Arad

articolul anterior articolul urmator

Otrava din pâinea noastră cea de toate zilele: glutenul – „ucigaşul“ lent care ne răpune cu 55 de boli

13
20 Mar 2015 15:53:37
Autor: Bogdan Iancu
Pâinea pe care o consumăm conâine şi aditivi FOTO arhivă Adevărul
Pâinea pe care o consumăm conâine şi aditivi FOTO arhivă Adevărul

Specialiştii spun că noi, românii, avem o tradiţie în ceea ce priveşte consumul de pâine. Nutriţionistul arădean Elena Bodea este de părere că e atât de firesc să mănânci pâine, încât ideea că aceasta nu este sănătoasă poate stârni tot felul de reacţii, de la neîncredere la iritare maximă.

Elena Bodea precizează că pâinea este un aliment obţinut din făină, apă, drojdie, sare şi poartă denumirea cerealei din care provine făina şi a gradului de extracţie al acesteia: pâinea neagră, semialbă, intermediară, albă, graham etc. 

„Calitatea şi tradiţionalitatea pâinii depinde şi de tehnologia de fabricaţie, multifazială cu maia sau moderna monofazială cu amelioratori de panificaţie. Premixurile pentru ameliorarea calităţilor de panificatie conţin de regulă: faină, spre exemplu graham (pentru acest sortiment de pâine), gluten vital, sare, maia  uscata, enzime exogene (amilaze fungice, xilanaze), emulgatori. Legea permite (şi nu e ok) adaosul multor aditivi”, a declarat Elena Bodea. 

Aceasta enumeră şi explică ce conţine fiecare aditiv.

Oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu;

Reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodium( E- 514);

Emulgatori şi surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b),esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi graşi.

Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466);

Acidifianţi: acid acetic  (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric   (E-334);

Enzime exogene amilaze (fungice,bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze ,amiloglucozitaze;
Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil;
Consrvanţi: acid propionic şi propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200,201,202,203).

„Într-adevăr, painea albă din făina de grâu este mai nocivă decât cea integrală sau decât cea de secară. Dar în final, şi cea mai «sănătoasă» pâine produce efecte extrem de neplăcute pentru organismul uman dacă este consumată în exces. Glutenul, o proteină din cereale, este responsabil pentru majoritatea efectelor negative. The New England Journal of Medicine a publicat o listă cu 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten. Printre acestea, merită menţionate: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de cancer, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, aproape toate celelalte boli autoimmune. Apoi, conform aceleiaşi surse, consumul de gluten este legat de boli neurologice, inclusiv anxietate, depresii severe, schizofrenie, demenţă, migrene, epilepsie şi neuropatie”, mai explică nutriţionistul arădean. 

Alte efecte nocive ale consmului de pâine

Elena Bodea explică că mai sus sunt enumerate bolile: „în continuare sunt efectele nesănătoase ale glutenului care pot duce într-un final la boli: exces de greutate, oboseala şi somnolenta frecventă, depresii severe, gândire încetoşată, balonare, hipertensiune arterială, creşterea trigliceridelor”. 

Vă mai recomandăm: 

Pâinea socială nu se va scumpi. Preţurile la celelalte tipuri de pâine vor creşte

FOTO O pâine gătită acum 124 de ani arată ca abia scoasă din cuptor şi se găseşte la Galaţi. Secretul reţetei unice
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Quiet Guy
20.03.2015, 16:30:59

Ramin doua solutii: 1. Renunti complet sau in mare parte la consumul de piine. 2. Iti faci singur piine

+2 (2 voturi)
Dan David
20.03.2015, 20:12:23

(1) Nu toate painile din comert au cireada aia de aditivi prezentati in articol. Majoritatea au doar doi sau trei, unii inofensivi - cititi eticheta. (2) Painea, ca ORICE alt aliment, devine nesanatoasa daca e consumata in EXCES. Consumul normal de paine, cu tot glutenul din ea, nu ar trebui sa prezinte nici-o problema pentru un adult sanatos, care nu sufera de boli ce dau intoleranta la gluten. (3) Painea alba e digerata mai rapid decat cea integrala si asta poate duce la probleme de sanatate DOAR daca e consumata pe stomacul gol. In momentul in care e consumata cu alte alimente (cum fac majoritatea oamenilor), se va amesteca cu alimentele in bolul alimentar si va fi digerata lent. Comparativ cu painea integrala, contine mai putini nutrienti, dar in acelasi timp nu contine acid phytic, care inhiba absorbtia nutrientilor din painea integrala, asa ca in final nu prea e de preferat sau de evitat comparativ cu cealalta. (4) Nu mai credeti toate povestile de groaza pe care le cititi pe internet despre alimentatie. Cand aveti indoieli, ganditi-va ce mancau bunicii si strabunicii vostri de la tara si incercati sa le urmati exemplul.

+9 (13 voturi)
A4
20.03.2015, 16:51:13

Multifazială e preluat din Star Trek cand tragea cu fazeru amaratu de Doktor Spoke in paine se facea monofaziala???????

+2 (6 voturi)
IonIon Codreanu
20.03.2015, 18:31:32

Glutenul este nociv pentru toți, nu doar pentru celiaci! faptul că este mai mult sau mai puțin SUPORTAT de către cei mai mulți, nu înseamnă că este și bună consumarea lui. Grâul, secara și orzul, ori trebuie eliminate ca cereale din alimentație (ar fi păcat), ori se găsește mijlocul tehnic de extragere ieftină a glutenului, ori, și mai bine, se obține genetic eliminarea lui încă de la formarea boabelor.

+1 (5 voturi)
Stan Toma
20.03.2015, 20:38:37

Alimentatia Rationala -politica de baza a tovarasei academician doctor inginer savant de renume mondial Elena Ceausescu si al tovarasului secretar general al partidului comunist Roman ,presedintele Romaniei Nicolae Ceausescu a pierdut cadre de nadejde in lupta contra glutenului. La lupta pentru pace tovarasi!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările