Oferte de muncă false şi metoda „lover boy“, capcanele cu care traficanţii de persoane atrag adolecentele române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fete

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, majoritatea victimelor traficanţilor de persoane înregistrate în Uniunea Europeană provin din România şi Bulgaria. Statisticile oficiale arată că, în perioada 2012-2013, numărul minorelor traficate l-a depăşit pe cel al femeilor majore.

880 de femei şi fete românce au căzute victime traficanţilor de persoane, anul trecut, şi au ajuns să fie exploatate sexual în străinătate. Fenomenul atragerii minorelor în capcana traficanţilor de persoane este unul care ia amploare, atrag atenţia autorităţile. Vârsta cu vulnerabiliatea cea mai mare este cuprinsă între 14 si 17 ani şi nu există, după analizele oficiale, o anume categorie de minore predispusă a cădea în capcană. Practic, orice adolescentă poate cădea victimă traficanţilor de persoane.  

”Sunt foarte multe fete minore care care au ajuns în această categorie. Datele oficiale, datele de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane ne arată că vârsta victimelor scade şi că numărul lor este destul de crescut. În 2012-2013 numărul de minore traficate a depăşit numărul de femei adulte, de femei care împliniseră 15 ani” , spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Potrivit acesteia, există un complex de factori care pot împinge o adolescentă în cursa întinsă de traficanţi. Problemele în familie, situaţia materială precară, absenţa părinţilor, se numără printre factorii care pot transforma o adolescentă în formare într-o potenţială victimă. ”Nu putem să spunem fetele din această categorie sunt cele mai vulnerabile, însă printre factorii pe care noi i-am identifiat ca fiind importanţi în această situaţie  sunt cei legaţi de lipsa oportunităţilor, de faptul că ele provin din familii care au resurse foarte, foarte limitate. De asemenea, în unele cazuri, ne-au vorbit despre situaţii de conflict, de violenţă în familie, situaţie din care ele au dorit să iasă. Fetele provin în egală măsură din rural şi urban”

Mod de operare

Traficanţii intră în viaţa victimelor cu promisiuni. Fie promit oferte de muncă în străinătate, care se dovedesc false, fie joacă luni de zile roluri de îndrăgostiţi. ”În unele cazuri este vorba despre oferte de muncă care se dovedesc a fi false, a nu fi o pormisune corectă reală. În alte cazuri, o metodă care prinde foarte bine, este metoda lover boy. Acea promisiune a iubiri perfecte , a relaţiei foarte bune în care va exista foarte multă ataşament, foarte mult apropire şi mai ales perspectiva unui viitor împreună. Aceasta este o promisiune foarte seducătoare pentru fete”, mai spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Traficanţii joacă luni de zile joacă acest rol al iubitului perfect, până când conving victimele să îi însoţească în străinătate unde le supun exploatării sexuale.

Viaţa după trafic

Pentru cele care au scăpat din mâinile traficanţilor, revenirea la viaţa normală nu este uşoară. ”Fenomenul este de multe ori asociat cu blamarea victimei şi este foarte problematic pentru ele să găsească sprijin şi înţelegere după ce ies din situaţia de trafic”, mai spune Livia Aninoşeanu.

Soluţiile pentru reintegrarea victimelor în societate stau în puterea autoritãţilor şi a comunitãţii. "Să existe un sistem foarte bun de sprijin al lor dupã momentul ieşirii din trafic, sã avem servicii foarte bune de asistenţã pentru ele, atât din mediul public, cât şi din mediul neguvernamental. Servicii care sã implice elemente de naturã sanitarã, de menţinere a sănătăţii ulterior, dar şi psihologicã, juridicã , legalã, inclusiv însoţire mai departe în procesul împotriva traficanţilor, dar noi atragem atenţia şi asupra aspectului ce are în vedere percepţia comunitãţii. Fetele acestea provin din nişte comunitãţi şi se întorc în ele după experienţa de trafic, însă comunitãţile acestea sunt adesea foarte încãrcate de prejudecãţi şi stereotipuri. Este foarte problematic pentru ele să vorbeascã despre experienţa lor şi sã gãseascã sprijin şi înţelegere", a completat Livia Aninoşeanu.

Campania GIRL

În luna august, Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ADPARE - Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie au lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor - GIRL. Campania e organizată în cadrul proiectului GIRL - Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking for Sexual Exploitation, implementat în perioada 2014 - 2016 de către CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, împreună cu parteneri din România (Adpare - Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie), Italia (Cultură Lavoro, Expert 4 Europe) şi Spania (Fundacio SURT).

Proiectul e co-finanţat prin Programul de Prevenire şi Lupta împotriva Criminalităţii al Uniunii Europene şi îşi propune sensibilizarea în legătură cu aspectele de gen şi integrarea perspectivei de gen în activităţile de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală, precum şi în cele care vizează oferirea de suport pentru victime. Campania îşi propune creşterea nivelului de informaţii în legătură cu modalităţile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de femei şi fete, în special în contextul numărului crescut de minore identificate anual că victime ale traficului, atât intern, cât şi extern, precum şi abordarea aspectelor legate de situaţia copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate şi care au obligaţii legale privind protecţia copiilor rămaşi în ţară.

Campania va fi implementată pe întreg parcursul lunii august, în 5 localităţi urbane - Alexandria, Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi şi Popeşti-Leordeni şi în 10 localităţi rurale din judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa şi Argeş.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite