Arad

articolul anterior articolul urmator

Românii şi frica de stomatolog. De ce e bine să mergi la dentist chiar şi dacă aparent nu ai probleme cu dinţii

1
3 Jan 2016 02:03:50
Autor: Bogdan Iancu
Românii ar trebui să meargă anual la dentist
Românii ar trebui să meargă anual la dentist

Românii au o teamă aparte atunci când vine vorba de mersul la dentist. Fie că preţurile sunt prea ridicate şi costurile totale ne-ar îngrozi, fie că ne este teamă de celebra albinuţă, întotdeauna găsim motive de a amâna mersul la dentist.

Medicii recomandă, chiar şi atunci când nu avem probleme “vizibile”, să mergem la controale regulate, măcar o dată pe an. “Este de recomandat, pentru a evita eventualele probleme mai mari, să facem controale măcar o dată pe an. Pot fi mici carii care netratate la timp să ducă la probleme mai mari. Sesizate la timp, aceste probleme se remediază cu costuri şi dureri mai mici. Uneori, o carie depistată şi tratată la timp poate salva măseaua sau dintele. Este important să nu se agraveze aceste probleme care pot duce la afecţiuni mult mai serioase, cum ar fi cele de inimă, de exemplu”, spune Dana Florentina Sas, medic dentist.

Unii dintre noi încercăm să găsim soluţii de a scăpa de durerea de dinţi după propriile cunoştinţe, în dorinţa de a evita mersul la medic. Uneori, pe moment aceste soluţii funcţionează, însă – spun medicii dentişti- e doar o rezolvare a efectului, nicidecum a cauzei problemei. 

“Atunci când apare o durere la un dinte, găsim soluţii de compromis pentru a scăpa de ea. Fie că folosim o băutură alcoolică sau un căţel de usturoi, acestea nu fac decât să ne scape de durere pe moment, întrucât problema trebuie tratată de specialişti. Disconfortul provocat de o carie sau de un abces poate fi eliminat pe moment, însă nu aceasta este rezolvarea”, mai susţine stomatologul arădean.

Pe de altă, parte mersul dentist nu este unul ieftin. Astfel, o simplă vizită la cabinet se poate transforma într-un periplu de câteva săptămâni la medicul dentist.

“E drept că o persoană care are mai multe probleme va fi nevoită să plătească sume mai mari, însă să nu credeţi că este scump dentistul în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. De altfel, mulţi străini şi români care lucrează în străinătate preferă să vină în România la stomatolog, nicidecum în statele în care trăiesc. Asta pentru că acolo sumele pe care le dau la dentişti sunt mult mai mari”, afirmă medicul Sas.

Şi psihologii spun că mersul la medic ar trebui să reprezinte o normalitate, atunci când există anumite probleme.

“Oamenii, indiferent de vârstă, au o oarecare reţinere atunci când vine vorba de mersul la medic, fie că vorbim de stomatolog sau alt medic. În orice situaţie un consult de specialitate este un lucru firesc şi poate preîntâmpina alte probleme mai serioase care pot apărea în timp”, ne spune psihologul Daniela Betea.

Vă mai recomandăm: 

Consultaţii gratuite la stomatolog. Cum se fac programări la cei peste 1.500 de medici dentişti din toată ţara

„Otrava“ care ne distruge dinţii. Explicaţiile dentiştilor: „E ca şi cum am muşca din piatră“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dracon
3.01.2016, 14:07:49

Fug romanii de rup pamantul de stomatologi si asta numai de frica pretului.

Modifică Setările