Teleormănenii şi sumerienii: cum a ajuns judeţul lui Dragnea să coopereze cu Guvernoratul Thi Qar, una dintre cele mai sângeroase zone din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul Teleorman
Judeţul Teleorman

Judeţul Teleorman are, de mai bine de un an, o înţelegere de cooperare cu Guvernoratul Thi Qar din Irak. Teleormanul este unul dintre cele mai sărace judeţe din România, iar Guvernoratul Thi Qar este leagănul civilizaţiei sumeriene, zona unde s-au dat cele mai sângeroase lupte ale talibanilor contra NATO. Cooperarea ar fi trebuit să se concretizeze în schimburi de experienţă.

În Teleorman, unul dintre cele mai sărace judeţe ale României, se aşteaptă de ani de zile investitori. De-a lungul anilor, judeţul a fost înfrăţit cu o provincie din China, a fost vizitat de posibili investitori chinezi, italieni sau spanioli. Cea mai recentă înţelegere de cooperare semnată de autorităţile din Teleorman îi are ca partenerii pe irakieni. În 2015, Consiliul Judeţean Teleorman a primit o infogramă de la Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale prin care i s-a recomandat încheierea unei înţelegeri cu Guvernoratul Thi Qar din Irak. 

De ce Irak şi de ce Thi Qar, nu au înţeles prea bine autorităţile din Teleorman, dar au purces la semnarea înţelegerii de cooperare. ”Noi am primit o infogramă de la Ministerul Afacerilor Externe şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale în legătură cu această cooperare. Am făcut toate demersurile necesare pentru a perfecta această înţelegere de cooperare în sensul că această înţelegere are avizul atât al Ministerului de Externe, cât şi al Ministerului Dezvoltării Regionale. Deci, asta este procedura când vrei să faci o înţelegere de cooperare cu cineva din altă ţară”, a explicat Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Guvernoratul Thi Qar este o provincie din sudul Irakului care are capitala la Nasiriyah. Cunoscută în lume drept leagănul civilizaţiei sumeriene, provincia este zona în care s-au dat cele mai sângeroase lupte şi în care s-a opus cea mai mare rezistenţă invaziei trupelor NATO în 2003.

Autorităţile din Teleorman susţin că provincia cu care judeţul a încheiat o cooperare este o zonă dezvoltată şi bogată în petrol şi de aici ar putea ajunge în judeţ posibili investitori în agricultură. ”Fiind o zonă foarte bine dezvoltată, o zonă unde este foarte mult petrol ar fi interesaţi de investiţii în ceea ce înseamnă industria constructoare de tractoare  şi maşini agricol” a  mai spus Gâdea.

Irakienii văzuţi ca posibili investitori în agricultură, irigaţii, industrie

Potrivit înţelegerii de cooperare aprobate de Consiliul Judeţean Teleorman în urmă cu un an, între judeţul din sudul României şi guvernatorul din Irak ar fi trebuit să aibă loc schimburi de experienţă, organizarea de activităţi sportive comune şi, binenţeles, investiţii benefice pentru Teleorman. 

”Refacerea lucrărilor de irigaţii şi executarea unor noi lucrări de amenajări funciare, inclusiv amendamente specifice terenurilor/solurilor din cele două regiuni. Transfer de know-how şi cooperaare, în regim de joint-venture, în producţia agricolă, vegetală şi animală, inclusiv organizarea şi gestionarea de ferme specializate în Teleorman şi Guvernatorul Thi Qar, producţia de peşte autohton şi/sau de import, în mediul natural şi/sau în ferme specializate”, promitea înţelegerea de cooperare dintre cele două părţi.

Cooperarea între companiile de turism din cele două unităţi, construirea în regim de joint-venture a unor facilităţi turistice în Teleorman şi Thi Qar, organizarea de activităţi sportive comune, participarea tinerilor din cele două unităţi adminsitrative la evenimente culturale, schimburi de experienţă, sunt alte câteva activităţi pe care le presupunea cooperarea Teleorman-Thi Qar, după cum prevede proiectul privind cooperarea aprobat de autorităţile din Teleorman. De când s-a semnat cooperarea, prin Teleorman nu a trecut picior de irakian şi nici autorităţile nu au mers în vizită de lucru în Thi Qar.

Alte cooperări şi înfrăţiri fără succes

Cooperarea cu irakieni, neconcretizată până în prezent, nu este singurul demers eşuat în Teleoman care vizează atragerea de investitori. În iunie 2010, când Dragnea patrona Consiliul Judeţean de pe fotoliul de preşedinte, o delegaţie formată din reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale din Provincia Anhui a vizitat judetul Teleorman.

Potrivit declaraţiilor autorităţilor din Teleorman, vizita de atunci a urmărit identificarea unor locaţii pentru realizarea de investitii in judetul Teleorman. Au fost vizitate obiective aflate în municipiile Alexandria şi Turnu Magurele şi au avut loc discutii privind posibilitatea cooperarii între Consiliul Judetean Teleorman si Provincia Anhui. Înfrăţirea cu provincia Anhui din China s-a concretizat doar pe hârtie.

În 2013, 30 de oameni de afaceri din Italia s-au perindat prin Teleorman, analizând posibilităţile de investiţii prezentate de autorităţile din Teleorman. De la vizita din 2013, nu s-a concretizat nicio investiţie. ”Până în acest moment nu au dat niciun  semn de viaţă. Dar asta nu ne împiedică să demarăm în continuare proceduri de cooperare”, a mai spus Adrian Gâdea.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite