Cum arătau jucăriile generaţiilor trecute. Multe dintre ele funcţionau prin învârtirea unei chei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Dumitru strânge jucării de peste 40 de ani FOTO Claudia Untaru
Cristian Dumitru strânge jucării de peste 40 de ani FOTO Claudia Untaru

Jucăriile mai multor generaţii de copii din România se vor afla până în data de 30 iunie în Arad, în incinta Muzeului Preparandiei.

Vorbim despre jucării strânse pe parcursul a zeci de ani. Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, o asociaţie fondată de doi fraţi, Mihail şi Cristian Dumitru, care colecţionează jucării de peste 40 de ani şi al căror obiectiv ambiţios este înfiinţarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. Cu alte cuvinte, o instituţie asemănătoare muzeelor de profil din alte părţi ale lumii: Londra, Paris, Istambul, Bruxelles, Nuremberg. Asociaţia îşi are sediul în Bucureşti.

„La Arad am venit cu o selecţie de 60 de piese din 12.000 adunate de-a lungul a 40 de ani. Sunt cele mai reprezentative ale copilăriei româneşti. Sunt piese fabricate între anii 1900-1980. Am realizat câteva vitrine numai cu piese de la Fabrica Arădeanca. Este şi o colecţie de imagini ale copilăriei româneşti. Avem şi piese mari, cum ar fi trotinete, biciclete, maşinuţe cu pedale, urşuleţi, căluţi. O mare parte sunt mecanice, care funcţionează şi după aproape o sută de ani. Funcţionează învârtind de cheie”, spune inginer Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor.

Primele piese din colecţia lui Cristian au fost chiar jucăriile sale din copilărie. Ideea de a face o colecţie i-a venit când avea 17 ani şi de atunci este prezent la toate târgurile de profil.

muzeu jucarii

Căluţul din lemn FOTO Claudia Untaru

În ultimii zece ani, de când cei doi fraţi au început acest demers, jucăriile au fost admirate în peste 30 de expoziţii.

„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, declară cei doi colecţionari.

Adulţii prezenţi la inaugurarea expoziţiei de la Arad şi-au amintit cu nostalgie de vremurile când şi ei aveau astfel de jucării. „Asta am avut-o şi eu. Vai dar ce drag îmi era de ea. Îmi aduc aminte şi de acest căţel”, se auzeau vocile adulţilor care admirau expoziţia.

muzeu jucarii

FOTO: Claudia Untaru

Copiii prezenţi s-au uitat cu mare mirare la ele. Unii chiar au întrebat dacă sunt cu baterii. „Am venit să vedem cu ce se jucau părinţii noştri. Sunt diferite faţă de ce avem acum, dar îmi plac”, Spune Silviu, în vârstă de şapte ani.

Expoziţia de la Arad va putea fi vizitată în fiecare zi între orele 9.00-16.00. De asemenea, va fi putea fi vizitată şi în primele două sâmbete ale perioadei: 3 iunie şi 10 iunie, până la ora 15.00.

Fabrica Arădeanca, de unde sunt o parte dintre exponante, a fost prima fabrică de jucării din România, fiind înfiinţată în anul 1949. La început, firma producea păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive în ateliere micuţe. Cu timpul, a ajuns să producă şi păpuşi ale unor vedete. În 2013, fabrica a intrat în faliment. Fabrica avea în anul1989 peste 1.200 de angajaţi.

Vă mai recomandăm: De ce a fost interzisă una dintre cele mai populare jucării în mai multe şcoli din Vest

Militarul care face jucării din lemn: „Colegii îmi spun Brâncuşi, dar mi se potriveşte mai bine Geppetto“
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite