Povestea felicitărilor miniaturale unicat făcute de o româncă în 40 de ani. „În fiecare an am schimbat tehnica şi desenul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Boţan este pictoriţă din Arad care, în anul 1975, a pus în vânzare la galeria de artă din oraş, prima ei felicitare. Reda, în culori pastelate, iarna în Munţii Apuseni.

Din anul 1975, artista realizează câteva zeci de astfel de lucrări miniaturale, unicat, pe care le pune în vânzare în reţeaua galeriilor de artă din ţară. Majoritatea vorbesc despre tradiţiile sărbătorilor de iarnă din Apuseni, locul său de baştină. Altele prezintă bisericile de lemn de pe Valea Mureşului sau chipuri de copii îmbujoraţi de frig şi de emoţie.

Pe lângă felicitări, Elena Boţan pictează diferite alte tablouri. Pentru ea totul este o pasiune mai degrabă, decât o afacere. Elena este membră în cenaclul „Ion Andreescu”. A avut expoziţii individuale şi comune în mai multe judeţe din ţară şi în străinătate.

Prima iniţiere în pictură a Elenei a fost la Şcoala Populară de Artă. 

Pictoriţa are 65 de ani şi are pasiunea pentru artă de când era adolescentă. Elena Boţan are peste 800 de picturi în acuarelă în cei  50 de ani de activitate. Are şi zeci de expoziţii în Arad  şi alte oraşe din ţară, dar şi în Ungaria, Germamia şi Italia.

Când vine vorba despre felicitările sale Elena o spune cu modestie.  „Numărul lor depăşeşte 1500. Nu le-am ţinut socoteala. Nu câştig prea mult din aceste felicitări. Materialele sunt costisitoare şi pretind multă migală. Dar este o pasiune a mea, pe lângă pictatul icoanelor pe sticlă”, declară artista.

Aceasta mărturiseşte că primele felicitari au fost cele din Şcoala de Artă sub îndrumarea profesorului grafician în linogravură, Ion Cott,  în anul 1973.

Tehnică şi desen diferit

Au urmat şi altele în fiecare an, mai ales de sărbătorile de iarnă. 

„Pot spune că această creaţie de felicitări a continuat şi devenise o pasiune. Am avut mare succes înainte de anul 1989, apoi a venit invazia felicitărilor de calculator. Cu toate acestea eu nu am renunţat şi nu am interupt încă activitatea mea şi tot am mai făcut an de an, dar mai puţine şi mai mult pentru mine şi prieteni. Am o colecţie de aproximativ 500 de felicitări din diferiţi ani. În fiecare an am schimbat tehnica şi desenul”, spune Elena.

Elena Boţan a colaborat de-a lungul aniilor cu galeriile de artă din Arad Timişoara şi Sântu Gheorghe.

„O felicitare unicat este o creaţie unică spontană şi are desen diferit. Cred că în sec XIII  au fost primele invitaţii cu desen apoi s-a practicat felicitarea  cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi mai ales de Crăciun şi Anul  Nou.  Prin desenul şi culorile sale felicitarea reprezinta momentul  pentru concepţia sa”, precizează artista.

Timpul dedicat muncii este diferit. Elena spune că poate finaliza o felicitare în 15 minute, alta într-o oră, sau alta poate dura o zi. Felicitările care cer mult timp sunt cele speciale cu foiţă de aur şi încrustaţii în metal sau material textil.

elena botan

O parte dintre felicitări FOTO Claudia Untaru

„Interesul pentru felicitare unicat a scăzut foarte mult. Cei care iubesc arta şi ştiu să aprecieze creaţia ştiu că devine o operă mică de valoare. Persoanele care o primesc în ziua de astăzi rămân înduioşate şi uimite. Nu le vine să creadă că se mai fac astfel de felicitări. Mulţi din cei care au cumparat mi-au spus ca nu s-au îndurat a le trimite mai departe şi le au înrămat ca tablou. Au o colecţie de la mine. În fiecare an au cumpărat şi sunt bucuroşi că împodobesc un loc gol”, mai adaugă arădeanca.

Aceasta consideră că în ultimii ani arta a decăzut şi că tinerii nu au educaţia necesară de a diferenţia valoarea unui lucru făcut de mână.

Ultima expoziţie de felicitări în miniatură a Elenei a avut loc la sfârşitul anului 2015, pe holurile Consiliului Judeţean Arad.

Expoziţia a cuprins aproximativ 150 de picturi în miniatură şi a fost organizată cu ocazia împlinirii a 40 de ani de când aceasta pictează felicitari unicat.

„Această expoziţie prezintă 150 de felicitări unicat. De-a lungual anilor, din fiecare serie am le-am ales pe cele mai frumoase pentru a putea prezenta publicului ceea ce se poate face, în miniatură, din acuarelă. Am folosit la felicitarea unicat diferite suporturi de hârtie, în relief şi cu o textură mai aparte şi astfel am putut să scot efectul deosebit care se poate scoate din acuarelă. Tematica generală o reprezintă căsuţele şi peisajul montan din Apuseni, foarte multe reprezintă Biserica Veche de la Râmeţ, flori şi păsări”, a declarat pe atunci Elena Boţan.

Cele mai multe felicitări, arădeanca le-a vândut în Harghita şi Covasna, unde există un adevărat cult al acestor miniature. Acolo s-au vând cu sutele, în anii mai buni. Preţurile oscilează între 15-45 de lei bucata.

Pictoriţa Elena Boţan, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Arad, a mai expus mai multe lucrări deosebite, printre care icoane pe sticlă, peisaje şi nu numai, în cadrul vernisajului expoziţiei de pictură care a avut loc la Hotel Moneasa, în această vară, dar şi pe strada Meţianu cu ocazia Zilelor Aradului.

image

Alte lucrări ale arădencei FOTO Claudia Untaru

„Am început să pictez din 1970. Mi s-a spus întotdeauna că în acuarelă dacă mă ţin de treabă voi fi bună şi în timp s-a dovedit într-adevăr că eu sunt o acuarelistă. Acuarela îmi place, o fac cu toată pasiunea mea, cu ea mă simt în apele mele. Am absolvit Facultatea de Arte Vizuale de la Oradea, conservare-restaurare, acum sunt în pensie, dar pe ici pe colo la câte o biserică se iveşte ca un părinte să aibă nevoie de sprijin, de ajutor, o informaţie despre cum să păstreze, cum să cureţe, ce se întâmplă cu o icoană dacă o ştergi cu o anumită soluţie etc. De asemenea, avem o asociaţie, Sperance D’Art, din 2006, iar membri sunt  oameni în vârstă care pictează de multă vreme, sunt puţini, vrem să-i sprijinim, să-i ajutăm să-şi găsească şi ei locul în lumea artiştilor. Chiar am găsit multe doamne singure care pictează de ani de zile pe care dorim să le sprijinim”, a  mai declarat artista Elena Boţan.

Vă mai recomandăm:

FOTO Pictorul care a dus numele ţării peste hotare a murit. Mihai Takacs suferea de o boală necruţătoare

PORTRET: Lucian Ţidorescu un pictor îndrăgostit de Arad şi oameni

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite