Clopotele unei biserici, demontate pentru a se face proiectile pentru frontul de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două clopote care au fost demontate s-au transformat în proiectile FOTO aradcityguide.ro
Cele două clopote care au fost demontate s-au transformat în proiectile FOTO aradcityguide.ro

Biserica Evanghelică Luterană din Arad a fost ridicată la începutul anilor 1900. Iniţial biserica avea trei clopote, dar două dintre acestea au fost demontate în timpul Primului Război Mondial. Din peste o tonă de bronz, materialul din care erau construite clopotele, s-au făcut proiectile.

Biserica Evanghelică Lutherană, purtând pseudonimul „Biserica Roşie” din Arad, a fost concepută de către arhitectul Ludovic Szántay în stil neogotic. Clădirea a fost realizată în decursul anilor 1905-1906 de către constructorul Iosef Frick. Intervenţii mai mici au avut loc între 1981-1982, iar o reabilitare generală - în perioada anilor 1992-1994.

Biserica Evanghelică Luterană aparţine stilului neogotic, atât faţadele, cât şi interiorul, purtând elemente ale limbajului decorativ neogotic.

Amvonul şi altarul bisericii au fost realizate de către renumitul sculptor György Örr din Kosice. Tema picturală a altarului are ca temă „Rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani”, fiind executată de pictorul I. Umlauf. Tabloul respectiv a fost finalizat încă din perioada anului 1848, fiind adus dintr-o biserică mai veche. Băncile de lemn din biserică au fost realizate de tâmplarul arădean Ferenc Sebessy.

Orga electropneumatică, montată în 1928 şi inaugurată la 8 decembrie 1929, a fost concepută de firma Wegenstein şi Fii (unul dintre cei mai importanţi constructori de orgi din Banat în vremea respectivă).

Istoricul arădean Ioan Tuleu povesteşte că, la inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1.590 de kilograme. În timpul Marelui Război, din dispoziţia autorităţilor locale, două clopote au fost demontate din turnul bisericii pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas doar un singur clopot, cu o greutate de 460 de kilograme.

clopot biserica

A rămas un singur clopot FOTO prourbe.ro

"Două dintre cele trei clopote au fost demontate şi din material s-au făcut proiectile. Pe acea vreme Comitatul Arad era parte componentă a Austro-Ungariei, imperiu care a luptat împotriva Antantei (Rusia, Franţa, Anglia, Serbia)", spune istoricul arădean Ioan Tuleu.

Acesta mai explică faptul că trupele magiare erau masate pe frontul de Est, luptând contra ruşilor.

clopot biserica

În biserică a rămas doar clopotul fa, pentru chemarea credincioşilor. Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta. Orga bisericii, de tip Wegensstein, orgă electropneumatică, a fost lucrată la Timişoara şi instalată în 1927 şi a costat 280.000 mii lei.

Arădenii şi vizitatorii oraşului sunt, de asemenea, impresionaţi de ceasurile din turnul bisericii, care au un mecanism central ce transmite impulsuri electrice celor patru cadrane.

În 1992, la insistenţele protopopului Mozes Arpad, actualul episcop, au fost începute lucrările de restaurare a acestui edificiu de arhitectură. Pe lângă restaurările exterioare şi interioare, cu această ocazie a fost restaurată şi aurită şi crucea de pe turnul principal. Datorită sunetului deosebit al orgii, în biserică se organizează, periodic, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad, concerte de orgă ce atrag numeroşi ascultători. 

Vă mai recomandăm:

Biserica lui Eminescu, o ciudăţenie în lumea ortodoxiei: sfinţii au aureole negre, iar marele poet e pictat pe pereţi

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume este în România, în Maramureş

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite