Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Mâna dreaptă a Sfântului Gheorghe, adusă în Teleorman. Unde va avea loc pelerinajul la moaştele ajunse în premieră în România

8
19 Apr 2018 16:25:39
Autor: Florina Pop
Pelerini la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca  FOTO: Facebook Mănăstirea Pantocrator
Pelerini la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca  FOTO: Facebook Mănăstirea Pantocrator

Mâna dreaptă a Sfântului Gheorghe, unul dintre cei mai mari martiri ai creştinătăţii, va fi adusă vineri după-amiaza, 20 aprilie, pentru prima dată în România. Delegaţia de monahi de la Mănăstirea Xenofont din Grecia va însoţi relicvele sfinte.

Mii de oameni sunt aşteptaţi la acest sfârşit de săptămână la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, unde de mâine, 20 aprilie, vor fi aduse pentru prima dată în România moaşte ale Sfântului Mucenic Gheorghe.

„Noi am hotărât să-l aducem acum pentru că sărbătoarea sfântului e după Duminica Mironosiţelor care e importantă pentru noi: Mănăstirea Pantocrator e ocrotită de Maria Magdaleana, e una dintre femeile mironosiţe. E hramul de primăvară al mănăstirii“, explică părintele stareţ al Mănăstirii Pantocrator din Teleorman, Sebastian Serdaru.

Mănăstirea, ridicată pe locul unui spital abandonat începând cu anul 2012, aduce în fiecare an, la hramul de primăvară al lăcaşului, moaşte din străinătate. Anul trecut a fost adusă mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu.

Când au adus moaşte ale Sfintei Maria Magdalena, povesteşte părintele stareţ, a fost suprinzător deoarece nu se aşteptau la mii de oameni. „Ne aşteptam să vină câţiva, dar au venit zeci de mii”, adaugă stareţul. Asta se întâmpla în octombrie 2015, când a fost adusă mâna dreaptă a Mariei Magdalena. De atunci au păstrat legătura cu lăcaşurile sfinte de la Athos şi astfel au reuşit acum să aducă moaştele Sfântului Gheorghe.

Imagine cu mâna dreaptă a sfântului Gheorghe FOTO: pemptousia.ro

Pregătiri

Delegaţia de la mănăstirea Xenofont din Grecia va ajunge pe aeroport, la Bucureşti, vineri după-amiaza şi va fi întâmpinată de clerici români, printre care şi episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Împreună vor veni la Mănăstirea Pantocrator, unde, de la ora 18.30, mâna dreaptă a Sfântului Mucenic Gheorghe va fi expusă, iar lumea se va putea închina.

Stareţul spune că se aşteaptă să vină oameni care vin din toată ţara în cele patru zile va fi un pelerinaj. Potrivit acestuia, la slujba religioasă de duminică dimineaţa, la hramul de primăvară al mănăstirii, vor participa 10 episcopi din toată ţara. Îi amintim pe: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Episcopul Visarion de la Tulcea, Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Damaschin Dorneanul.

„Moaştele Sântului Gheorghe sunt de sute de ani e în Mănăstirea Xenofon din Muntele Athos. Sfântul e protector al Angliei, al Georgiei, al multor ţări creştine. E şi foarte venerat. Unul dintre cei mai mari martiri ai bisericii creştine“, aminteşte stareţul de la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman.

Acesta afirmă că bucuria monahilor de la Mănăstirea Pantocrator e când îi văd pe credincioşi venind în număr mare. Ei au şi o parte din moaştele Sfintei Maria Magdalena. „Mulţi se minunează când văd că avem în ţară la noi. Sfânta Maria Magdalena e prima martora a Învierii, e prima ce l-a văzut pe Hristos înviat“, adaugă stareţul. 

Deşi în România nu prea sunt biserici sau mănăstiri închinate sfintei, în Grecia sunt peste 70, iar în Rusia, sute.

„Pentru mulţi e dificil să ajungă la Athos, să se închine Sfântului Gheorghe, mai ales pentru femei care nu pot intra. (...) E o întâlnire unică pe plan duhovnicesc“, mai precizează stareţul. 

Programul

Moaştele Sfântului Gheorghe se vor întoarce marţi dimineaţa, 24 aprilie, în Grecia, mănăstirea din Teleorman fiind singurul loc unde vor poposi în România.

Afişul evenimentului

Imagini din Grecia, cu moaştele

Restricţii rutiere

Echipaje de poliţişti şi jandarmi vor fi prezente la pelerinajul de la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca. 

„Având în vedere manifestările religioase care se vor desfăşura la Mănăstirea Pantocrator situată de DJ 503, în comuna Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, în intervalul 20 - 23 aprilie, la care se estimează prezenţa unui număr mare de enoriaşi care vor tranzita drumurile din judeţ, administratorul DJ 503 - Consiliul Judeţean Teleorman, cu avizul Serviciului Rutier Teleorman, a dispus devierea temporară a circulaţiei vehiculelor în data de 22 aprilie, între orele 07.00.- 15.00, de pe D.J. 503 (Drăgăneşti-Vlaşca – Videle) pe Drumul Comunal 18 (Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Târnava – Videle).

Restricţionarea circulaţiei se va realiza între localităţile  Drăgăneşti – Vlaşca  şi Târnava, pe sectorul de drum cuprins între km. 38+890 m (intersecţie cu DN 6) în localitatea Drăgăneşti - Vlaşca  şi kilometrul 42 - 950 m (intersecţie cu Drumul Comunal 18) în satul Târnava, comuna Botoroaga“, precizează reprezentanţii IPJ Teleorman.

Aceştia au şi câteva recomandări pentru şoferi: să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri care asigură în zonă dirijarea şi supravegherea traficului rutier; să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la indicatorul „stop“ şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră; să nu oprească autovehiculele în locurile unde acest lucru este interzis şi să nu claxoneze inutil; să circule cu o viteză legală, adaptată la condiţiile de drum.

„Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi“, adaugă cei de la IPJ Teleorman.

 

Mai puteţi citi:

FOTO Mii de credincioşi au venit să se închine la moaştele Sfântului Spiridon aduse din Insula Corfu la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman

Mănăstirea Pantocrator, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi în perioada sărbătorilor pascale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
19.04.2018, 17:28:52

# Uite ba' cum are grija Dragnea si de judetul lui pe care l-a supt pina i-a lasat pe teleormaneni mai uscati ca laba lu' sf. Gheorghe . Eeee ... De acu' laptele si mierea vor produce inundatii pe santurile facute de TELDRUM , Noul El Dorado se deschide duminica la Draganesti-Vlasca . Haleluuuuiiiiiaaaaaa ......

+2 (2 voturi)
gyll
19.04.2018, 18:15:33

Lasă-i Mircea să 😘 pe mumii până se îndoaie urechile la măgarul lui Buridan

+2 (2 voturi)
Popescu Ion
19.04.2018, 20:31:02

DOAR ISUS SALVEAZA!!!! "Mănăstirea Pantocrator e ocrotită de Maria Magdaleana, e una dintre femeile mironosiţe." Maria Magdalena nu apara pe nimeni.E idolatrie ce faceti voi. Va puneti speranta in idoli(sfintii,moastele). Va intreb:chiar nu va intereseaza adevarul? E pacat sa va inchinati unor oseminte.Acestea sunt obiecte fara viata. Ele nici nu va aud,nici nu va vad.La fel va puteti inchina scaunului de toaleta. Ar fi un lucru la fel de profan precum inchinarea la moaste. Sa stiti ca Dumnezeu e dispus sa va ierte.El si-a trimis singurul lui Fiu,Isus,care a murit si a inviat dupa 3 zile ca oricine crede ca El astfel i-a platit pacatele sa aiba parte de iertare si de viata vesnica. Dumnezeu,din acest punct de vedere nu dezamageste pe nimeni. Daca voi credeti ca Isus v-a platit pacatele atunci El chiar a facut-o. Daca nu credeti atunci El chiar nu v-a iertat. Doar cei ce se bazeaza pe Isus sunt salvati. Doar cei ce se bazeaza pe Isus sunt credinciosi. Cei ce se inchina Mariei,Paraschivei,lui Boca etc. sunt pagani. IDOLATRIE.Poporul roman e plin de idolatrie.Romanii se inchina Mariei,sfintilor,berzelor,moastelor,cartofilor stricati care au semnul crucii. Romanii se inchina oricui dar lui Dumnezeu nu. Romanii se incred in oricine si in orice mai putin in Isus. Rusine!!!Mai mult noi romanii avem pretentia ca suntem un popor crestin. Rusine!!! FITI SALVAT ASTAZI. JUDECATA DOMNULUI SE APROPIE. [ 1 Corinteni 15:1-4 ] 1. Va fac cunoscut, fratilor, Evanghelia pe care v-am propovaduit-o, pe care ati primit-o, in care ati ramas 2. si prin care sunteti mantuiti, daca o tineti asa dupa cum v-am propovaduit-o; altfel, degeaba ati crezut. 3. V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; 4. ca a fost ingropat, si a inviat a treia zi, dupa Scripturi; CINE NU VA FI MANTUIT VA ARDE DE VIU IN IAD LA NESFARSIT!!! Draga prietene daca citesti si vrei sa fii salvat,sa afjungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! Nu trebuie sa renunti la pacatele tale sau sa te reabilitezi,oricum nici nu vrei si nici nu vei putea. Trebuie doar sa crezi ca Isus ti-a platit pacatele murind,fiind ingropat si inviind dupa 3 zile. Crede si vei avea certitudinea ca vei ajunge in rai. Astfel Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim salvati. [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." [ Fapte 16:30-31 ] "30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" 31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta." " cum-ajung-in-rai.info

Utilizator Adevărul
19.04.2018, 20:51:01

Comentariu considerat abuziv.

m lupascu
19.04.2018, 18:37:44

- pe cand si moastele sf crecnea

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările