Perversa de pe Teleorman. Dragnea îl acuză pe Cioloş că-i blochează eterna aberaţie electorală pentru care s-a inspirat din „opera“ lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea a ajuns parlamentar în 2012 promiţând o hidrocentrală pe Dunăre, proiect megalomanic început de Ceauşescu în anii ’80 şi abandonat, în fază incipientă, după 1989. În ciuda faptului că Guvernul Ponta n-a mişcat nimic pentru realizarea investiţiei, Dragnea susţine acum că Guvernul Cioloş se face vinovat pentru un presupus blocaj.

Ideea unei hidrocentrale menite să asigure independenţa energetică a României i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. În 1978, primul tovarăş al ţării bătea palma, în Teleorman, la Seaca, pe malul Dunării, cu preşedintele bulgar Jifkov pentru marel proiect comunist al Hidrocentralei de la Seaca. Localitatea a fost populată cu 3.000 de oameni aduşi din toată ţara.

După barăcile muncitorilor, care păreau case din carton, aşezarea a fost botezată sarcastic la vremea respectivă „Oraşul din carton“. În 1983 lucrările au fost sistate, din cauza unor neînţelegeri cu bulgarii. Ceauşescu a dispus reluarea lucrărilor în 1986, fără partenerii bulgari. Măreţul vis s-a încheiat în decembrie 1989, odată cu căderea comunismului. Din oraşul de carton de la Seaca a mai rămas doar o promisiune de carton scoasă la înaintare ulterior în fiecare campanie electorală.

Promisiune a Guvernului USL

Hidrocentrala din Teleorman a fost lait-motivul campaniilor electorale ale lui Liviu Dragnea. În 2012, când fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman a candidat pentru un post de parlamentar, promisiunea hidrocentralei a fost cap de listă în platforma program.

La lasarea candidaturii, în mai 2012, la Alexandria, Liviu Dragnea, alături de partenerii săi din USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu promitea: ”Victor Ponta şi-a luat angajamentul că se va finaliza toată documentaţia pentru a începe investiţia majoră  hidrocentrala de la Islaz”. Un an mai târziu, Dragnea a reluat ideea hidrocentralei, schimbând însă locaţia.

De pe poziţia de vicepremier, fostul baron de Teleorman anunţa că locaţia hidrocentralei s-a schimbat de la Islaz, la Seaca, locul în care Ceauşescu începuse investiţia. ”Am avut două opţiuni, peste Olt, la Islaz sau peste Dunăre, la Seaca în colaborare cu bulgarii.  Personal, optez pentru a doua variantă. Asta ar înseamna şi construirea unui pod peste Dunăre. Suntem în discuţii cu partenerii bulgari. Am discutat deja şi cu două companii mari care ar putea să efectueze lucrarea”, declara Dragnea de pe poziţia de vicepremier în septembrie 2013.

Aqua-park-ul lui Victor Ponta

La doar două luni de la declaraţia dată de vicepremierul Dragnea, referitoare la reluarea lucrărilor pe locul unde fusese investiţia lui Ceauşescu, Guvern Ponta a croit alte planuri pentru Seaca. Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la data de 27 noiembrie 2013 suprafeţele pe care Ceauşescu a construit oraşul de carton şi cele pe care Dragnea promitea continuarea lucrărilor au  trecut din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Potrivit documentului , în 2013 au trecut în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman : insula Belina (teren -2.103.885 mp, suprafaţă construită C1- dig şi parapet - 9.910 mp, suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, suprafaţă construită C3 - dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul  Pavel (lungime – 4.587 m, suprafaţă teren-1.368.773 mp, suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, suprafaţă construită C2 - dig - 655 mp, suprafaţă construită C3 - dig 3.629 mp). 

"Se va realiza un complex turistic, sportiv şi de agrement "Dunăre-Belina-Seaca" cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie pentru pictură şi sculptură, complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă”, se menţiona în hotărâre.

Totul ar fi urmat să fie realizat cu bani europeni. Aceeaşi hotărâre dată de Guvernul Ponta lua în calcul nerealizarea investiţiei "În cazul nefinalizării investiţiei în termen de 4 ani, imobilele transmise revin în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române", menţiona articolul 2 al Hotărârii de Guvern emise în noiembrie 2013. 

Dragnea a adus chinezii în pădurea de la Seaca în campania din 2014

Aqua-parcul de la Seaca a rămas doar la stadiul de intenţie. Un an mai târziu, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, Dragnea relua promisiunea legată de hidrocentrală. În octombrie 2013, Dragnea  a venit în pădurea de la Seaca, însoţit de ministrul Economiei, Constantin Niţă şi trei chinezi, reprezentanţi ai companiei Huadian Engeneriing pentru a promite, din nou, realizarea hidrocentralei.

image
” Suntem în octombrie (n.r 2014), deci, practic în cam şase- şapte luni am reuşit să ducem la capăt un proiect care, în mod, normal durează doi trei ani de zile. Eu cred că în primăvara anului următor putem avea toate procedurile realizate, toti paşii negociaţi, compania realizată şi să putem demara efectiv toate procedurile de avizare şi de certificare. Cred că anul viitor în primăvară-vară putem discuta de începerea efectivă a investiţiei, dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă altceva în România”, declara  Dragnea  în mijlocul pădurii , lângă un panou de prezentare al viitoarei hidrocentrale amenajat la foc automat.

Fostul vicepremier dădea în octombrie 2014 lămuriri şi în ceea ce priveşte costurile hidrocentralei. ”Investiţia în energie este vorba de aproximativ un miliard de euro pe partea română, un miliard de euro pe partea bulgărească. Dacă vom stabili să facem şi acest dig foarte mare, discutăm de încă trei-patru miliarde de euro. Ar fi o investiţie foarte mare”.

image

”Este un proiect blocat, o spun foarte cinstit”

La doi ani de la data la care Dragnea dădea termene clare de realizare a hidrocentralei, la Seaca nu s-a întâmplat nimic . Tema investiţiei este reluată de preşedintele PSD, din nou, ca promisiune electorală pentru alegerile din toamnă. ”Este un proiect blocat, o spun foarte cinstit. Am avut multe contacte şi discuţii avansate cu constructori din China care au fost pregătiţi să o realizeze. Exista sursa de finanţare. Acest Guvern(n.r Cioloş) a blocat toate aceste tipuri de investiţii. Pentru noi rămâne o prioritate, sunt cele trei mari priorităţi pe care le vom aborda frontal şi fără ezitare pentru Teleorman: Autostrada Sudului, hidrocentrala de la Seaca şi podul de la Turnu Măgurele-Nicopole”.

Record de panglici tăiate pentru nimic

La hidrocentrala din Teleorman, investiţie inexistentă, s-au tăiat de-alungul anilor multe panglici. În 1978 a făcut-o Ceauşescu, la braţ cu cu preşedintele bulgar Jifkov . Proiectul abandonat în 1989 a avut parte de o altă tăiere de panglică în 2002. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei în Guvernul Năstase anunţa începerea lucrărilor la hidrocentrală, proiect estimat la acea vreme la 125 de milioane de euro. 

După mai multe licitaţii eşuate probleme cu expropierile şi tărăgănări în obţinerea autorizaţiilor de mediu, proiectul a fost abandonat.   În 2009, Emil Boc a venit şi el în Teelorman, la Islaz, şi a mai tăiat o panglică pe un teren cu bălării. Valoarea proiectului crescuse între timp până la 315 milioane de euro. Ministerul Mediului a descoperit ulterior, la Islaz,  două specii de păsări rare şi, din cauza cormoranilor protejaţi, proiectul de la Islaz s-a sistat înainte de a demara efectiv.  

Autostrada Sudului, altă promisiune himeră marca Dragnea

După ce în campania electorală din 2012, Autostrada Sudului a reprezentat una dintre promisiunile partenerilor din USL, în 2013, Guvernul vorbea despre primii paşi făcuţi în direcţia concretizării promisiunii. Studiul de prefezabilitate, scos la licitaţie de CNADNR,  început în decembrie 2012 a fost finalizat în luna iunie 2013. Valoarea estimată pentru elaborarea SPF a fost de 4,5 milioane de lei. Traseul autostrăzii  urma să fie Bucureşti-Alexandria-Roşiori-Slatina-Craiova, cu conexiune la podul peste Dunăre de la Calafat, dar şi spre Lugoj. 

În 2013, de pe poziţia de vicepremier în Guvernul Ponta, Liviu Dragnea vorbea despre sursele de finanţare pentru autostradă:  ” Pentru Autostrada Sudului avem trei variante : finanţare europeană, fonduri de la Guvern şi parteneriat public privat”. Autostrada Sudului nu a fost inclusă în Master Planul elaborat de Ministerul Transporturilor, în vremea ministrului Ioan Rus. Din autostradă, şoseaua aflată tot la stadiu de proiect de hărtie a fost transformată în drum expres. 

În 2016 Dragnea a reluat tema autostrăzii.” Să sperăm că după ce vom reveni la guvernare vom duce la capăt unul dintre cele mai importante proiecte pentru Teleorman: Autostrada Sudului”, declara Dragnea în iulie 2016, la Alexandria.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite