevoită să plece în America. Pentru că nu aveau bani de drum pentru toţi membrii familiei, primul care a plecat spre Ţara Făgăduinţei a fost fiul cel mare. A muncit în America până a strâns banii de drum necesari familiei rămase în ţară.

La vârsta de 10 ani, Emanuel Goldenberg alias Edward G. Robinson s-a stabilit cu familia la New York, în cartierul Lower East Side. Manny, aşa cum cum îl alintau fraţii săi, a studiat la Şcoala Publică nr 137 şi, potrivit biografilor săi, a fost un elev de excepţie. În şcoală şi-a descoperit talentul oratoricesc şi la vârsta de 17 ani a intrat la City College of New York. Pentru rezultatele sale şcolare de excepţie a primit o bursă la American Academy of Dramatic Arts. În timpul colegiului a fost sfătuit să îşi schimbe numele şi a ales numele de Edward G. Robinson

”Am păstrat iniţialele EG, dar nu am nicio idee de ce am ales Robinson ca nume de familie Dacă ar trebui s-o fac din nou, aş alege unul mai scurt nu aveti nici cea mai mica idee cât de mult îţi ia să scrii Edward G. Robinson unei turme de vânători de autografe”, declara actorul într-un interviu dat unei reviste din Statele Unite ale Americii. 

În timpul Primului Război Mondial s-a înrolat în Marina Americană, iar după război a ajuns la Washington. În anii 20 a obţinut primele mari succese le-a obţinut pe celebra scenă Broadway. A urmat apoi primul rol în cinematografie, într-un film mut. La sfârşitul anului 1925 s-a căsătorit cu americanca Gladys Lloyd şi s-a stabilit la New York.


La Hollywood a ajuns în 1929, iar primul mare succes cu filmul ” Micul Cezar” avea să vină în 1930. După rolul din ”Micul Cezar”, Robinson a atins faima unui star veritabil de cinema, urmărit de paparazzi şi acostat de zeci de fani. Despre începuturile vieţii sale de star, actorul avea să povestească : ”Eram abordat frecvent de ţipi, de obicei mai mult decât bauti, care mă acostau, Durul, hah? Micule Caesar, hah? Ei bine, hai să vedem cât de dur eşti!”.

edward

A interpretat în mai multe producţii roluri de gangster devenind o figură emblematică la Hollywood. În anii 30-40, prin prisma rolurilor interpretate, numele său era asociat cu figura de mafiot american. Printre filmele care au contribuit la celebritatea sa se numără “Kid Galahad” , “Key Largo” şi “The Cincinatti Kid”. A jucat în mai multe filme în care l-a avut ca partener pe Humphrey Bogart. 

Regizorul initial al filmului ”Naşul”, Peter Bogdanovich, l-a distribuit pe Robinson în rolul lui Vito Corleone. Întâmplarea a făcut ca cel de-al doilea regizor al filmului, Francis Ford Copolla, să aibă altă preferinţă pentru rolul principal al peliculei. El l-a ales pe Marlon Brando şi astfel actorul cu origini româneşti a pierdut şansa de a interpreta celebrul rol.

edward

Robinson nu a fost nominalizat niciodată la Oscar, în ciuda succesului înregistrat cu multe dintre rolurile sale. Abia în 1973 Academia de Film Americană a decis să îi acorde Oscarul pentru întreaga carieră. Robinson nu a mai apucat să îşi primească premiul. A murit pe 26 ianuarie 1973, cu două săptămani inainte de ceremonia de acordare a premiilor.

Regizorul român şi diva Marilyn Monroe

Jean Negulesco , cu origini la Craiova şi este singurul regizor român nominalizat la Premiile Oscar. A devenit celebru pentru filmul “Cum să te măriţi cu un milionar”(1953), care le-a avut în rolurile principale pe Marilyn Monroe şi Lauren Bacall.

A reuşit să ajungă în topul primilor zece regizori de la Hollywood. Printre filmele care i-au adus notorietate se numără ”Titanic” şi  „Cum să te căsătoreşti cu un milionar", al doilea film din istorie în sistem Cinemascop - pe ecran lat, cu Marilyn Monroe în rolul principal, distins cu prestigiosul premiu britanic BAFTA. Se spune că, pe perioada filmărilor, între Jean şi Marilyn a existat şi o poveste de dragoste.

jean negulesco

Despre diva blondă, celebrul regizor obişnuia să spună: “Este visul împlinit al oricărui bărbat din lume. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta!”.

Dustin Hoffman şi Natalie Portman au origini româneşti

Dustin Hoffman, unul dintre cei mai cunoscuţi actori contemporani are şi el origini româneşti. S-a născut la 8 august 1937, în Los Angeles dintr-o mamă româncă şi un tată ucrainean. Actorul declara într-un interviu “Am sentimente puternice de evreu. Sunt un evreu român!”.Pe lista actorilor care au legături de sânge cu România se află şi Natalie Portman. Bunica actriţei a trăit pe teritoriul Basarabiei, în perioada interbelică. Bunica celebrei actriţe, basarabeancă, a fost spioană pentru serviciile secrete britanice în cel de-al doilea război mondial .

dustin hoffman foto getty images

Harvey Keitel, celebru pentru prestaţia din filme precum Şoferul de taxi, Thelma şi Louise sau Pulp Fiction, s-a născut în 1939, la New York, în familia unor emigranţi cu origini româneşti. Mama sa, Miriam, venea dintr-o comună de lângă Brăila.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite