Arad

articolul anterior articolul urmator

Patima pentru jocul de cărţi l-a făcut pe un principele Karagheorghevici să-şi piardă întreg domeniul de la Bocsig

0
21 Apr 2013 10:00:49
Autor: Untaru Claudia
Acum pe fostul domeniu funcţionează o unitate şcolară
Acum pe fostul domeniu funcţionează o unitate şcolară

Principele Alexandru Karagheorghevici, fostul rege al Serbiei, a trăit într-o comună din judeţul Arad care o perioadă i-a purtat numele. Este vorba despre Bocsig, aflată la aproximativ 60 de kilometric de municipiul Arad.

Moşierul Laszlo a vândut în anul 1864 moşia din Bocsig principesei Persida Karagheorghevici soţia princepelui Alexandru Karagheorghevici fostul rege al Serbiei, detronat în decembrie 1855. Stabiliţi în Bocsig în conacul cumpărat de la Laszlo au vrut să-şi construiască un castel în zona actualei staţii C.F.R. lângă fostul sălaş cumpărat după 1924 de Butar Miron-Belea.

Moartea soţiei şi înmormântarea ei în cimitirul dinspre Ineu îl determină să construiască castelul din comună - clădirea care în prezent într-o parte a clădirii funcţionează o unitate şcolară.

Alexandru Karagheorghevici a avut trei copii: Arsa, Gheorghe şi Petru. Cel mai mare, principele Arsa cu un comportament vicios, antrenat în jocul de cărţi a pierdut întreg domeniu în favoarea marchizului francez Lessevolle. Familia Karagheoeghevici a fost nevoită să părăsească comuna.

Marchizul Lessevolle având un comportament dur faţa de localnici, a fost tratat cu ură de către supuşi, lotrii dând foc cocinilor cu sute de porci care au ars de vii, interzicându-le slujitorilor să intervină pentru a-i salva. Apoi i-au împuşcat unicul fiu în drum spre Ineu lânga balta Sodomn. Forţat de aceste evenimente marchizul vinde în anul 1881 întreaga moşie baronului Eles Armin.

Revenind la principele Arsa Karagheorghevici, cel care avea să piardă domeniul la un joc de cărţi, acesta putea să fie omorât din cauza viciului.

Legenda spune că unul dintre fraţii săi, sătul să-l vadă cum risipeşte averea familiei la jocul de cărţi a trimis doi mercenari sârbi pentru a-l omorî tocmai în castelul de la Bocsig. Cei doi asasini plătiţi la doar câţiva kilometri de Boscig (Ineu) au poposit pentru a petrece. Unul dintre cei doi au băut peste măsură şi au divulgat misiunea pe care o aveau.

Prinţul Arsa Karagheorghevici a fost înştiinţat despre ceea ce avea să i se întâmple şi le-a întins o capcană.

Gărzile principelui i-a aşteptat pe cei doi asasini în curtea interioară a castelului unde i-a împuşcat. Tot legenda spune că cei doi ar fi îngropaţi undeva în subsolul castelului acolo unde acum funcţionează un muzeu.

Mai puteţi citi: Elena Doamna, femeia din spatele domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Un domnitor şi un rege vor “urca”, mâine, “Scara Voievozilor” din Palatul Administrativ din Ploieşti

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările