Fostă închisoare devenită han adăposteşte astăzi Primăria Pâncota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care cândva a funcţionat hanul a devenit sediu de primărie
Clădirea în care cândva a funcţionat hanul a devenit sediu de primărie

Clădirea în care funcţionează astăzi Primăria Oraşului Pâncota din judeţul Arad a fost, de-a lungul celor peste 200 de ani, închisoare, staţie de poştalion, han şi poştă.

Clădirea fostei închisori domeniale a fost ridicată din ordinul Mariei Tereza la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Cu ocazia lucrărilor de restaurare realizate în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, s-a descoperit gravat pe unul din pereţi anul 1780. Nu se ştie cu precizie dacă acesta este anul construirii edificiului. Clădirea îndeplinea iniţial două funcţii: o parte din ea, inclusiv subsolul, era destinată închisorii domeniale, de unde şi denumirea locală de ,,Închisoarea Zarandului”, restul încăperilor au fost destinate în timp administraţiei fiscale, aici adunându-se dijmele.

Acest fapt este menţionat în unicul document păstrat, un proces verbal de predare a domeniului către baronul Iozsef Dietrich din 1822, în care se aminteşte de mai multe clădiri vechi printre care şi vechiul fisc.

Pe parcurs clădirea a servit ca sediu al unor instituţii de interes local: staţie de poştalion, han, poştă. Staţie pentru poştalioane a existat aici până în anul 1890, când s-a dat în folosinţă calea ferată Arad-Brad, iar poşta şi telefoanele au funcţionat în această clădire până în anul 1943. De aici probabil s-a păstrat până în zilele noastre denumirea de ,,Poşta Veche”.

Lucrările de restaurare au vizat consolidarea întregului edificiu, refacerea acoperişului şi a planşeelor de la etaj. Cu acest prilej s-a scos la iveală un tunel subteran bine consolidat cu zidărie de cărămidă arsă, ce făcea legătura între ,,Închisoarea Zarandului” pe sub actuala stradă Tudor Vladimirescu şi clădirea de vis-a-vis, unde se pare că locuiau oficialităţile care se ocupau de administrarea şi paza închisorii. Această clădire devine ulterior hotelul ,,Crucea Albă".

Primarul oraşului Pâncota, Iosif Retter, ne spune că în anii 1970 şi 1980 clădirea aparţinea de OJT, şi că înainte de Revoluţia Română din 1989 aici s-a mutat Cooperativa Meşteşugărească. 

„Cele 92 de încăperi au adăpostit până nu demult câteva secţii de producţie ale Cooperaţiei meşteşugăreşti, depozite de mărfuri, cramă de vinuri. Adminsitraţia locală s-a mutat în acest imobil în urmă cu aproximativ doi ani. Înainte de asta însă, am făcut investiţii majore pentru a putea fi folosită. Am investit vreo 20 de miliarde de lei vechi, bani din care s-au făcut lucrări interioare, exterioare şi la acoperişul clădirii”, ne-a declarat Iosif Retter, primarul oraşului Pâncota.

Vă mai recomandăm: VIDEO Han de lângă municipiul Buzău, distrus de incendiu

Misterul vechiului târg al Botoşanilor: întemeiat de un han tătar sau de un viteaz maramureşean din ceata lui Bogdan întemeietorul Moldovei ?

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite