Şoseaua de centură a Alexandriei, pagubă pentru 200 de oameni care s-au trezit fără terenuri, fără bani şi obligaţi să plătească, în continuare, impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua de centură a Alexandriei
Şoseaua de centură a Alexandriei

200 de alexăndreni s-au trezit după construirea şoselei de centură a Alexandriei  fără terenurile pe care le deţineau la marginea oraşului şi fără să fie expropriaţi. Executantul Shapir Structires a construit drumuri laterale, abuziv, pe pământurile lor. În plus, Primăria Alexandria încă le mai percepe impozit pe teren  celor expropriaţi, pentru că nu s-au făcut cărţile cadastrale.

Construirea şoselei de centură a Alexandriei, proiect derulat cu fonduri europene de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a însemnat un beneficiu pentru locuitorii reşedinţei de judeţ. Pentru aproximativ 200 de alexăndreni însă, construirea culoarului a însemnat pagube personale. Zeci de cetăţeni s-au trezit că nu se găsesc pe lista de exproprieri, deşi firma constructoare, Shapir Structures a intrat pe pământurile lor şi a construit drumuri laterale. Alţi alexăndreni, care s-au regăsit pe lista de expropriaţi şi au primit derizoria sumă de 0,80 de bani pe metru pătrat, nu au fost scoşi de la plata impozitului şi s-au pomenit cu solicitări de plată de la primărie, pentru pământurile pe care nu le mai deţinea. Iar o a treia categorie de oameni nemulţumiţi, s-a pomenit că şoseaua le trece prin mijlocul terenurilor agricole, iar pentru efectuarea lucrărilor pe propriile pământuri sunt nevoiţi să ocolească peste un kilometru.

Construirea şoselei de centură a demarat în 2011 şi tot atunci, prin hotărâre de Guvern, s-au aprobat exproprierile. Toată operaţiunea dirijată de CNADNR s-a făcut printr-o firmă de avocatură Rareş & Asociaţii, fără ca nicio instituţie locală să fie implicată. ”CNADNR a încheiat un contract cu această firmă de avocatură care s-a ocupat de exproprieri. La alte exproprieri, din trecut, erau şi instituţiile locale implicate, acum nu au fost”, a spus primarul oraşului, Victor Drăguşin. Cele câteva sute de alexăndreni incluşi în lista de exproprieri au primit 0, 80 de bani pe metru pătrat.

După demararea construcţiei şi după finalizarea ei, alţi alexăndreni s-au pomenit că executantul, Shapir Structres, a construit drumuri laterale pe pământurile lor. ” Sunt cetăţeni care nu aparîn hotărârea de Guvern , li s-au luat abuziv terenurile ca să se construiască drumuri laterale. Au fost la primar nu s-a putut face absolut nimic” , a declarat Stelian Tălpigă, consilier local, cel care a preluat nemulţumirile oamenilor păgubiţi de centură şi le-a expus în micul parlament local.

Terenurile au fost luate abuziv

După ce firma de avocatură a fost sesizată în legătură cu intrările abuzive pe terenurile oamenilor, aceasta a angajat un cadastrist care a venit să facă măsurători la faţa locului : ”Cadastristul a recunoscut să terenurile au fost luate abuziv”, a mai spus Stelian Tălpigă. Din nefericire pentru cei rămaşi fără pământ, lucrarea s-a încheiat, centura a fost dată în folosinţă şi atât firma de avocatură, cât şi constructorul şi-au încheiat treburile în zonă.

Ca atare, nemuţumiţii s-au adresat primăriei cerând ajutor pentru rezolvarea problemei lor. Cum instituţia nu a fost implicată însă în procesul de expropriere, după spusele primarului, singurul lucru care poate fi făcut este transmiterea către Guvern a doleanţelor şi susţinerea lor printr-o adresă: ” Vom înainte Guvernului, Ministerului Transporturilor şi primului ministru o adresă prin care să cerem emiterea unei noi hotărâri de Guvern în care să fie incluşi aceşti oameni şi să fie despăgubiţi”, a spus edilul Alexandriei, Victor Drăguşin.

Cum proiectul care s-a încheiat deja a fost unul cu bani europeni, sunt slabe şanse ca păgubiţii care n-au primit bani de expropriere să se mai aleagă cu ceva acum. ”Suma este oricum foarte mică. Nu ştiu dacă se mai poate face ceva pentru că centura a fost realizată pe fonduri europene şi inclusiv decontarea s-a realizat din fonduri europene”, a mai spus primarul Alexandriei.

Expropriaţilor încă li se cere impozit

Nemulţumiţi sunt şi alexăndrenii expropriaţi care şi-au primit cei 0, 80 de bani pe metru pătrat pentru cedarea pământurilor către CNADNR.

Supărarea lor se îndreaptă însă către angajaţii primăriei, care nu i-au scos de la plata impozitului şi nu au întocmit hărţile cadastrale. Practic, oamenilor care nu mai posedă pământuri în zonă, încă li se mai percepe impozit pe teren. Primarul le-a cerut angajaţilor de la Taxe şi Impozite să rezolve problema, iar suprafeţele respective să fie scoase din suprafeţele impozabile.

Oamenii ocolesc centura mai bine de un kilometru pentru a ajunge la pământurile lor 

O altă categorie de nemulţumiţi pentru care nu se mai poate face mai nimic sunt alexăndrenii cărora şoseaua de centură le trece prin mijlocul terenurilor. ” Sunt oameni care trebuie să ocolească un kilometru când îşi fac lucrările agricole. Practic, omul trebuie să ocolească, pentru a ajunge tot la pământul lui, un kilometru sau mai mult cu utilajul pentru că scriptic culoarul a fost prost proiectat”,a  recunpscut primarul.

Centura ocolitoare a Alexandriei a fost construită în perioada 2011-2013. Culoarul a fost dat în folosinţă în data de 30 iulie 2013. Lucrările la şoseaua de centură a reşedinţei de judeţ au costat 52,838 milioane de lei, din care 36,59 milioane de lei fara TVA a constituit finantarea nerambursabila a Comisiei Europene.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite