De ce este deliciosul popcorn un dezastru pentru dantură. Stomatolog: „Sunt suficiente câteva boabe pentru «a ne aranja» măcar un dinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul d epopcorn ne poate duce la stomatolog
Consumul d epopcorn ne poate duce la stomatolog

Popcornul a devenit duşmanul numărul unu al dinţiilor. Stomatologii spun că nu doar chimicalele folosite dăunează, cât mai ales duritatea boabelor, care în contact repetat cu suprafeţe dentare este nocivă.

Stomatologul arădean, Dan Merişca, ne spune că ne putem rupe dinţii stând comod într-o sală de cinema şi vizualizând un film, în timp ce mâncăm popcorn.

„De exemplu, în primele 2-3 milisecunde aceste alimente au duritatea unor pietre, care repetat, se comportă nociv cu smalţul dentar, supunându-l la un stres continuu, astfel încât în timp vor apărea microfisuri ale prismelor de smalt. E simplu de bănuit ce se întâmplă «se infiltrează placa bacteriană şi locul de elecţie al cariei e deja rezolvat». Popcornul are aşa o duritate de nu vă puteţi imagina ce forţa necesită să spargi aşa minuni”, spune Dan Merişca.

Acesta explică şi de ce se întâmplă acest lucru. „De obicei nu se prepară chiar pe loc. Mai mult se păstrează gata preparaţi, dar menţinuţi la o temperatură ideală pentru a fi consumaţi. Se produce acea «călire» a suprafeţei dure care prin repetare devine tot mai puternică. Sunt suficiente doar puţine boabe pentru a ne aranja măcar un dinte. Acelaşi popcorn proaspat preparat şi să fie cât mai natural (asta dacă avem noroc) se comportă diferit. Iată de ce e nevoie să consumăm doar ce-i proaspat şi controlat. Nici un efort nu-i prea mare pentru a ne păstra sănătatea”, mai afirmă medicul.

Dan Merişca care este specialist şi în nutriţie spune că deşi popcornul face parte din categoria cereale integrale, nu toate tipurile sunt la fel de sănătoase. Pe piaţă a apărut în ultimii ani o varietate largă de popcorn pe diverse gusturi. Multe dintre ele fiind extrem de bogate în sodiu şi grăsimi nesăntoase.

„Anumite tipuri de popcorn existente pe piaţă pot fi mai bogate în grăsimi decât chipsurile. Aproximativ o treime din acestea pot conţine în jur de 3 grame de grăsimi trans depăsind astfel doza maximă admisă pentru o zi întreagă. În pungile pemtru microunde peste jumătate din grăsimile existente sunt de tip trans sau saturate. Asta nu înseamnă automat că toate tipurile de popcorn sunt nesănătoase, doar că trebuie să ne alegem cu atenţie produsul, să citim bine pe ambalaj informaţiile oferite”, susţine Dan Merişca.

Cum ştim care popcorn e sănătos?

Nutriţionistul spune că cel pentru microunde este foarte rar sau aproape niciodată natural. Mereu se adaugă ceva în el.

„Şi din punct de vedere stomatologic şi nutriţional cel natural oferă o masă importantă de fibre, de exemplu o porţie de popcorn natural oferă 125-130 calorii şi 6 grame de fibre. Varianta sănătoasă este acea pe care scrie fără grăsimi. O astfel de  porţie conţine maxim 1 gram de grăsimi saturate şi 80-150 calorii prin comparaţie cu o porţie nesănătoasă ce conţine peste 250 calorii şi chiar peste 5 grame de grăsimi nesănătoase. În aceste situaţii ne rămân puţine variante: să consumăm porţii mici, maxim 100 grame sau să ne preparăm singuri reţeta în mod tradiţional şi să putem controla totul şi anume cantitatea de ulei folosită, sare, ingrediente. În această situaţie putem fi şi foarte creativi. Putem folosi ulei de care dorim, de măsline, palmier, porumb, floarea soarelui.

La urmă adăugăm ingredientele dorite: scorţişoară, pudră de ceapă, usturoi, chimen etc. Devenim experţi în bucătărie, păstrându-ne dinţii sănătoşi fără a ne încarcăm cu tot felul de substanţe nedorite. De reţinut: pop-cornul se consumă doar cald-proaspăt, niciodată reincâlzit se creează o călire a părţii dure din  acesta iar partea moale devine destul de elastică, favorizând alunecarea nedorită a suprafeţelor dentare în timpul masticaţiei şi de aici apar toate necazurile, inclusiv fracturi parţiale ale coroanelor dentare”, încheie medicul Dan Merişca. 

Vă mai recomandăm: Otrava“ care ne distruge dinţii. Explicaţiile dentiştilor: „E ca şi cum am muşca din piatră“

Greşeli frecvente făcute atunci când ne spălăm pe dinţi
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite