A lăsat Republica Moldova pentru a îngriji oamenii dintr-o comună arădeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doctoriţă din Republica Moldova a ales să trateze bolnavii dintr-o comună arădeană. Deşi face acest lucru de câţiva ani, femeia spune că nu îi este greu, deoarece oamenii de aici sunt buni la suflet, deşi în zonă lumea trăieşte mai mult din agricultură şi creşterea animalelor, deoarece nu mai au locuri de muncă.

Medicul profesează într-un cabinet din comuna Hălmagiu. 

„România este văzută la noi ca o ţară bogată, cu oameni cu suflet mare. Acest lucru m-a determinat să vin aici. În anul 2000 am obţinut cetăţenia română, eu şi soţul meu care este şi el medic, iar din 2007 sunt medic de familie, aici în Hălmagiu. Vreau să vă spun că sunt oameni buni la suflet, dar zona este mai săracă, din cauză că au dispărut locurile de muncă odată cu închiderea minelor din zona Brusturi şi Luncşoara. O portiţă a mai fost creşterea animalelor“, a declarat Svetlana Conovalciuc – medic specialist de familie.

Svetlana are 41 de ani şi are doi copii, unul în clasa a IX şi unul în a X. Soţul ei care este tot medic a profesat o perioadă în localitatea Gurahonţ, iar acum şi-a deschis un cabinet în regim privat.

„Soţul meu oferă servicii la domiciliu, numai că la noi oamenii nu sunt educaţi în acest fel. Ei nu prea sunt dispuşi să plătească, cred că serviciile ar trebui făcute gratuit”, spune doctoriţa. Nu doar ea şi soţul ei sunt medici şi ci fratele ei care a rămas în Republica Moldova are acestă profesie. El este medic ortoped.

Cei doi soţi au vândut apartamentul din Republica Moldova când au hotărât să trăiască şi să profeseze la noi în ţară. „Ne-am cumpărat o casă aici şi ne place foarte mult. Este o zonă foarte frumoasă. Am ajuns aici, ci nu în alt loc din România printr-o cunoştinţă. Nu ne pare rău că am ales acest loc. Avem casă în Bonţeşti, comuna Gurahonţ”, mai spune Svetlana Conovalciuc.

La cabinetul la care lucrează, doctoriţa Conovalciuc este ajutată de asistenta Adriana Colf. În ceea ce priveşte pacienţii, numărul maxim este de 20 pe zi dar oamenii vin mai mult sâmbăta.

În ceea ce priveşte bolile pacienţilor săi, doctoriţa ne spunea că sunt la fel ca în alte părţi, cu câteva specificaţii, însă.

„În general sunt aceleaşi sufe­rinţe ca peste tot dar datorită modului de viaţă, mai ales aici în Ardeal, unde totdeauna s-a trăit şi se trăieşte mai bine ca în celelalte zone din ţară, sunt suferinţe specifice. Aici se consumă multă grăsime de origine animală şi atunci este cumva normal să se sufere de hipertensiune arterială, creşte colesterolul, apare infarc­tul miocardic, accidentele vasculare dar şi diabetul zaharat şi multe altele“, mai precizează medicul.

Vă mai recomandăm: „Donează sânge! Fii erou!“, o campanie a studenţilor clujeni la medicină

REZIDENŢIAT 2013 Peste 5.000 de absolvenţi de Medicină din şase centre din ţară şi-au dat rezidenţiatul duminică

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite