Arad

articolul anterior articolul urmator

Palat din Arad scos la vânzare. Cât valorează „Micul Trianon“ de pe Valea Mureşului  FOTO

2
6 Jul 2019 13:53:17
Autor: News.ro
FOTO Artmark Historical Estate
FOTO Artmark Historical Estate

Domeniul şi palatul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaş (judeţul Arad) sunt scoase la vânzare de Artmark pentru 1,1 milioane de euro.

Ansamblul se află la 5 km faţă de castelul regal de la Săvârşin şi la 90 km faţă de Arad. Valoarea lui este estimată la 1,5 - 2 milioane de euro.
 
Exponent al moştenirii arhitecturale lăsate în zona Banatului de familia nobiliară aromână Mocioni, ansamblul din Căpâlnaş vorbeşte şi astăzi despre bunăstarea şi importanţa acestei familii. Palatul, element-cheie compoziţional a întregului ansamblu, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Proiectată cu eleganţă, după modelul Micului Trianon din Versailles, clădirea este pusă în evidenţă de parcul dendrologic înconjurător, de 8 hectare, şi este deservită de diferitele anexe, constituind astfel ansamblul Mocioni din Căpâlnaş, unul dintre cele mai remarcabile ansambluri nobiliare de secol XIX din spaţiul extraurban românesc.
 
 
Marcând prima etapă de creaţie a lui Otto Wagner - cea premergătoare perioadei proiectelor în stil Secession ce vor consacra opera arhitectului vienez - palatul Mocioni este construit într-un spirit clasicizant, de factură eclectică, fiind inspirat de modelul Micului Trianon din Versailles.
 
Logica constructivă interioară a palatului are în centrul schemei funcţionale sala bibliotecii, ce găzduia una dintre cele mai valoroase biblioteci private ale Imperiului Austro-Ungar. Această sală este amplasată în centrul de greutate a planului nivelului de călcare al construcţiei şi este acoperită, la nivelul etajului şi al şarpantei, cu două luminatoare suprapuse, ce îi garantează necesarul de lumină naturală. La parter, biblioteca este precedată, înspre accesul principal, de un salon de onoare, iar înspre accesul dinspre parc, de nodul de circulaţie verticală, dominată de o scară impresionantă. La etaj, deasupra sălii bibliotecii şi în jurul primului luminator, se dezvoltă o cursivă, ce deserveşte diversele saloane perimetrale.
 
 
Din punct de vedere al tratării interiorului, se remarcă jocul de culori al finisajelor, calitatea materialelor folosite, bogăţia elementelor decorative şi subtilitatea plastică a accesoriilor. Cele câteva corpuri de iluminat, mobilierul din lemn masiv şi şemineele ce au fost conservate atestă imaginea somptuoasă a locuirii nobiliare din epoca sa de apogeu.
 
 
Parcul este amenajat în jurul palatului, atât cu rolul de a-l pune în evidenţă ca obiect arhitectural dominant, cât şi pentru a completa funcţia de loisir a acestor ansambluri. Parcul dendrologic al familiei Mocioni din Căpâlnaş este compus din două zone cu caracter peisagistic distinct. Prima, o grădină semipublică de factură neoclasică, armonizată cu stilul arhitectural al palatului, este dezvoltată în imediata apropiere a acestuia şi este constituită din două curţi de onoare ce preced accesele principale în construcţie, plantate cu arbori de esenţă rară. A doua zonă, cu caracter privat şi proiectată într-un stil romantic, prezintă o vegetaţie abundentă, alei sinuoase şi un pârău amenajat şi se află departe de spaţiul public, găzduind monumentele funerare ale familiei Teleki.
 
FOTO Artmark Historical Estate 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Galeriu Crestinu
6.07.2019, 15:54:31

...ce sa faci cu un palat in ziua de azi...?....tot mai bun e un bordei.....

+2 (2 voturi)
A4___ A4___
7.07.2019, 12:40:39

e lasa Nu ii bai in 20 de ani se distruge :) ca orice lucru care arata cat de cat in romanistan.

Modifică Setările