Care sunt produsele pe care este bine să le cumpărăm din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele produse găsite doar în pieţe FOTO Claudia Romana Rista
Unele produse găsite doar în pieţe FOTO Claudia Romana Rista

Arădeanca Claudia Romana Rista, cunoscută sub numele „Fata Care Găteşte Cu Flori“, ne dă câteva ponturi cu privire la bunătăţile găsite doar în pieţe.

Aceasta spune că să faci cumpărăturile în piaţa de fructe şi legume este poate cel mai la îndemană mod prin care poţi să faci cunoştinţă cu gusturile locale.

„Conceptul de «eatlocal» este în curs de dezvoltare şi la noi şi devine preferatul generaţiei care încă a mai prins târgurile locale, săptămânale organizate cu fast şi cu regularitate în pieţele dintr-un anumit sat sau comună. Fără a fi anuntaţe oficial, oamenii erau deja obişnuiţi să se pună la drum şi să meargă într-un anume sat în ziua în care se ţinea piaţa. De regulă, zilele de joi, vineri şi sâmbătă erau cele mai populare pentru mers la piaţă. Se ştia că piaţa de vineri era cea mai scumpă dintre ele. Străbat de mai bine de şase ani ţara în lung şi-n lat. Am avut ocazia să merg şi în pieţe din alte ţări europene. Cee ace mi se pare fantastic este faptul că existau anumite produse pe care numai în acel loc le poţi cumpara, precum şi anumite produse sau ingrediente pe care încă nu le găsim în supermarketuri, în comerţul modern. De aceea, îi indemn pe toţi cei atenţi cu alimentaţia lor sau adepţi ai regimului alimentar ‘eat local’ să îşi satisfacă aceste placeri culinare şi să mearga mai des în pieţe, să descopere farmecul local, sau să se bucure cât încă mai poate de acele produse pe cale de dispariţie”, a declarat Claudia Romana Rista.

Dintre produsele sau ingredientele locale pe care nu le găsim încă, sau rar se găsesc în supermarketuri sau chiar în magazine cu specific regional sau bio Claudia Romana Rista aminteşte :

Nucile în coajă

Tarhonul în oţet

Boiaua facuta în casă, sunt recunoscute zonele din vestul ţării- vorbim de boia de Nădlac, boia de Ţipari, boia sârbească

Uleiul de dovleac, poate unul dintre cel mai cunoscut este ‘oloiul de dovleac de la Făget’.

produse piata

Hreanul ras, în borcan cu oţet cu variata hrean cu sfecla ras şi ţinut în oţet

La o scară naţională, vorbim de diverse soiuri de fructe şi legume populare, unele soiuri româneşti sau identificate ca zone geografic: mere de Domneşti, mere de Voineşti, etc

În pieţele din Bucureşti şi în anumite pieţe din ţară, dar mai rar, sunt de câţiva ani tarabe cu produse noi: precum: rucola, sparanghel alb sau verde, mangold- sfecla elveţiană, diverse salate cu frunze mai speciale- salată-stejar.

Napii, de exemplu, sunt rar de găsit în supermarketuri. Şi aici cred că putem vorbi doar de capitală.

În pieţe în schimb, îi putem găsi toamna târzie şi primăvara timpurie.

Dintre produsele de mandrie a unui loc, cu siguranţa s-a auzit la scară naţională de Ceapa de Făgăraş (cea cu foiţe groase, care se desprind uşor, cu un gust specific) şi Ceapa de Buzău, ceapa de apă cu formă alungită.

Pentru cămară sau spais, încă mai găsim în pieţe: zacuscă- făcută după reţeta fiecărei case şi fiecarei zone, legumele pentru ciorbă, în borcan sau diverse dulceţuri şi gemuri de casă. Un produs rar şi totodată identificat de mine mai mult în zona de vest a ţării este ‘pekmez’- un tip de magiun de prune, prezent şi în cărţile mai vechi de bucate.
Nu am sa detaliez aici despre produsele lactate, doar am să menţionez un produs inedit, găsit până acum de mine doar în piaţa din Sebeş- ‘tofan.’

Tot aşa la raioanele de mezeluri de casă, virşli de Brad sau din Ţara Haţegului este un produs foarte rar, chiar şi în pieţele locului. Să spunem că îi poti procura mai degraba, ‘pe subt mână’.
Daca vorbim de pregatirea cămarei pentru iarna, verdeţurile uscate au început să fie ambulate şi vândute şi prin anumite supermarketuri, dar mai e cale lungă pănă să găseşti peste tot în magazine: leuşteam uscat, flori şi tije de mărar pentru murături.

Un mod simpatic care se păstrează mai mult în vestul ţării pentru oamenii mai grăbiţi sau comozi este cumpărarea din piaţa de la ‘babete’ sau ‘băbuţe’ de pungi cu amestec pentru supă, deja tăiate.

morcovi

Mai puteţi citi: 

Tânăra care găteşte cu flori şi umblă prin toată România pentru a culege reţete: „Am trăit 15 ani «visul american»“

Fata care găteşte cu flori a organizat Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment unic în România

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite