Fata care găteşte cu flori a organizat Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia-Romana Rista FOTO Feri Teglas
Claudia-Romana Rista FOTO Feri Teglas

O arădeancă semnează un concept unic de sărbătoare culturală dedicată unei flori din România, asemeni sărbătorilor dedicate lavandei din Franţa. Este vorba despre Sărbătoarea Tuberozelor.

Claudia Romana Rista, Fata Care Găteşte Cu Flori, cum este cunoscută, a organizat, zilele trecute alături de Primăria Hoghilag şi copiii din sate, Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment unic în România, care a adunat 2.500 de turişti din ţară şi din străinătate. Publicul din oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Cluj dar şi din Franţa, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada şi Brazilia s-a bucurat de un tur al culturilor de tuberoze în 20 dintre gospodăriile în care sătenii cultivă florile.

Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment-concept care a reprezentat prima sărbătoare culturală a florilor de tuberoze din România.

Satul Hoghilag de lângă Sighişoara, denumit şi Tărâmul Tuberozelor, este primul loc din România unde se cultivă tuberoze încă din anii ’60. Din cei 2.500 de turişti prezenţi, peste 500 s-au înscris la un tur unic în România al culturilor de tuberoze în grădinile localnicilor. În premieră, în cadrul evenimentului Sărbătoare Tuberozelor, sătenii din Hoghilag şi-au deschis porţile şi pentru a caza turişti - în regim de pensiune sau de camping. Organizatorii au realizat în premieră şi harta Tărâmului Tuberozelor care include toţi cultivatorii din comuna Hoghilag.

În zilele de 5 şi 6 august, în cadrul evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor, publicul a participat şi la numeroasele ateliere si workshop-uri creative cu valoare culturală desfăşurate în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. 

În curtea Bisericii a putut fi găsit atelierul de gătit cu flori organizat de arădeanca Romana Rista, Fata Care Găteşte Cu Flori, atelierul Parfumul de vin, de la moft la pasiune, susţinut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastră, atelierul de bijuterii florale cu Ioana Mihai Nechifor, un florist premiat la nivel international, dar şi cel de creaţii parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, precum şi Alchimia plantelor cu Sava Raul, şi atelierul de împletituri florale pentru copii susţinut de Livia Dumitru s-au numărat printre principalele atracţii ale evenimentului. Curtea Bisericii Evanghelice a găzduit, de asemenea, şi un târg de bucate locale intitulat Slow food din Hoghilag, Valchid şi Prod.

tuberoze

FOTO: Diana Oros 

În interiorul Bisericii au avut loc un recital de fluier şi poezie susţinut de Bogdan Copeţchi, din Vaideeni, un pop-up muzeu de cămăşi tradiţionale coordonat de Asociaţia Culturală Moştenitorii, precum şi proiecţia documentarului Orgile Transilvaniei, despre orgile vechi de sute de ani ale Bisericilor Fortificate din Transilvania.

„Ne-am dorit să abordăm Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept în primul rând pentru că bogăţia tradiţională şi culturală din Hoghilag este atât de diversă! În plus, prin alăturarea tradiţiilor, dar şi a modernităţii - am avut inclusiv un atelier de parfumerie al unei doamne care îşi dă doctoratul la Viena în acest domeniu -, am reuşit să demonstrăm că excelenţa nu are, de fapt, graniţe. Mobilizarea a fost una excepţională, în linia rigorilor săseşti care s-au imprimat în structura acestor locuri şi a oamenilor de aici.’’, a declarat Claudia-Romana Rista, director executiv al evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor.

tuberoze

FOTO: Diana Oros 

Sărbătoarea Tuberozelor este un eveniment desfăşurat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Consiliului Judeţean Sibiu şi organizat de Primăria din Hoghilag, în colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Găteşte Cu Flori). Acest eveniment cultural este trecut şi în agenda anului 2018, tot în primul weekend din august, care va fi în datele de 4 şi 5 ale lunii.

Romana organizează evenimente de tip concept de patru ani de zile. Vara aceasta a mai organizat împreună cu My Transylvania şi vecinătăţile din Valchid un Brunch transilvanean, iar acum se află la Săptămâna Haferand în 10 sate săseşti. A ajuns de la gătit cu flori să creeze concepte de evenimente culturale sau gastronomice.

Vă mai recomandăm: Arădeanca Romana Rista propune un regal de cultură şi de artă culinară dedicat Mariei Tănase

Oriunde le-ar fi saşilor acasă, niciunde nu le e ca în Transilvania

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite