Arad

articolul anterior articolul urmator

PORTRET / Bernadette Sara, şoptitoarea din harpă a Aradului

0
13 Dec 2009 08:58:56
Autor: adevarul
Bernadette Sara
Bernadette Sara

Artista Filarmonicii din Arad a avut ocazia să concerteze alături de nume mari ale muzicii, printre care soprana Montserrat Caballe.

PROFIL
Născută. 28 iulie 1962
Educaţie. Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj
Experienţă. De 21 de ani activează în cadrul Filarmonicii de Stat Arad
Familie. Căsătorită


Despre Bernadette Sara, harpista orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Arad, se pot spune multe. E destul să o vezi o singură dată pe scenă, alături de instrumentul pe care îl mânuieşte cu atâta drag, şi sigur te vei lăsa purtat pe valurile harpei.
Deşi pentru mulţi dintre noi harpa e un instrument pe cât de necunoscut, pe atât de misterios, fiind considerat „instrumentul zeilor” în mitologia greacă, pentru Bernadette, harpa reprezintă cel mai frumos instrument prin care-şi poate manifesta sentimentele atunci când este pe scenă.
Publicul, cel mai sigur instrument de măsură
„Când am făcut pentru prima oară cunoştinţă cu harpa, a fost ceva divin. Pot spune chiar că am fost marcată de acel moment. Se întâmpla cu zeci de ani în urmă, când la examenul de admitere profesorii din comisie mi-au sugerat să învăţ să cânt la harpă”, mărturiseşte Bernadette.
Bernadette Sara vede în public cel mai sincer şi just instrument de măsură pentru calitatea unui spectacol. „Publicul este aparatul de măsură al calităţii a ceea ce tu ca artist transmiţi. Dacă se realizează conexiunea între public şi noi, atunci tot efortul şi sacrificiul pe care-l facem îşi merită osteneala”, povesteşte harpista. De-a lungul timpului, a avut ocazia să-i acompanieze pe doi dintre marii artişti ai artei lirice mondiale: tenorul Franco Corelli şi soprana Montserrat Caballe.
„Unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea ca artist a fost atunci când marea soprană Montserrat Caballe mi-a înmânat toate florile pe care le primise, la sfârşitul concertului în care am acompaniat-o. Astfel de momente nu le poţi uita niciodată”, încheie Bernadette Sara.


Întrebări şi răspunsuri

Se ştie că instrumentele cu corzi sunt cele mai dificile. Cum se prezintă harpa în acest sens?
Faţă de celelalte instrumente, la cele cu coardă trebuie să înveţi unde să pui degetul. Cât priveşte harpa, este un instrument bun, greu, dar şi frumos, mai ales că foarte rar compozitorii cer harpa. A început să fie mai folosită în orchestră odată cu romanticii.

În momentul în care alegi scena, faci anumite sacrificii. S-au simţit acestea în viaţa artistei Bernadette?
Tot timpul facem sacrificii, indiferent de meseria pe care o alegem. A alege înseamnă a renunţa la ceva. Cu toate acestea, nu le-aş numi sacrificii atâta timp cât faci ceva cu drag. E foarte simplu.

Ce-i place
„Atunci când ceea ce se întâmplă în jurul meu mă ajută să-mi lărgesc armonia şi echilibrul sufletesc, când ajung să învăţ în fiecare zi câte ceva nou, toate acestea mă fac să privesc înainte. Îmi place ca toată munca pe care o fac să fie la aceeaşi valoare”.

Ce nu-i place
Harpista spune că nu-i place negativismul. „Mă întristează atunci când percep în jurul meu vibraţii de joasă frecvenţă. Nu-mi place discordia între oameni, cearta sau supărarea”, încheie Bernadette.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările