Povestea unui han de legendă. Cum a apărut „Boul-Roşu“, locul în care s-a celebrat primul 1 Mai din istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea hanului „Boul-Roşu” se află în actuala piaţă a Arenei (fosta piaţă Boul Roşu) din municipiul Arad. Clădirea a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea şi este pe lista monumentelor istorice. În incinta acestei clădiri au avut loc importante evenimente sociale pentru viaţa politică şi culturală ale vremii din municipiul Arad.

Hanul a găzduit iniţial comercianţi şi producători sosiţi în târgurile arădene organizate de mai multe ori în decursul unui an, timp de o săptămână. 

Asemenea târguri aveau loc în actuala Piaţă Avram Iancu precum şi în Piaţa Catedralei.

În spatele clădirii erau amenajate câteva grajduri pentru animalele celor ce poposeau la han. Parterul clădirii adăpostea un restaurant luxos, iar partea de la etaj era hotel. O placă comemorativă, amplasată în anul 1971 pe faţada clădirii, ne informează că în acest loc s-au petrecut diferite momente ale Mişcării Muncitoreşti arădene.

În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai. În 1891, tot aici s-a constituit organizaţia locală a Partidului Social-Democrat, cu acest prilej politic a fost ales un Comitet de conducere, compus din 40 de membri sârbi, români, germani şi maghiari.

image

Curtea interioară a locului a clădirii hanului 

Edificiul a deţinut, până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial (1945), o sală spaţioasă destinată întrunirilor şi manifestărilor cultural locale. Acum, clădirea este folosită pentru un magazin, un local şi apartamente de locuit.

Faţada îşi păstrează chiar şi astăzi aspectul iniţial, de acum 200 de ani. Stilul arhitectural este cel eclectic, predominant clădirilor construite în Arad după 1850.

Denumirea de “Boul Roşu” aminteşte de renumitul târg de vite ce avea loc în piaţa cu acelaşi nume. În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai de pe actualul teritoriu al României.

Vă mai recomandăm:

Monumentele istorice ale Bucureştiului, după reabilitare: Arcul de Triumf – vizitat cu maşinuţe electrice, Muzeul Mina Minovici – izvor cu apă termală

Proiect controversat în Capitală: mall lângă Palatul Ştirbei. Schiţa clădirii care ar putea fi construită în spatele monumentului istoric

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite