Traficanţii de persoane au făcut peste 750 de victime într-un singur an. Cum acţionează infractorii prin metoda ”Loverboy”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Peste 750 de persoane din România au căzut victime traficanţilor de persoane, anul trecut. Analiza privind traficul de persoane în 2016, făcută de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane arată că, din numărul total al victimelor, 77,5% sunt femei, majore şi minore.

Traficul în scopul exploatării sexuale are o pondere de 77% din total, fiind cea mai înregistrată pondere din ultimii an. Din numărul total al femeilor ajunse prostituate fără voie în străinătate,după ce au căzut în capcana traficanţilor, mai bine de jumătate sunt minore cu vârste sub 18 ani. Fenomenul atragerii minorelor în capcana traficanţilor de persoane este unul care ia amploare, atrag atenţia autorităţile. Potrivit, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, vârsta cu vulnerabiliatea cea mai mare este cuprinsă între 14 si 17 ani.”Sunt foarte multe fete minore care care au ajuns în această categorie. Datele oficiale de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane ne arată că vârsta victimelor scade şi că numărul lor este destul de crescut. În 2012-2013 numărul de minore traficate a depăşit numărul de femei adulte” , spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

După analizele oficiale ale ANITP, nu există o anume categorie de minore predispusă a cădea în capcana traficanţilor. Pericolul există, practic, pentru orice adolescentă. Analizele ANITP arată că minorele căzute în plasa traficaţilor provin în egală măsură, atât din mediul urban, cât şi din cel rural şi au niveluri scăzute de instruire.

Specialiştii care au analizat fenomenul au identificat totuşi un complex de factori care pot împinge o adolescentă în cursa întinsă de traficanţi. Printre factorii care pot face o adolescentă vulnerabilă în faţa traficanţilor se numără problemele în familie, situaţia materială precară, absenţa părinţilor, lipsa afecţiunii.

Cum sunt seduse adolescentele prin metoda ”Loverboy”

Una dintre cele mai des întâlnite metode ale atragerii fetelor nevinovate în plasa traficaţilor este metoda ”Loverboy”. Este situaţia în care  traficantii de persoane se folosesc de atasamentul emotional al unei fetei pentru a o obliga sa se prostitueze. Metoda este una bine pusă la punct , la care traficanţii lucrează luni de zile, de la câştigarea încrederii victimei, până la dezvoltarea ataşamentului emoţional şi scoaterea din ţară, în scopul exploatării sexuale.

Cei mai mulţi dintre traficanţi intră în viaţa victimelor cu promisiuni şi joacă luni de zile roluri de îndrăgostiţi. ” Metoda loverboy este promisiunea iubiri perfecte , a relaţiei foarte bune în care va exista foarte multă ataşament, foarte mult apropire şi mai ales perspectiva unui viitor împreună. Aceasta este o promisiune foarte seducătoare pentru fete”, mai spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Traficanţii joacă luni de zile joacă acest rol al iubitului perfect.În cele mai multe cazuri, recrutorul  izolează victima de familie sau prieteni în aşa fel încât ea să creadă că ”loverboy” este singura persoană  în care poate avea încredere. În multe situaţii, victima este atrasă în capcană cu cadouri şi promisiuni referitoare la o viaţă perfectă. 

Când victima a căpătat încredere şi a fost sedusă de recrutor, acesta îi propune să îl urmeze peste hotare. Odată ataşamentul emoţional dezvoltat, victima nu-şi pune întrebări referitoare la siguranţa ei şi îşi urmează iubitul ajungând la destinaţie, unde constată că realitatea este complet diferită faţă de ceea ce i s-a promis. Unele victime acceptă să se prostitueze sub promisiunea că, făcând acest lucru, vor avea o viaţă mai bună. Altele se opun, însă recrutorii care le-au atras în capcană le sechestrează şi le obligă să se prostitueze împotriva voinţei lor.

Revenirea la viaţa normală nu este uşoară.

Pentru femeile care scapă din mâinile traficanţilor,  revenirea la viaţa normală nu este uşoară. De cele mai multe ori ajung blamate şi izolate de societate. ”Fetele acestea provin din nişte comunitãţi şi se întorc în ele după experienţa de trafic, însă comunitãţile acestea sunt adesea foarte încãrcate de prejudecãţi şi stereotipuri. Este foarte problematic pentru ele să vorbeascã despre experienţa lor şi să găseascã sprijin şi înţelegere", a mai spus Livia Aninoşeanu.

În ajutorul victimelor, pentru reintegrarea lor în societate ar trebui să vină autorităţile şi comunitatea. ”Ar trebui să existe un sistem foarte bun de sprijin al lor după momentul ieşirii din trafic, sã avem servicii foarte bune de asistenţă pentru ele, atât din mediul public, cât şi din mediul neguvernamental, servicii care să implice elemente de natură sanitară, de menţinere a sănătăţii ulterior, dar şi psihologicã, juridică , legalã, inclusiv însoţire mai departe în procesul împotriva traficanţilor”, a mai spus reprezentanul Centrului Parteneriat pentru Egalitate.

Campanie de prevenire a traficului de minori 

În scopul prevenirii fenomenului traficului de persoane, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a derulat în ultimii ani o serie de campanii în parteneriat cu ONG-uri şi instituţii publice. Una dintre acestea, aflată în derulare până în iunie 2018, se numeşte „În lumea copilăriei nu este loc pentru traficul de persoane” şi a fost iniţiată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane alături de partenerii săi, Asociaţia „Dintr-un Basm”, Asociaţia „Zâmbetul Îngerilor” şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Scopul campaniei îl reprezintă prevenirea traficului de minori în rândul elevilor şcolilor gimnaziale, al beneficiarilor instituţiilor de ocrotire a copilului, şcolilor de vară, taberelor şcolare şi opiniei publice .

Campanie se va derula până în iunie 2018 în cadrul şcolilor din municipiul Bucureşti. Campania va avea şi o componentă new-media, fiind promovată şi prin intermediul reţelelor de socializare ale ANITP şi ale partenerilor. Pe parcursul perioadei de implementare, reprezentanţii ANITP şi partenerii vor desfăşura activităţi de prevenire a traficului de minori în cadrul şcolilor, instituţiilor de protecţie a copilului şi al şcolilor de vară.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite