FOTO Proiect unic în ţară: terapie horticolă la un spital de psihiatrie din judeţul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina amenajată la spital
Grădina amenajată la spital

În premieră în România, o parte dintre bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie din localitatea arădeană Mocrea urmează pe lângă tratamentele clasice şi terapie horticolă.

Acest lucru este posibil după ce la spital s-a investit în amenajarea unei grădini terapeutice.

Proiectul, coordonat de inginerul peisagist Marcela Nicşanu este primul de acest gen din ţară.

Astfel, timp de mai bine de o lună, Marcela Nicşanu, împreună cu 20 de pacienţi internaţi la spital, a amenajat o grădină terapeutică pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi în care se găsesc peste 3.000 de plante, arbuşti, flori şi plante aromatice, o pergolă, alei.

„Terapia horticolă este în mod sigur cea mai veche terapie ocupaţională din toate genurile de terapii cunoscute până în prezent. În Egiptul antic doctorii prescriau bolnavilor plimbări lungi prin grădină. În jurul anului 1600 oamenii săraci aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti spitalizarea munceau în grădina spitalului. S-a observat că aceşti pacienţi s-au recuperat într-o perioadă mult mai scurtă decât cei care nu au avut niciun contact cu grădina“, a explicat Marcela Nicşanu.

Aceste date istorice au stat la baza proiectului implementat de Marcela Nicşanu la Spitalul de Psihiatrie de la Mocrea.

Pacienţii au primit ghivece pe care şi-au scris numele lor şi numele plantei şi în care au plantat bulbi sau seminţe. De asemenea, în paturi de lemn au plantat răsaduri, iar în grădina terapeutică au plantat plante aromatice, multe dintre ele fiind cunoscute ca având o anume energie. 

Printre florile plantate se numără freziile, gladiolele, begoniile şi alte specii viu colorate. De asemenea, în grădina terapeutică s-au plantat salvie, cimbrişor, busuioc, bucuioc roşu, lavandă şi mentă piperita (cunoscută pentru vindecarea durerilor de cap).

După o lună de la începerea proiectului, au apărut şi primele rezultate ale terapiei horticole.
„În fiecare zi, pacienţii au urmărit ce se întâmplă cu plantele semănate, cât de mult au crescut, le-au udat, le-au plivit. Au apărut şi rezultatele terapiei. 

Un pacient internat la regim închis, după ce s-a preocupat exemplar de flori, a învăţat să sădească seminţe, le-a udat, a dat dovadă de responsabilitate şi a fost transferat la regimul de internare liber“, a spus Marcela Nicşanu.
Proiectul se va derula pe perioada verii.

„Ideea s-a născut din necesitatea de a diversifica activităţile din timpul liber al bolnavilor noştri, în afara activităţilor curente care le au cu asistenţii şi cu colegele de la ergoterapie. Am analizat ce-ar fi bine să facă pe parcursul verii şi am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, le prinde bine munca în grădină”, a spus Monica Pele, directorul spitalului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a precizat că instituţia pe care o conduce va sprijini implementarea proiectului şi la alte spitale din judeţ. Investiţia în grădina terapeutică de la Mocrea se ridică la 30.000 de lei.

Vă mai recomandăm: Gheorghe Lazea este specialist în horticultură şi administraţie locală

Gheorghe Lazea este omul care a îmbinat fericit pasiunea pentru horticultură cu munca în administraţia locală. Născut în Apuseni, s-a simţit de mic atras de activităţile din agricultură. A plecat de pe Valea Arieşului tocmai în zona Aiudului pentru a urma cursurile Liceului Agricol din Ciumbrud, profil horticol.

Iaşi: Bal tematic la Facultatea de Horticultură

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) petrec marţi la Balul Bobocilor.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite