Arad

articolul anterior articolul urmator

A început procesul în care primarul Gheorghe Falcă e acuzat de corupţie

0
3 Feb 2010 12:23:30
Autor: adevarul
Gheorghe Falcă (stânga) şi inculpaţii apăraţi de Cătălin Dancu (dreapta) au venit în faţa instanţei de judecată
Gheorghe Falcă (stânga) şi inculpaţii apăraţi de Cătălin Dancu (dreapta) au venit în faţa instanţei de judecată

Procurorii DNA îl acuză pe acesta de luare de mită şi abuz în serviciu. Gheorghe Falcă, funcţionarul Flora Popa şi cei doi patroni ai societăţii Elecon au ascultat astăzi rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Mai citeşte şi:

Râmnicu Vâlcea: Primarul interimar îl vrea cetăţean de onoare pe Gutău

Prefectul amână emiterea ordinului de încetare a mandatului lui Gutău

Cu o întârziere de aproape o oră, procesul în care primarul Aradului este învinuit de fapte de corupţie, alături de doi dintre acţionarii principali ai societăţii Elecon şi de un funcţionar al primăriei, a început astăzi pe fond, cu citirea rechizitoriului. Procurorii DNA au solicitat trimiterea în judecată a edilului şef al Aradului pentru luare de mită şi abuz în serviciu, ultima infracţiune fiind reţinută şi în sarcina Floricăi Popa, funcţionar în cadrul primăriei Arad. Oamenii de afaceri arădeni, Francisc Demeter şi Radu Vasil sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Mită de zeci de mii de euro

Conform procurorilor DNA, primarul Aradului ar fi primit peste 100.000 de euro mită în schimbul facilitării achiziţionării terenului fostei Fabrici de Zahăr din Arad pentru firma Elecon. Mita ar fi reprezentată în fapt de un schimb de locuinţe între cei doi patroni şi edilul şef, locuinţe a căror valoare diferă tocmai cu această sumă, conform evaluărilor făcute celor două imobile.

Respinge acuzaţiile

După ce rechizitoriul a fost citit, judecătorul de caz l-a întrebat pe primarul Aradului dacă înţelege acuzaţiile ce îi sunt aduse şi l-a informat asupra drepturilor pe care acesta le are.
„Am înţeles învinuirile care mi se aduc. Vreau să subliniez însă că eu consider că nu pot fi acuzat de abuz în serviciu pentru aplicarea unei Hotărâri de Guvern în vigoare, respectiv a HG 577, aceasta fiind baza legală urmată în cazul despre care discutăm”, a declarat Gheorghe Falcă în faţa instanţei. Acesta a mai susţinut că parte din actele întocmite de-a lungul tranzacţionării  Fabricii de Zahăr, nici măcar nu poartă semnătura sa, atribuţiile fiind delegate în acele perioade către cei doi viceprimari, Tiberiu Dekany, respectiv Levente Bognar, datorită faptului că se afla în concediu de odihnă.
În luarea sa de cuvânt, Gheorghe Falcă a mai ţinut să precizeze că prietenia sa cu familiile Vasil şi Demeter durează din 1998, respectiv 2002 şi în tot acest interval nici unul dintre aceştia nu i-a solicitat niciun favor. Mai mult, primarul susţine că Elecon nu are niciun fel de alte contracte cu autorităţile publice arădene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările