FOTO Premieră expoziţională. Cel mai valoros tablou este „Primăvara (Două muze)” la o valoare estimativă de 100.000 – 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Arad va fi gazda, miercuri 10 aprilie, a celui mai important eveniment artistic al anului, Expoziţia de Artă Românească şi Europeană Importantă.

Astfel, 50 de capodopere ale artei româneşti şi europene aşteaptă să fie admirate, între orele 10:00 - 21:00.

Expoziţia prezintă în premieră capodopere semnate de cei mai apreciaţi pictori români pe piaţa de artă: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Băncilă, dar şi Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu ş.a.

Cel mai valoros tablou expus la Arad este „Primăvara (Două muze)” al lui Luchian, valoare estimativă 100.000 – 200.000 €, tablou despre care criticii afirmă că reprezintă portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, şi al mamei acesteia (FOTO).

Opera este plasată într-un context biografic interesant: între 1898 şi 1899, Ştefan Luchian ajungea la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly şi Constantin Artachino, avea să lucreze la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ştefan Vasilescu.

Este bine cunoscută idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899. Partenerii evenimentului sunt Primăria Municipiului Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad şi Complexul Muzeal Arad. Operele prezentate în cadrul Expoziţiei de Artă Românească şi Europeană Importantă urmează a fi licitate la Bucureşti, în cadrul Sesiunii de licitaţii 16-18 aprilie, astfel: Marţi, 16 aprilie, Athénée Palace Hilton, ora 19:00: PostWar & Contemporary Sale & Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de Grădină. Miercuri, 17 aprilie, Athénée Palace Hilton, ora 19:00: Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism & Licitaţia  Militaria şi Antichităţi.

Joi, 18 aprilie, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, ora 19:00: Licitaţia de Pictură şi Sculptură Europeană, inclusiv o parte a Colecţiei de Artă Clasică a diplomatului Vasile Stoica & Licitaţia ”Cabinetul de curiozităţi”.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitaţiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale.

Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară şi străinătate (Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Braşov etc.).

Totodată sediul Artmark găzduieşte, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziţia permanentă a unei selecţii a patrimoniului Pinacotecii Bucureşti, în condiţiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite