Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Olimpica transformată în profesoară pentru 40 de copii săraci. Merge cu bicicleta să dea meditaţii în două sate

2
27 Jan 2018 09:39:52
Autor: Elisabeth Bouleanu
Eliza Neag - olimpica din Teleorman care ţine lecţii copiilor la biserică Sursa arhiva personală
Eliza Neag - olimpica din Teleorman care ţine lecţii copiilor la biserică Sursa arhiva personală

O elevă de clasa a XI-a din Teleorman face voluntariat în două parohii sărace din judeţ. Eliza Neag merge în fiecare weekend în localităţile Lada şi Negreni pentru a le preda copiilor limba engleză, în centrele sociale construite de preoţi lângă biserici.

Eliza Neag este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ din Alexandria şi olimpică la limba engleză şi la religie. În fiecare weekend, adolescenta preia rolul de dascăl pentru câteva zeci de copii din două parohii sărace din Teleorman: Negrenii de Sus şi Lada. Vine la centrele sociale construite de preoţii din cele două localităţi de aproape o jumătate de an, pentru a le preda copiilor limba engleză.

Se duce pe bicicletă la meditaţii

Atât la Lada, cât şi la Negreni, localităţi în care preoţii şi-au asumat rolul de adevăraţi părinţi pentru copiii nevoiaşi, la centrele sociale construite lângă biserici, copiii primesc meditaţii gratuite la limba engleză de mai bine de un an. Adolescenta din Alexandria a preluat ştafeta de la un profesor voluntar din Bucureşti, primul dascăl care s-a oferit să vină în ajutorul copiilor din Lada, la solicitarea părintelui Florin Danu.

„Am preluat ştafeta de la doamna Denisa Gabriela Bularda într-o zi de duminică, 31 iulie, când am susţinut prima lecţie de engleză, intitulată «Adjectives & Comparison of Adjectives». Din acea zi, să lupt pentru educaţie ajutându-mi aproapele a devenit prioritatea şi scopul adolescenţei mele“, povesteşte eleva de clasa a XI-a.

După experienţa de voluntariat de la Lada, Eliza a preluat rolul de dascăl şi pentru copiii din Negreni, aflaţi în grija preotului Bogdan Danu, fratele preotului din Lada. Parcurge în fiecare weekend, cu bicicleta, distanţa dintre cele două localităţi în care predă engleză, adică 12 kilometri.

„Am decis să stabilim întâlniri săptămânale şi acolo (n.r. – la Negreni), unde să le fac cunoscute tainele acestei limbi străine de circulaţie internaţională. Din iulie şi până astăzi, pentru aproape patruzeci de copilaşi din Lada şi Negreni, sunt «domnişoara Eliza», sora lor mai mare cu rol de profesor. Ne vedem săptămânal, între orele 11.00 şi 12.30, la Asociaţia Casa Plină din Negreni, iar mai apoi, în intervalul 14.00-16.00, mă îndrept cu bucurie spre parohia părintelui Florin Danu din Lada“, spune tânăra.

Copiii au note mai bune la şcoală

Rezultatele meditaţiilor ţinute de Eliza Neag în cele două localităţi nu au întârziat să apară. Lecţiile temeinic pregătite de aceasta şi susţinute cu seriozitatea unui dascăl care iubeşte ceea ce face au dus la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare pentru copiii care nu se descurcau prea bine la această disciplină.

„Aproximativ 80% dintre ei au note de 9 şi 10 la limba engleză, nivelul lor de cunoştinţe fiind elementar, bazat pe noţiuni de gramatică şi vocabular şi continuat de pronunţie. Mai mult decât atât, cum începutul lunii decembrie este cunoscut drept perioada tezelor, le-am venit în ajutor cu lecţii de gramatică, suport de pregătire pentru lucrarea semestrială de la limba română. Rezultatele au fost considerabile, iar scopul nostru încă o dată atins“, declară tânăra.

Până să ajungă «domnişoara Eliza» pentru elevii din Lada şi Negreni, eleva a studiat intensiv limba engleză timp de nouă ani. A început să înveţe în clasa a II-a, susţinută de familie. „Aveam săptămânal meditaţii, unde mergeam pe jos aproximativ 3-4 km, după finalizarea programului şcolar. Retrăiesc şi acum entuziasmul primei ore de engleză“, povesteşte Eliza. După ani de studiu intens, a ajuns la Olimpiada Naţională de Limba Engleză, numărându-se printre cei mai buni elevi din ţară. Engleza nu este singurul domeniu în care tânăra excelează. Iubeşte religia şi a excelat la această disciplină, ajungând, de asemenea, printre cei mai buni elevi din ţară.

Visează la o carieră în aviaţie

După liceu, Eliza vrea să urmeze o facultate bazată exclusiv pe cunoaşterea limbii engleze. Însă cel mai mare vis al ei este să aibă o carieră în aviaţie. „Mi-am propus să urmez Facultatea de Limbi Străine, cu limba germană ca specializare secundară, în cadrul Universităţii din Bucureşti, iar apoi Academia de Aviaţie Civilă. Intenţionez să mă îndrept, apoi, spre o carieră în aviaţie, colaborând cu marile companii aeriene din Sud-Vestul Asiei“, spune eleva. 

Eliza Neag, în mijlocul elevilor săi Sursa arhiva personală

Planurile sale de viitor includ, de asemenea, activităţi de voluntariat. Chiar dacă, după plecarea la facultate, nu va mai putea ajunge la copiii din cele două comunităţi, tânăra este decisă să-şi ofere ajutorul oriunde va fi nevoie de ea. „Doresc să activez ca voluntar în perioada anilor de studenţie oriunde va fi nevoie de consolidarea educaţiei copiilor, căci să ţii în palmă sufletul unui copil este, cu siguranţă, un privilegiu. Să fii important în viaţa unui copil este, poate, un dar divin, iar un copil, un profesor, o carte şi un pix pot schimba lumea“. 

Centre de meditaţii prin grija preoţilor

Atât în Lada, cât şi în Negreni, lecţiile de engleză ţinute de Eliza Neag au fost posibile în urma demersurilor preoţilor Florin şi Bogdan Danu. Cei doi fraţi preoţi şi-au adoptat comunităţile, au înfiinţat cantine sociale pe lângă biserici şi centre unde copiii din cele două comunităţi sărace primesc ajutor la teme. Centrele de meditaţii şi cantinele sociale au fost ridicate exclusiv din donaţii, în urma apelurilor făcute, de-a lungul ultimilor ani, de cei doi preoţi.

La Lada, primele lecţii de engleză s-au ţinut în vara anului 2016. Părintele Florin Danu a fost cel care a căutat profesori voluntari pentru a le oferi copiilor care nu îşi permit şansa de a învăţa o limbă străină. În demersul său, în ajutor i-a venit un profesor voluntar din Bucureşti, Gabriela Bularda. 

„Lecţiile au început cu un profesor din Bucureşti care a venit în fiecare duminică. Domnia sa şi-a rupt în fiecare weekend o zi din familie, pentru a ajuta copiii de la Lada, gratuit, fără nicio obligaţie financiară“, povesteşte preotul. Lecţiile de engleză au continuat şi pe durata vacanţei de vară. Între timp, profesorul voluntar din Bucureşti i-a predat ştafeta Elizei Neag, care a continuat să îi familiarizeze pe copiii din Lada, dar şi pe cei din Negreni cu tainele limbii lui Shakespeare. 

Pe aceeaşi temă: 

Părinte pentru 80 de copii sărmani. Cum reuşeşte un preot să ţină în parohie lecţii de engleză gratuite cu profesori voluntari

Preotul care a adus marea în curtea bisericii. A amenajat o piscină pentru cei 100 de copii nevoiaşi din comuna sa

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
27.01.2018, 10:51:13

Bravo tie fata draga. Faci un lucru urias si demonstrezi ca in judetul tau nu toata lumea este precum capcaunul de la putere.

Nicolae Moromete
27.01.2018, 19:17:45

Acum la minus 10 - 14 grade Celsius merge cu bicicleta să ,, predea , limba engleză ??!!! Să fim serioși, dacă este ,, uichend,, ?? cum poate ,, preda ,, , contravine legii învățământului ............ am înțeles, se pregătește pentru mneaei postul de profesor de religie.

Modifică Setările