Arad

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns un magazin Jumbo să vândă plase de cadouri pe care era imprimat chipul lui Hitler. Poliţia a confiscat sute de articole expuse pe rafturi

2
30 Sep 2019 12:55:05
Autor: Daniel Dancea
Plăsuţele confiscate de le Jumbo după sesizarea unui client vigilent FOTO Gazeta Locală
Plăsuţele confiscate de le Jumbo după sesizarea unui client vigilent FOTO Gazeta Locală

Judecătoria Arad a pronunţat recent o sentinţă prin care a dispus confiscarea a 659 de plase de cadouri cu însemne naziste, ridicate de Poliţie din magazinul Jumbo Arad. Totul a început după ce un arădean care a cumpărat o plasă de cadouri de la Jumbo a sesizat că pe punga de hârtie sunt însemne naziste, inclusiv o fotografie cu Hitler.

Bărbatul a trimis pozele ziarului Gazeta Locală, care a publicat imaginile pe internet. Pentru că legea interzice propaganda nazistă, confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, delictele de acest tip fiind pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, Poliţia Arad s-a autosesizat, a deschis un dosar penal şi a descins la Jumbo.

Ce a găsit Poliţia la Jumbo

În urma verificărilor la Jumbo Arad, dispuse în martie 2019, poliţiştii au găsit expuse spre vânzare sacoşe tip cadou confecţionate din hârtie care aveau imprimate pe ambele feţe, printre alte imagini, în partea de sus dreapta, imaginea unei cărţi poştale specifice celui de-Al Doilea Război Mondial cu timbrul ce reprezintă efigia (chipul) lui Adolf Hitler peste care este printată imaginea unei ştampile poştale ce are în centru un vultur stilizat cu zvastica fascistă şi inscripţia Deutsche Luftpost 1024. În total, Poliţia a ridicat de la Jumbo Arad 659 de plase cu însemne naziste, fabricate în China.

Fapta, comisă fără vinovăţie

În urma anchetei penale derulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, procurorii au dispus clasarea în baza articolului din Codul Penal de Procedură Penală care prevede că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia de lege. Conform procedurii, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a deschis în instanţă o acţiune prin care a solicitat confiscarea celor 659 de plase cu însemne naziste ridicate de la Jumbo şi depozitate pe perioada anchetei în camera de corpuri delicte a IPJ Arad. La începutul lunii septembrie, Judecătoria Arad a dispus confiscarea plaselor cu însemne naziste ridicate de la Jumbo pentru „a înlătura o stare de pericol şi de a preîntâmpina săvârşirea de noi fapte penale”.

„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere din partea companiei Jumbo, pentru a afla cine este producătorul plăsuţelor cu însemne naziste, cum a fost posibilă punerea lor în vânzare şi ce măsuri a luat compania după descoperirea situaţiei de la Arad. Până la ora publicării articolului, reprezentanţii Jumbo nu au oferit un răspuns, nefiind cunoscut în momentul de faţă dacă plăsuţe care fac propagandă nazistă similare celor descoperite la Arad au fost puse în vânzare şi în alte magazine din ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
30.09.2019, 15:39:33

Sunt facute in China. In toata Asia, zvasticile si alte insemne naziste sunt la mare cautare. Asiaticii au admirat intotdeauna aceste lucruri.

dominic paul
30.09.2019, 16:19:19

Doar timbrul cu poza lui Hitler este in neregula, imaginea de pe punga de hârtie este cu Indo-China.

Modifică Setările