Dosarul Nadăş. Cum au furat patru români, printre care şi un notar, 8.743 de hectare de pădure şi 6 apartamente. Concluziile DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Cazul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara. Aceştia au dispus, pe 9 martie 2021, trimiterea în judecată a inculpaţilor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a acuzaţi de un prejudiciu imens, de aproape 29 de milioane de euro, în urma unor operaţiuni ilegale care au dus la retrocedarea abuzivă a 8.743 de hectare de pădure şi a şase imobile.

Principalul făptuitor, este, potrivit DNA, Adrian Vlai (la data faptei notar public), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Alături de acesta sunt acuzate alte trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, acuzaţiile vizează şi firma Ocolul Silvic Privat Nadăş S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Vlai Adrian, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea celor trei inculpaţi, persoane fizice, ar fi conceput şi emis, cu încălcarea normelor de drept civil şi a normelor juridice privind desfăşurarea activităţii notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal a unei persoane.

În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori:, reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad, precum şi restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a inculpaţilor este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş) şi 4.882.967 lei (sume obţinute din valorificarea masei lemnoase, sume obţinute fără drept cu titlu de subvenţii pentru păşune şi o sumă reprezentând valoarea clădirii şi a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părţi civile în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Menţionăm că inculpatul Vlai Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare, cauză penală în care a şi fost condamnat definitiv.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai precizat DNA.

Vă recomandăm şi:

Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, trimis în judecată pentru corupţie. Ar fi primit peste 300.000 lei

Vacile imaginare i-au adus unui român inventiv sute de mii de lei reali. DNA l-a trimis în judecată pentru fals

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite