UPDATE VIDEO Imagini de sus cu lucrările făcute la digul unui lac din Teleorman. Apele Române din Mureş au trimis şi o echipă de intervenţie rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Teleorman a decis, luni, 2 aprilie, într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să deversează controlat o cantitate de apă din lacul Suhaia care va inunda circa 500 de metri de teren agricol pentru a preveni inundarea altor aproximativ 2.000 de hectare dacă digul de vest va ceda. Momentan, pompe de foarte mare capacitate, aduse din judeţul Mureş, scot apa din lac şi o varsă în Dunăre.

UPDATE 20.15 Potrivit analizei efectuate de către specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, urmare a creşterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râurilor Urlui şi Călmăţui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol şi păşuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste 1 m înălţime, pun presiune şi pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare şi întărire a acestuia“, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman.

CSJU s-a întâlnit, luni, 2 aprilie, de două ori ca să analizeze situaţia de la lacul Suhaia şi să ia măsurile de rigoare ca să se prevină producerea de pagube materiale ori limitarea acestora în cazul avarierii grave a digului de Vest.

O măsură urgentă, propusă de reprezentanţii Administraţiei Apelor Române, este coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Asta înseamnă că se va inunda controlat o suprafaţă de teren agricol din apropierea lacului.

S-a cerut sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne ca să se vadă dacă sunt animale şi construcţii temporare în care oamenii le adăpostesc şi ca să se monitorizeze întreg procesul deversării controlate.

Autorităţile au transmis localităţilor de pe raza cărora vor fi inundate terenurile măsurile pe care cetăţenii trebuie să le ia în această perioadă. 

Potrivit CJSU, au fost anunţaţi şi operatorii economici şi persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole legat de iminenţa inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea şi a digului lacului Suhaia - Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa şi Viişoara.

„În acest moment, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de Vest şi de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ISU „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman dar şi membri ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile limitrofe. La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, 2 de la I.S.U Teleorman , 9 din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă  OT, AG, DJ, USISU, VL, GR şi GJ, iar 3 de la Administraţia Naţională a Apelor Române. La faţa locului mai sunt dislocate şi alte mijloace de intervenţie pentru a susţine eforturile autorităţilor, respectiv: camioane, autoşenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexacavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip şi alte utilaje specifice. Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut şi pot refula apa la o distanţă de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare. În zonă nu există pericol de inundare a comunităţilor, însă mai multe hectare de teren agricol şi grădini pot fi afectate de apă. Situaţia este în continuare atent monitorizată şi gestionată de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman“, mai precizează reprezentanţii CJSU.

Ştirea iniţială

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman hotărăsc luni, 2 aprilie, la o şedinţă care va avea loc la ora 17.30, ce măsuri vor lua legat de situaţia lacului de la Suhaia. De dimineaţă, CJSU decisese că se va deversa controlat o parte din apa lacului Suhaia. Asta înseamnă că se vor inunda aproximativ 500 de hectare de teren agricol din zonă.

Autorităţile din Teleorman au solicitat şi un elicopter de la Inspectoratul General de Aviaţie care să survoleze zona. După luarea acestor măsuri de siguranţă se va începe procesul de deversare controlată.

Dacă digul ar ceda, circa 2.000 de hectare de teren vor fi inundate.

La consolidarea digului de vest al lacului din Teleorman au lucrat, de săptămâna trecută, angajaţi ISU şi de la Apele Române din Teleorman şi alte judeţe precum Olt, Argeş, Dolj, Dâmboviţa, Vâlcea, Giurgiu şi Mureş.

Ce zic Apele Române

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române susţin că lucrările la lacul Suhaia se derulează de circa 6 zile şi vor continua până la încetarea situaţiei de urgenţă.

„O situaţie mai gravă ar fi cedarea barajului Suhaia, dar fără implicaţii asupra zonelor locuite. Pentru evitarea cedării barajului, specialiştii A.N. „Apele Române” şi ISU depun, în aceste zile, eforturi susţinute, prin mobilizarea unui mare număr de resurse umane şi materiale, pentru a consolida zonele susceptibile la procese de degradare, şi pentru a menţine sub control nivelurile şi debitele afluente în acumulare, în condiţiile în care nivelurile Dunării, în zonă, sunt în creştere şi îngreunează condiţiile de evacuare a apei“, precizează, pentru „Adevărul“, Cătălina Brăgaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Naţionale.

Potrivit sursei citate, Apele Române „s-au mai confruntat cu situaţii similare şi adeseori mai dificile în ultimii 20 ani“.

Echipă de intervenţie rapidă din Ardeal

O evaluare de sus a situaţiei de la Suhaia a realizat o echipă de intervenţie rapidă la Administraţia Bazinală de Apă Mureş. Inginerul Cristian Bratanovici, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, a declarat, pentru „Adevărul“, că oamenii săi au făcut filmul cu drona (cel de mai jos) ca să vadă care este situaţia şi ce intervenţii colaterale e cazul să fie făcute.

Potrivit acestuia, vineri după-amiaza, 30 martie, a trimis o formaţie de intervenţie rapidă cu 15 oameni: „Vineri, la ora 13.00, am primit convocare şi la ora 16.00 au pornit şi vineri noaptea au ajuns în Teleorman. Am trimis-o automacara, un cap tractor/trailer pe care am pus o motopompă şi un tractor, încă o potopompă mare şi două camioane“.

Acesta mai spune că echipa sa din Mureş a adus pompe de capacitate foarte mare, mai mari decât cele ale ISU.

„Noi am făcut două schimburi ca să meargă 24 din 24 de ore. Se schimbă la ora 12 ziua şi la 12 noaptea. (...) Facem şi lucrări colaterale. Încercăm să facem protecţia taluzului digului cu folie, cu ţăruşi, cum se poate. (...) Ne facem datoria de a ne ajuta colegii chiar dacă suntem la o distanţă foarte mare“, adaugă inginerul.

Vom reveni cu informaţii. La ora 17.30 va avea loc o şedinţă extraordinară a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman pentru a se decide ce măsuri se vor lua în cazul lacului Suhaia.

Mai puteţi citi:

VIDEO Bilanţul celei de-a cincea zile de intervenţii ale pompierilor în Teleorman: circa 1.000 de hectare şi 153 de curţi inundate

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite