Barza şchioapă salvată: a fost dusă la cabinetul medical, iar veterinarul i-a pus atelă la picior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barza are piciorul în atelă FOTO Cabinet Veterinar Ineu
Barza are piciorul în atelă FOTO Cabinet Veterinar Ineu

O barză care a fost găsită pe stradă, lovită la picior, în oraşul arădean Ineu, a fost dusă la cabinetul medical veterinar din localitate. Acum pasărea are nevoie de recuperare şi este cu piciorul în atelă.

Medicul veterinar Ionel Cârja spune că pasărea, care este un pui, a fost dusă la cabinet de către un cetăţean. „Este pentru prima dacă când am o astfel de specie de tratat. Nu am mai avut astfel de experienţe, dar are şanse mari să se vindece. Are fractură la picior”, spune Ionel Cârja.

Barza nu va rămâne în Ineu, ci peste câteva zile va fi dusă la Sibiu. „Am vorbit cu un ONG, din Cristian, Sibiu  (Prietenii Berzelor) şi peste câteva zile puiul va pleca spre ei”, mai spune medicul.

barza lovita

Acesta este de părere că barza a ajuns în stradă după ce a căzut din cuib. Localnicii spun că puiul de barză a fost văzut la stadion, dar şi în faţa brutăriei.

„O, ce mă bucur ca e la voi...azi am văzut-o lângă brutarie şi erau şi câini...bine că e ok”, este unul dintre mesajele postate pe pagina de Facebook a cabinetului medical vererinar.

barza lovita

Conform site-ului www.ciconia.ro, barza albă sau cocostârcul, cu denumirea ştiinţifică Ciconia ciconia, este singura pasăre de talie mare din ornitofauna ţării care s-a apropiat de om şi îşi construieşte cuibul în vecinătatea noastră. Încă de pe vremea romanilor era socotită pasăre sfântă, "avis pia et benigna", considerată la fel şi astăzi în multe zone.

Diferenţele dintre sexe sunt aproape inexistente: în general masculul este mai mare (în medie 3,8 kg) decât femela (3,3 kg). Puii au la început ciocul şi picioarele negre. Mai târziu, picioarele devin roşii-maronii, iar de la vârsta de nouă săptămâni şi culoarea ciocului se pigmenteză treptat în roşu.

Vârsta berzelor poate să ajungă în captivitate şi la 30 de ani. În România, cea mai mare longevitate s-a înregistrat la o barza inelată în 1960 în Delta Dunării, care a fost regăsită după 12 ani şi 6 luni în Tanzania. Este una dintre puţinele păsări mute. Totuşi, produce un clămpănit prin lovirea celor două maxilare.

barza lovita

Vă mai recomandăm: VIDEO Big Brother dintr-un cuib de barză albă. Cum şi-a sacrificat mama Ela puiul cel mic şi slab în direct pe Internet
 

Păsări în pericol. 6 înaripate ameninţate cu dispariţia pentru că nu pot zbura

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite