Arad

articolul anterior articolul urmator

Ioţcu şi Falcă – baronii judeţului Arad. Unul îmbogăţit prin funcţie, celălalt prin căsătorie

0
28 Oct 2014 08:25:08
Autor: Redacţia Adevărul
Gheorghe Falcă şi Nicolae Ioţcu conduc judeţul
Gheorghe Falcă şi Nicolae Ioţcu conduc judeţul

Baronii Aradului sunt de departe preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Ambii sunt membri ai PDL, iar reţetele parvenirii diferă în cele două cazuri.

Nicolae Ioţcu, fost fochist la CET, mai apoi angajat al unor companii de transport este şef al judeţului din anul 2008.

Potrivit ultimei declaraţii de avere completată în vara anului 2014, Nicolae Ioţcu nu  o duce deloc rău.
Acesta deţine depozite bancare în lei şi valută, dar şi mai multe conturi curente, toate însumând aproximativ 200.000 de euro, 66.000 de dolari şi 150.000 de lei.

Proprietăţile declarate de familia Ioţcu cuprind: un apartament cu patru camere, o casă în Vladimirescu cu teren de 1.000 de metri pătraţi şi un teren agricol la Săvârşin, de 4.500 metri pătraţi.

Ioţcu are şi datorii: un credit de 89.000 euro scadent în 2018 şi unul de 45.000 lei scadent în 2016.
La capitolul venituri, Nicolae Ioţcu menţionează că într-un an a câştigat 55.404 lei din indemnizaţia de preşedinte al CJA.

Nicolae I oţcu este unul dintre cei mai bogaţi şefi de consilii judeţene din România. Ultimul clasament de acest gen alcătuit de presa centrală îl plasa pe locul cinci.

El şi-a început cariera politică în 1996, ca membru al Partidului Democrat, iar în numai un an a devenit vicepreşedinte al organizaţiei de tineret, pentru ca în 1999 să ajungă la şefia tinerilor democraţi. În 2001, Nicolae Ioţcu devine vicepreşedinte în partid, iar începând din 2005 deţine funcţia de secretar general al PD Arad. El a fost şi senator în Parlament, în perioada 2004-2008.

Falcă a dat lovitura cu soţia

Gheorghe Falcă este primarul municipiului Arad şi totodată fin al preşedintelui Traian Băsescu. Acesta ocupă funcţia de edil-şef al municipiului Arad din anul 2004. Înainte de a deţine această poziţie, Falcă a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Ascensiunea financiară a acestuia, sau mai corect spus a familiei sale, a fost mai pregnantă în ultimii ani. Deşi nu are afaceri în nume personal, soţia acestuia, Ela – derulează afaceri importante.

În urmă cu aproximativ cinci ani de zile Gheorghe Falcă a fost cercetat şi mai apoi trimis în judecată. Acesta era acuzat de către procurorii DNA de fapte de corupţie grave, însă avea să fie achitat definitiv de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest proces.

A intrat de tânăr în politică, activând doar în cadrul Partidului Democrat, devenit ulterior Partdiul Democrat Liberal. În urmă cu zece ani, acesta nu avea o avere care să ridice semne de întrebare din partea procurorilor sau a societăţii civile arădene, însă încetul cu încetul în vreme ce averea familiei Falcă creştea, aceste semne de întrebare au început să apară. «Lovitura» a dat-o după ce s-a căsătorit cu fiica lui Gheorghe Seculici, preşedinte al PD-L Arad şi fost vicepremier al României. Acesta l-a ajutat mult în cariera politică pe Gheorghe Falcă.

În urmă cu mai bine de doi ani de zile, când socrul său Gheorghe Seculici dorea să candideze, din partea partidului, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Falcă şi-a folosit întreaga influenţă pentru a-l bloca, lucru pe care l-a reuşit.

Perioada de glorie a lui Gheorghe Falcă a coincis cu guvernarea democrat-liberarilor din perioada 2008-2012. Atunci, Falcă avea să îl impună în Guvernul Emil Boc pe Constantin Traian Igaş, ca ministru de Interne, iar în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, pe Claudia Boghicevici, ca ministru al Muncii. 

În ceea ce priveşte declaraţia de avere, Falcă deţine împreună cu soţia sa o casă de locuit (169 de metri pătraţi plus teren aferent 234 metri pătraţi), un apartament, bijuterii de 28.000 de euro. Peste 80.000 de lei a adunat primarul Aradului, în ultimul an din indemnizaţia de primar şi din participările la Comitetul Regiunilor. De asemenea, soţia sa, Ela, a obţinut peste 56.000 de lei din închirierea unui imobil.

 

Vă mai recomandăm: Prinţi, baroni şi magistraţi, inculpaţi pentru moşii de 90.000 de hectare

Harta penală a României. Toate dosarele baronilor care ne-au confiscat ţara

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările