Arad

articolul anterior articolul urmator

Medicii arădeni se confruntă cu un val de pacienţi depresivi

0
24 Jan 2010 12:41:24
Autor: adevarul
Bărbaţii care şi-au susţinut până acum familiile şi au devenit şomeri fac uşor depresii
Bărbaţii care şi-au susţinut până acum familiile şi au devenit şomeri fac uşor depresii

Lipsa unui loc de muncă, disponibilizările şi datoriile la bănci duc mulţi arădeni la psihiatrie. Medicii spun că tot mai mulţi arădeni ajung să consulte un specialist pentru că şi-au pierdut sau îşi vor pierde locul de muncă.

Intelectuali, economişti, ingineri, muncitori sau vânzători, multe persoane cu astfel de calificări au trecut până acum prin mâinile psihologilor şi psihiatrilor. Cei mai mulţi au suferit depresii. Oamenii de afaceri cu probleme se tratează la cabinete particulare pentru că vor să ascundă că sunt doborâţi psihic.

Aglomeraţie în recesiune

Spitalul de Psihiatrie  din Arad şi cabinetele particulare sunt mai aglomerate în această perioadă de criză economică. Reducerea salariilor şi a locurilor de muncă, lipsa banilor şi datoriile la bănci scot din minţi tot mai mulţi arădeni. Aceştia au început să fie tot mai îngrijoraţi, stresaţi, neliniştiţi şi anxioşi, fapt ce îi face să apeleze la serviciile unui specialist pentru tratament. „În anii trecuţi aveam doar câte un pacient, doi pe lună, iar acum am câte două programări pe zi. Oamenii se plâng de faptul că nu mai pot face faţă problemelor zilnice şi ne cer ajutorul. De cele mai multe ori, cauzele care îi trimit pe arădeni la psihiatru sunt legate de bani şi datorii”, a explicat fenomenul, Laura Vranciuc, medic psihiatru din Arad.

Stări de agitaţie

Cei mai afectaţi sunt însă arădenii cu vârste de peste 40-45 de ani şi cu o condiţie economică medie, care şi-au pierdut locul de muncă. „Este într-adevăr o tragedie pentru o persoană de 45 de ani care timp de 20 de ani a lucrat într-un anumit loc să îşi piardă serviciul. Pentru ei este foarte dificil să îşi găsească un alt loc de muncă sau să se reorienteze. Încep să aibă stări de panică, nelinişte, anxietate, îşi fac griji pentru ziua de mâine, se simt inutili”, a precizat doctoriţa Laura Vranciuc.

La ora actuală în spitalul de Psihiatrie din Arad sunt internaţi aproximativ 50 de persoane, în timp ce media pacienţilor în anul 2009 era de 10 pe lună.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările