Să-l cunoaştem pe Romică Părpălea, mortul lui Dragnea „înviat” la Loteria Bonurilor: fost PSD-ist înfocat, a câştigat de pe urma sistemului pe care l-a blamat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romică Părpălea, cunoscut drept ”mortul lui Dragnea” sau denunţătorul de la Referendum, se numără printre câştigătorii Loteriei bonurilor fiscale. Părpălea este cel care l-a acuzat pe ministrul Liviu Dragnea de fraudarea Referendumului din 2012. Fost om de casă al PSD, fost director al unei societăţi a Primăriei Alexandria, Părpălea este teleormăneanul care s-a pus împotriva sistemului şi, în mod ironic, acum câştigă de pe urma lui.

Romică Părpălea ar fi rămas un ilustru anonim peste care a dat norocul la Loteria bonurilor fiscale organizată de Ministerul Finanţelor, sub patronajul Guvernului PSD, dacă numele său n-ar fi fost implicat într-o serie de scandaluri, unele cu răsunet naţional.

Părpălea a cumpărat, în data de 7 februarie, o pâine de la un magazin din Alexandria, fără să se gândească că va da norocul peste el. ”Am cumpărat o pâine albă pentru părinţii mei. Nu m-am aşteptat la această supriză”, spune norocosul. Omul recunoaşte că a păstrat foarte multe bonuri de la cumpărăturile făcute în ultimele luni, mai mult din obişnuinţă, decât cu gândul la loterie. Nu s-a aşteptat la câştig, mai ales de pe urma actualului Guvern, cu ai cărui reprezentanţi se află în conflict, de ani buni. 

image

Traseul controversat în PSD
 

La Alexandria, Romică Părpălea este cunoscut drept un personaj controversat, aflat într-o luptă veche cu autorităţile. Printre cunoscuţi, i se spune omul care s-a pus cu sistemul. Până în 2012, Romică Părpălea a fost jurist, un simplu angajat al societăţii Terma Serv SRL, societatea Primăriei Alexandria care are în grijă sistemul centralizat de încălzire. Aflat în ograda municipalităţii, sub stindard roşu, în judeţul lui Liviu Dragnea, Romică Părpălea a cochetat cu PSD-ul, ca angajat la ”stat”. În plus, era preşedintele organizaţiei PSD Bragadiru. Se pare că s-a şi afirmat pe linie de partid, având în vedere că, în 2012, a fost instalat în funcţia de director interimar al societăţii primăriei. Cum sistemul centralizat din oraş mai funcţiona doar pentru câteva blocuri, iar Terma Serv avea datorii de sute de milioane de lei către furnizorii de gaz, noului director nu i-a revenit o sarcină uşoară pentru a gestiona activitatea Terma Serv. 

Romică Părpălea a căzut, însă, în dizgraţia celor care i-au dat funcţia, după alegerile locale din 2012. Pus preşedinte al unei secţii de votare din Alexandria, Părpălea a susţinut, la vremea izbucnirii scandalului, că i s-a cerut să măsluiască procesele verbale în favoarea candidatului PSD la Primărie. A refuzat şi, tot după spusele lui, acesta este motivul pentru care n-a mai avut zile bune în funcţia de director. Autorităţile locale din Alexandria au prezentat, însă, altă variantă.

În conflict cu autorităţile

A fost demis din funcţia de director interimar, în august 2012, a plecat din PSD şi s-a ales cu plângere penală din partea primarului Alexandriei, Victor Drăguşin. A fost acuzat de municipalitate că, pe perioada cât a stat director interimar, a măsluit contractul de mandat în aşa fel încât, odată scos din funcţie, să aibă dreptul la despăgubiri în valoarea a 40 de salarii. Dup ce şi-a pierdut funcţia, Părpălea a cerut în instanţă patru miliarde de lei vechi de la Consiliul Local Alexandria, drept despăgubiri. Autorităţile l-au acuzat, pe lângă că a falsificat contractul de mandat, şi de faptul că a băgat mâna în visteria societăţii. La rândul lui, Părpălea a negat acuzaţiie, susţinând că la mijloc este vorba despre o răzbunare pentru că nu a respectat ordinele primite pe linie de partid. 

Între Romică Părpălea şi Primăria Alexandria au început, în 2012, procese nefinalizate nici acum. Din plângerea penală depusă împotriva fostului director, care a avut iniţial 40 de capete de acuzare, au mai rămas în vigoare doar două, însă speţa nu a ajuns în instanţă. În ceea ce priveşte procesul intentat de Părpălea, Consiliului Local, prin care a cerut cele 4 miliarde de lei vechi, speţa se află în continuare pe rol, iar Părpălea nu a primit banii pretinşi.

La ultimul termen al procesului prin care Romică Părpălea cere despăgubiri pentru faptul că a fost demis din funcţia de director, Judecătoria Alexandria şi-a declinat competenţa către Tribunalul Teleorman. ”Se declină competenţa de soluţionare a cauzei având ca obiect pretenţii, în favoarea Tribunalului Teleorman”, se arată în decizia din 23 ianuarie 2015.

”Mortul lui Dragnea” era viu

Scandalurile iscate pe plan local de omul aflat în război cu sistemul nu i-au făcut un renume la nivel naţional lui Părpălea. După referendumul din 2012, de Romică Părpălea, mortul lui Dragnea, a auzit însă toată ţara. 

După ce procurorii DNA au declanşat ancheta legată de fraudarea referendumului din iulie 2012, pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, Liviu Dragnea, aflat în centrul scandalului, a acuzat anchetatorii că îşi construiesc investigaţiile având la bază declaraţia unui mort. Potrivit fostului vicepremier, acuzaţiile la adresa sa ar fi venit din partea unei persoane decedate încă din 1991. Mortul nu era, de fapt, mort, avea să declare Romică Părpălea, care şi-a asumat poziţia de denunţător. ”Eu l-am denunţat pe Liviu Dragnea. Deocamdată sunt viu”, declara acesta la vremea izbucnirii scandalului legat de Referendum.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, denunţul lui Părpălea a fost înregistrat la data de 20 septembrie 2012. 

„La data de 20.08.2012, Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei a înregistrat sesizarea formulată de numitul Părpălea Romică, persoană care, la data de 21.08.2012, a detaliat modalitatea în care au fost efectuate diverse acte de natură a frauda rezultatele referendumului din 29.07.2012”, se arată în rechizitoriul dosarului.

Părpălea a fost membru al unei secţii de votare din Alexandria, la Referendumul devenit subiect de anchetă, însă sensizările sale au vizat fraudarea votului la Bragadiru, comuna sa natală. În declaraţia dată la DNA, Părpălea a acuzat că la Bragadiru au fost mituiţi reprezentanţii PDL din secţiile de votare. În rechizitoriul DNA apar interceptări telefonice ale unor membrii ai secţiei de votare din Bragadiru, care ar fi ars în curte buletine de vot. Coincidenţă sau nu, cei acuzaţi în dosar sunt vecinii lui Romică Părpălea.

Rezervat în declaraţii

La un pas de pronunţarea finală a magistraţilor în dosarul ”Fraudă la referendum”, Romică Părpălea a refuzat să comenteze postura sa de denunţător. După ce la vremea declanşării scandalului legat de fraudarea referendumului, numele său a făcut înconjurul presei centrale, Părpălea a preferat să intre într-un con de umbră în anii de judecată care au urmat. Se ştie că a fost audiat în calitate de martor de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Despre finalul procesului şi aşteptările legate de verdictul magistraşilor, Romică Părpălea  a refuzat să comenteze. Cel puţin deocamdată, spune el. 

Nici despre conflictul cu autorităţile din Alexandria, norocosul câştigător al Loteriei bonusurilor nu vrea să vorbească. În ceea ce priveşte norocul care i-a surâs la loterie, Romică Părpălea spune că aşteaptă să vadă câţi câştigători vor fi declaraţi la loterie: ”Astept să văd câte persoane suntem câstigatoare, am depus bonul fiscal astăzi, 14 aprilie, la ANAF Teleorman”.


Citeşte şi:

Loteria Bonurilor Fiscale: câştigători

Loteria Bonurilor Fiscale, prima extragere: bonurile în valoare de 6 lei emise la 7 februarie, câştigătoare

Site Loteria Bonurilor Fiscale. Îţi înscrii valoarea şi data bonului, apoi eşti anunţat dacă ai ieşit câştigător

Un sobar din Arad a găsit 23 de bonuri fiscale câştigătoare la Loterie, după ce a adunat peste 1.500 de bonuri din coşurile de gunoi

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite