Daea, în vizită în Teleorman: „Putem desena, prin privirea şi întelegerea noastră, ca meseriaşi, câteva aspecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea a vizitat centrele pentru bătrâni de la Cervenia şi Furculeşti
Petre Daea a vizitat centrele pentru bătrâni de la Cervenia şi Furculeşti

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vizitat centrele pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din comunele Cervenia şi Furculeşti. Ministrul le-a adus şosete şi pături de lână celor 80 de bătrâni din cele două centre.

Ministrul Petre Daea a vizitat, astăzi, centrele pentru bătrâni de la Cervenia şi Furculeşti din Teleorman. Daea le-a adus celor 80 de bătrâni din cele două centre pături de lână şi şosete, vizita înscriindu-se în Campania "Alege oaia” lansată de ministru, în cadrul târgului pentru agricultură Indagra 2017.

”Sunt şosete din lână de oaie, făcute de femei în vârstă din zona Sibiului, şi pături făcute de cei care nu au abandonat această activitate. Noi am alocat bani în buget pentru a susţine crescătorii de ovine, pentru a le acorda în acest an 1 leu pe kilogramul de lână care se vinde. Până acum, nu aveau posibilitatea să o valorifice, o lăsau acolo unde o tundeau, într-un regret total al lipsei de respect faţă de acest sector”, a spus Daea.

Potrivit ministrului, în prezent, în ţară sunt nouă centre unde se poate valorica lâna, toate fiind iniţiative private, realizate pe banii investitorilor. Produsele aduse de Daea la cele două centre au fost cumpărate de salariaţii din Ministerul Agricultură: ”Aici am adus aceste şosete de lână care sunt realizate în zonele consacrate unde oamenii de a lungul timpului au exersat şi au practicat o asemenea meserie. Produsele sunt cumpărate prin grija noastră, a celor din Ministerul Agriculturii. Ne-am gândit că este bine, în momentele acestea, să dăm şi noi un leu pentru acumpăra aceste produse. Ne-am gândit să le fie cald la picioare”, a mai spus ministrul.

În deplasarea sa la cele două centre de bătrâni din Cervenia şi Furculeşti, Petre Daea a fost însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu, şi de Adrian Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

image

Semnele noului an agriciol în interpretarea ministrului Daea

Întrebat ce semne are noul an agricol, ministrul Daea a recunoscut că niciodată, în preajma Bobotezei, nu a întâlnit temperaturi atât de mari: ”Climatic, observăm că sunt perioade atipice, perioade pe care în viaţă le întâlneşti. N-am prins nicodată până acum o temperatură, în ajunul Bobotezei, atât de mare. Observ o serie întreagă de intepretări. Eu sunt un om destul de stăpânit şi atent la fenomenele meteoroloice. Putem desena, prin privirea şi întelegerea noastră, ca meseriaşi, câteva aspecte. În primul rând, culturile de păioase sunt bine răsărite. La rapiţă există o neuniformitate în răsărire şi o densitate diferită de la o solă la alta. Asta datorita faptului că, în perioada semănatului, a fost secetă. Majoritatea fermierilor s-au confruntat cu această situţaie, nu puteau sa excute lucrările, solul era secatuit de apă şi rezistanţa era formidabilă. Din acest punct de vedere, rapiţa şi în Teleorman nu este uniform răsărită, are o densitate mică în anumite zone Ca orice agronom, asteptăm să vedem cum se dezvoltă factorii de vegetaţie în continuare”, a spus Daea, cu prilejul vizitei în Teleorman.

”Astăzi avem în visteria României 664 milioane euro”

Cu prilejul vizitei la cele două centre pentru bătrâni din Teleorman, ministrul Daea a vorbit şi despre subvenţiile pentru agricultori: ”Noi am spus foarte clar că vom da subvenţiile la  timp şi în primul minut al zilei din 16 octombrie am dat drumul la plăţi. Am reuşit ca peste 90% din cei cu drept de a primi subventie, să le dăm avansul. Din 1 decembrie am dat drumul la plata regulara, la lichidare. Până la această dată lichidarea a fost acordată la peste 60% dintre beneficiari. S-au alocat sumele necesare din bugetul de stat în asa fel încât aceste sume să ajungă la fermieri. Am încheiat anul bine, am acordat subvenţie de 1,4 miliarde euro. Astăzi avem în visteria României 664 milioane euro care au venit de la UE şi, în lunile următoare, începând cu 1 februarie, vom primi şi restul de bani, întelegandu-se aici la 900 milioane euro”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite