Mafia cărţilor de muncă a acţionat în Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Falsurile unei reţele infracţionale care fabricau dosare de pensionare, în mai multe judeţe din România, printer acre şi Teleorman, au dus la trimiterea în judecată a 167 de persoane. Procurorii DIICOT au finalizat una dintre cele mai complexe cauze din ultimii ani.

167 de persoane au fost trimise în judecată într-un dosar legat de pensionări ilegale. Nouă inculpaţi formau un grup infracţional care falsifica acte de studii şi cărţi de muncă pe baza cărora se acordau pensii ilegale de până la 2.500 de lei lunar.

Procurorii DIICOT au reţinut că liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri ai grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale. Inculpaţii au realizat acte de studii falsificate (diplome de bacalaureat, de licenţă, de master, certificate de calificare profesională) pentru  67 de persoane, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.

În sarcina inculpaţilor se mai reţine că au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor  de pensionare, pentru un număr de 138  de  persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă. Astfel, au fost prezentate Caselor Judeţene de Pensii un număr de  95 de dosare de pensie conţinând  înscrisuri  falsificate, 49 dintre acestea fiind introduse la plată.

Acţionând în această manieră, membrii grupării au produs bugetului de stat un prejudiciu de 2.400.000 lei, reprezentând sumele achitate cu titlul de pensie pentru vechime in muncă.

Riscă până la 20 de ani de închisoare
Acuzaţiile aduse inculpaţilor sunt: constituire grup infracţional nestructurat, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals privind identitatea. Pedeapsa maximă pe care o pot primi este de 20 de ani de închisoare prevăzută de Codul penal pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Pensionarii plăteau membrilor grupării sume cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor ilegale. Cea mai mare sumă care trebuie returnată de o astfel de persoană se ridică la peste 100.000 de lei. Cea mai mare sumă primită lunar de o persoană este de 2.500 de lei, plătită timp de doi ani unui „pensionar“ care nu a avut niciodată carte de muncă. Restul pensiilor obţinute fraudulos se cifrau între 1.000 de lei şi 2.000 de lei lunar.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite