FOTO VIDEO Curtea-curcubeu a unui arădean, cu papagali din 20 de rase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr dintr-o localitate arădeană creşte papagali în stil nemţesc în volierele din curtea casei. Chiar şi mâncarea pentru aceştia este adusă din Germania.

Este vorba despre Attila Haras din Şimand care are peste 90 de papagali, proveniţi din 20 de rase distincte: Ara, Jaka, Amazon, Kakadu, Marele Alexandru, Papagalul Regal, Papagalul Soarelui, Prinţesa de Walles etc. În urmă cu 12 ani, Attila Haras a plecat la muncă în Germania, dar a ştiut că nu va rămâne acolo.

Deşi era de multă vreme pasionat de păsări, ideea de a le creşte i-a venit în Germania când a văzut o pereche de papagali într-un magazin.

„În anul 2002 am vizitat o expoziţie de păsări exotice şi am fost din primul moment fascinat de frumusetea şi inteligenţa lor. A fost clipa când mi-am redescoperit vechiul hobby, copil fiind îndrăgeam foarte mult toate speciile de păsări existente în acele timpuri în România. Din acel moment am început să vizitez mai multe expoziţii şi crescători de păsări exotice în diferite oraşe din ţară şi străinătate.  După o lungă perioadă de vizite am decurs la adunarea unor noi informaţii. Am început să cumpăr cărţi cu diferite teme: specii, îngrijire, mâncăruri preferate, înmulţire, boli etc. În anul 2003 am prins curajul de a cumpăra primele păsări exotice şi am construit şi primele voliere. În momentul de faţă deţin diferite specii de papagali care trăiesc în 41 de voliere special amenajate pentru perioada de vară şi iarnă”, a declarat Attila Haras.

Acesta îşi aminteşte că toate cărţile, CD-urile şi revistele cu informaţii despre păsările exotice l-au costat în jur de aproximativ 2.500 de euro. Cât timp a muncit în Germania, tânărul a investit toţi bani în crescătoria de acasă. „A trebuit să mă impart între munca de acolo şi papagali”, mai spune arădeanul. 

Pentru că papagalii pe care îi creşte sunt foarte mulţi acesta este sprijinit de familie în îngrijirea lor. Hrana pentru păsări îl costa pe aradean peste 200 de euro pe luna.

„Pe lângă un amestec bun de seminţe, fructe şi legume papagalii mai mănâncă o gamă variata de mâncaruri speciale care conţin minerale, vitamine, calciu, proteine, dar şi mancare de ou pentru dezvoltarea sănătoasă a puilor. În colivie, papagalul trebuie să aibă tot timpul piatră de cioc, nisip fin, apă pentru scăldat. Din când în când, li se pot da crenguţe de pomi fructiferi. Le place să le cojească şi conţin vitamine. Cel puţin o dată pe zi ar trebui lăsaţi să zboare prin casă”, declarat Attila Haras.

Cei care doresc mai multe informaţii despre creşterea papagalilor pot accesa pagina crescatorie-papagali.com.

Pe lângă papagali arădeanul mai are în curte porumbei, găini, potârnichi, porcuşorii fără colesterol, răţuşte sălbatice şi peşti.

Vă mai recomandăm: FOTO Un profesor de religie a făcut o pasiune pentru pasărea adusă prima dată în Europa de către Alexandru Macedon

Târgu-Mureş: Afacere de criză: hrană pentru papagali

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite