Bogdan Andra, pasionat de karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Andra
Bogdan Andra

Adolescentul s-a apucat de karate de la vârsta de şapte ani, convins fiind că va deveni în scurt timp un campion al oraşului pe care îl reprezintă în competiţii.

PROFIL
Născut. 19.07.1992, Arad
Studii. Liceul Aurel Vlaicu
Familie. Necăsătorit
Job. Karatist

Pentru că sportul se numără printre activităţile lui de bază, Bogdan a lăsat la o parte distracţiile şi ieşirile cu prietenii în oraş. Tânărului arădean i-a plăcut sportul de mic copil, iar  în perioada în care a făcut primii paşi spre băncile unei şcoli, s-a şi apucat de karate. De ce karate şi nu fotbal sau alt sport după care sunt înnebuniţi băieţii, ne-a explicat chiar Bogdan.

Zeci de medalii, cupe şi diplome
„Pentru că este ceva mai deosebit decât suntem deja obişnuiţi. Acest sport presupune multă tactică, mişcări care îţi pun în valoare calităţile sportive. Eu îl descriu ca fiind un sport delicat, cu toate că, să te baţi nu e tocmai un lucru plăcut”, a spus Bogdan Andra. În cei aproape zece ani de activitate, Bogdan a câştigat o sumedenie de titluri naţionale şi a reuşit să strângă performanţe europene, clasându-se pe locuri fruntaşe alături de alţi sportivi europeni. Fiecare concurs ori olimpiadă la care arădeanul a participat a avut un farmec aparte, iar Bogdan spune că a strâns de la fiecare competiţie cele mai frumoase momente care i se puteau întâmpla în viaţă. „Am un antrenor de milioane, colegi de care sunt mândru şi care au adus mari performanţe clubului din care facem parte. Am avut ocazia să concurez cu sportivi importanţi din lumea karate-ului şi pot spune că de fiecare dată am fost mulţumit de prestaţia mea”, şi-a adus aminte karatistul.

Luptă pentru centura neagră
Adolescentul nu pierde nicio oră de antrenamente şi e de părere că sportul îl ajută să se dezvolte pe toate planurile. „Sportul ajută la menţinerea sănătăţii. Apoi, pentru că intri tot timpul în contact cu oamenii, devii mult mai sociabil şi comunicativ”, a punctat Bogdan Andra. În prezent, Bogdan deţine centura portocalie, dar îşi doreşte, la fel ca orice karatist, să o cucerească şi pe cea neagră. Pentru ca acest vis să devină realitate, adolescentul munceşte zi de zi şi îşi sacrifică timpul liber pentru a nu lipsi de la orele de antrenament. „Shotokan, ramura pe care o practic eu, foloseşte atacuri lungi, din mişcare, punând accent pe viteză, mobilitate şi supleţe. Toate stilurile folosesc două exerciţii de bază: kata şi kumita”, a explicat tânărul karatist.

Întrebări şi răspunsuri

Ce i-ai spune unui copil care vrea să se apuce de karate?
Să vină cu toată încrederea. Karate e un sport frumos, te ajută să te dezvolţi atât fizic, cât şi în viaţă, în muncă, în tot ce îţi propui să faci. Înveţi ce înseamnă respectul şi disciplina.

Ce spun colegii de liceu când aud că eşti karatist?
Îmi cer să le arăt anumite procedee. Sunt curioşi, unii îşi doresc să vină şi ei, să vadă pe viu cum e.

Dacă nu era karate, ce alt sport ai fi făcut?
Nu ştiu dacă aş fi făcut altceva. Poate fotbal, dar nu sunt convins sută la sută. Am rămas la karate pentru că aici mă simt cel mai bine.

Ce-i place
Bogdan recunoaşte că cel mai mult îi place când merge la antrenamente pentru că de fiecare dată învaţă mişcări şi tehnici noi. „Îmi mai place că pentru acest sport nu e nevoie de o dietă foarte strictă. Îmi place să ascult muzică şi să mă uit la televizor”, a spus Bogdan.

Ce nu-i place
Karatistul arădean spune că nu-i place atunci când este presat de cineva să facă un lucru fără voia lui. Bogdan a mai mărturisit că îi place că în România sunt multe familii sărace, pentru care statul nu prea se sinchiseşte să facă ceva. „Dacă aş avea posibilitatea, i-aş ajuta pe toţi nevoiaşii”, a încheiat Bogdan Andra.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite