VIDEO Amazoanele mileniului trei. Satul din Africa unde bărbaţii sunt interzişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video din reportajul celor de la Broadly
Captură video din reportajul celor de la Broadly

Un reportaj făcut în Africa de către cei de la canalul media Broadly arată un sat din Kenya unde femeile înving tradiţii nescrise străvechi, refuzând să se căsătorească cu bărbaţi care le-ar putea fi bunici şi nemaiacceptând să fie bătute de soţi care le consideră o simplă proprietate.

Umoji este numele unui sat unic în Kenya: e locul unde, de mai bine de 25 de ani, femei agresate de soţi au luat dreptatea în propriile mâini, se luptă cu tradiţiile culturii din care fac parte şi au creat un loc unde bărbaţii au interzis.

Umoji face parte din districtul Samburu, cum se numeşte şi cultura de ale cărei obiceiuri străvechi încearcă să se separe de tot. Unul dintre acestea este circumcizia de la vârste timpurii a fetelor, gest ce lasă traume serioase în vieţile adolescentelor ce devin apoi neveste supuse voinţei soţilor, ce pot dispunde de viaţa tinerelor cum doresc.

Jurnaliştii de la Broadly au mers, acum trei ani, în Kenya şi au făcut un reportaj complet cu reacţii de la femeile lider ale satelor unde au pătruns idei moderne şi unde bărbaţii nu au voie - cazul satului Umoji - şi sate unde sunt acceptaţi, dar excluşi de la deciziile comunităţii - Nachami, Supolake, Nang´ida. Materialul ilustrează şi reacţiile bărbaţilor ce locuiesc în aceste sate şi consideră normal să muncească cot la cot cu soţiile lor, dar şi de la bărbaţi din sate ce cred că matriarhatul este o idee foarte proastă.

Conducătoarea din Umoji se numeşte Rebecca. Povestea ei de viaţă le-a impresionat pe celelalte femei care au urmat-o în sat: s-a căsătorit la 18 ani şi a fost o susţinătoare femeilor care erau lovite şi violate, ceea ce i-a atras furia sătenilor care au bătut-o până au băgat-o în spital. Cum soţul ei nu i-a luat partea, l-a părăsit. Mai multe femei, şi ele victime ale violenţei domestice, au urmat-o şi aşa a apărut Umoji.

Acum, oameni din toată lumea vin în acest sat să vadă cum se trăieşte în acest colţ de glob. Satele conduse de femei trăiesc din turism şi vânzarea de bijuterii făcute de ele.

„Ca femeie Samburu, nu au drepturi. Dacă soţul tău vrea să te omoare, te poate ucide oricând pentru că eşti ca o proprietate pentru el. În cultura Samburu, ai auzit vreodată de un sat al femeilor? Şi bărbaţii au zis: trebuie să distrugem, acest sat! Noi am spus: nu avem de gând să plecăm de aici; veniţi, omorâţi-ne şi se va naşte o poveste despre crimele din acest loc“, le-a povestit Rebecca celor de la Broadly.

La început, bărbaţii băteau femeile din sat ce câştigau bani în urma vânzării de bijuterii. Ulterior, lucrurile s-au schimbat. Banii i-au investit în educaţie şi au făcut o şcoală pentru copii. Toate casele, oricât de modest arată, sunt făcute de mâna femeilor în Umoji.

„Am văzut că educaţia e foarte importantă. Vreau să aibă un scop în viaţă (n.r. se referă la copiii din sat), să primească o educaţie şi să ştie ce se întâmplă în lume“, adaugă Rebecca, ce a întâlnit-o pe Hillary Clinton, despre care spune că îi este „prietenă“.

Deşi în sat nu are voie să calce picior de bărbat, femeile au voie să se întâlnească cu bărbaţi să să facă copii.

Existenţa lui Umoji este considerată o ofensă de satele tradiţionale, conduse de bărbaţi. „Nu-mi place Umoji pentru că e condusă de femei. Când sunt doar puncte de vedere feminine, e o problemă. Tradiţia Samburu interzice ca femeile să conducă. Nu ar avea sens dacă ele ar conduce“, mărturiseşte un bărbat căruia soţia i-a fugit în Umoji.

O părere similară are şi liderul unui sat al bărbaţilor. David spune: „Femeile care conduc sate ale femeilor nu pot fi controlate“. El crede că doar bărbaţii pot oferi securitate.

După modelul Umoji au apărut şi alte sate în Kenya. Pentru un bărbat ce locuieşte într-un astfel de sat, viaţa e o provocare. O mărturiseşte Andrew: „Pentru un bărbat să stea într-un sat al femeilor e diferit“. Deşi e adept al tradiţiilor, iar soţia şi surorile lui au fost circumcise, el nu doreşte ca fiica sa - dacă va avea una - să treacă prin aceeaşi chin.

În satul Supolake, unde trăiesc şi bărbaţi, dar nu au putere de decizie, conducătoarea Marienne spune că rolurile tuturor membrilor comunităţii sunt bine delimitate. Marienne a locuit patru ani în Umoji şi apoi şi-a creat propriul sat. Întrebată dacă, pe viitor, bărbaţii din această cultură ar dori să se căsătorească cu o femeie educată şi independentă financiar, răspunsul ei a fost: „Nu cred“ şi a zâmbit. 

Mai puteţi citi:

Marea ruptură din Africa de Est este o dovadă a împărţirii continentului în două

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite