Liviu Dragnea, vicepremierul judecat pentru fraudă la referendum: ” Să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea (FOTO PRO TV)
Liviu Dragnea (FOTO PRO TV)

Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, este inculpatul principal în procesul ” Fraudă la referendum”. Dragnea este acuzat că, în calitatea sa de  secretar general al PSD şi şef de campanie, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 %  la vot, care să garanteze validarea referendumului. Dragnea riscă închisoare până la cinci ani.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat cercetările legate de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în august 2012. Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD la vremea respectivă   a intrat în vizorul DNA, în urma unor reclamaţii, suspectat  că a instrumentat  fraudarea scrutinului, el fiind şi şeful de campanie al PSD. 

După un an întreg de drumuri şi audieri la DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată la data de 7 octombrie 2013 . În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA  se arată că  Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD,  cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul pe care îl reprezentat. Concret, DNA a susţinut că Dragnea a coordonat un întreg mecanism menit să asigure o prezenţă de peste 60% la referendum, voturile fiind obţinute şi pe alte căi , în afara celor legale.

”În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. În concret, folosirea influenţei şi autorităţii s-a făcut în următoarele modalităţi: 1. ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale” au arătat procurorii DNA în comunicatul emis la data trimiterii în judecată.

Sistemul informatic al lui Dragnea

Liviu Dragnea a fost acuzat de DNA că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie ,primarii sau activiştii de partid.

”Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr şi o aplicaţie internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii „coordonatori judeţeni” sau „coordonatori”) să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro” au mai arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor. ”Acest sistem informatic asigura comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne, comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi „Da” şi câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, au mai arătat procurorii DNA.

Acuzat că şi-a îndemnat subalternii din partid să aducă oamenii la vot, prin orice mijloce

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat pe Dragnea că, în ziua scrutinului, şi-a îndemnat subalternii din partid să facă orice pentru a aduce oameni la vot . ”De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare de care asigura validarea referendumului”, au mai arătat procurorii DNA.

Alte 74 de persoane în vizorul DNA

Demersul infracţional al inculpatului Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, au stabilit anchetatorii. În sarcina celorlalţi acuzaţi din dosar ”s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători (prevăzută de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului), infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării” .

Interceptări telefonice care îl incriminează pe Dragnea

Procurorii au făcut publice în rechizitoriu interceptările telefonice ale convorbirilor purtate de Liviu Dragnea din ziua de 29 iulie cu membrii PSD sau alte persoane implicate în proces.

La ora 20:40, Dragnea îl sună pe Valentin Gabriel Boboc, deputat PSD de Teleorman

Boboc: Da, să trăiţi!

Dragnea: Băi ... Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria ... (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casă în casă o iau ...

Dragnea: Aşa!

Boboc: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară.

Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ...

Boboc: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!

Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Boboc: Da, şefu’, toţi îi am peste tot.

Dragnea: Liberalii?

Boboc: Aicea ... îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară (n.n.: cu referire la militanţii liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş.

Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă!

Boboc: Păi, asta ... şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma.

Dragnea: Bine, bine!”

Dragnea a susţinut mereu că este nevinovat

Liviu Dragnea a respins de la bun început acuzaţiile aduse în dosar. Sprijinit de colegii de partid şi de guvernare, Dragnea nu a luat în calcul varianta demisiei din funcţia de vicepremier în care ajunsese între timp. Dragnea  a acuzat în permanenţă că dosarul său este unul politic. ”Sunt acuzat ca am trimis niste SMS-uri pe care nu le-am trimis, sunt acuzat ca am facut un sistem informatic pe care nu l-am facut, sunt acuzat ca am utilizat un sistem informatic pe care nu l-am utilizat si asta nu o spun eu acum, exista probe clare la dosar si declaratii sub juramant care sigur ca n-au fost luate in seama", declara Dragnea în noiembrie 2013.

Ce riscă vicepremierul

Iniţial, după  trimiterea în judecată a dosarului lui Liviu Dragnea, primul termen a fost fixat pentru data de 18 februarie 2014. La cererea DNA s-a admis preschimbarea termenului şi prima înfăţişare a avut loc la data de 15 noiembrie 2013. Şapte termene s-au scurs de la data începerii procesul care se află în continuare pe rol. Alături de Dragnea au fost audiaţi în proces, ceilalţi inculpaţi şi o serie de martori.  Primele condamnări în dosar au apărut în ianuarie 2014.

Doi dintre inculpaţi, Marius şi Simona Preduţ, şi-au recunoscut vinovăţia, ei fiind condamnaţi la câte un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru acuzaţiile aduse , Dragnea riscă închisoare de la unu la cinci ani. Potrivit articolului 290 din noul Cod Penal ”Traficul de influenţă (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească ori să întârzie îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Dacă fapta a fost săvârşită în legătură cu o altă persoană decât cele arătate în art. 175, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite