Secretele castelului de la Săvârşin al Familiei Regale: a trecut prin incendii, a fost sanatoriu şi casă de oaspeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul de la Săvrâşin FOTO arhivă Casa Regală
Castelul de la Săvrâşin FOTO arhivă Casa Regală

Castelul din localitatea arădenă Săvârşin, în care Familia Regală a României îşi petrece câteva luni pe an, a supravieţuit istoriei: a fost incendiat şi refăcut de câteva ori.

Primele documente atestă o construcţie la Săvârşin prin 1680. Actele au fost recuperate din arhivele de la Budapesta, pentru că cele din arhiva castelului au fost distruse în două incendii care au mistuit clădirea. Prima dată, a fost un conac vânătoresc deţinut de familia Forray. O parte dintre arborii şi plantele exotice care se găsesc în parcul castelului au fost aduşi chiar de Ivan Forray.

Acesta domnişor de prin cercurile înalte de la Pesta intră mai târziu în cercul exclusivist al mai-marilor vremii. Ofensează însă o artistă de renume şi cade în dizgraţie. Pleacă prin lume şi ajunge tocmai în Africa, la vânătoare de lei. Când s-a întors de acolo, a adus o mulţime de arbori şi plante exotice.

După sute de ani de la acea întâmplare, Castelul de la Săvârşin se transformă în domeniu regal. În posesia familiei regale a întrat în anul 1943 pentru o scurtă perioadă de timp, între 1943 şi 1947, când Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit să părăsească România şi să abdice.

Castelul a fost construit între anii 1650 – 1680 de către familia Forray. În noiembrie 1781, răsculaţii lui Horea, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniul Săvârşin, au dat foc castelului şi bisericii romano–catolice de pe domeniu. Castelul a ars până în temelii şi întreaga arhivă a fost distrusă. Din acest motiv nu se mai cunoaşte succesiunea exactă a proprietarilor. Se cunoaşte că domeniul Săvârşin a intrat în posesia familiei Brunswick, în anul 1758, printr-o donaţie a împăratului din Viena, dupa incetarea ocupaţiei turcesti. Iulia Brunswick s-a căsătorit cu Andrei Forray şi au avut trei copii: Ioan, Iulia şi Zefiza. Familia Forray a reclădit castelul. Când mişcările revoluţionare din 1848 au cuprins şi Valea Mureşului, castelul a fost din nou incendiat şi apoi reclădit. În anul 1870 a primit forma în care se prezintă şi astăzi, cu faţadele în stil neoclasic târziu. Castelul are trei nivele.

Castelul se află în mijlocul unui parc intins, cu multe specii rare de arbori (printre care brazi argintii, tuia piramidal, chiparosi, aluni turceşti, platani şi stajari seculari, un exemplar unicat de tomentos de China). După cum rezultă din actele privind familiile Forray, Nadasty şi Huniyady, Iulia Forray s-a căsătorit cu groful Nadasdy Lipot şi a stăpânit castelul împreună cu el.

image

Castelul, în anul 1900 

După abdicarea din decembrie 1947 a regelui, domeniul a trecut în proprietatea statului, împreună cu intregul mobilier şi cu obiectele de artă aflate acolo la acea dată. Nu se ştie, însă, în proprietatea cui se află piesele inventarului existent în castelul de la Săvârşin la sfârşitul anului 1947 .

Începând din anul 1948, castelul a fost reamenajat pentru a servi, pe rând, ca preventoriu pentru copii, sanatoriu de boli nervoase, casă specială de oaspeţi. În această ultimă destinaţie, a găzduit întâlniri ale şefului statului cu mareşalul Tito, vânători organizate pentru înalţi demnitari comunişti.

După anul 1989, castelul a trecut în administratia ONT, Dacorex etc, funcţionând ca hotel. După 1990 castelul de la Săvârşin a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. În anul 2001 el a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Familia Regală a României a renovat proprietatea de la Săvârşin.

image

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult”, a declarat Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta. Situat pe drumul naţional DN 7, la 87 kilometri de municipiul Arad şi la o distanţă aproximativ egală şi de municipiul Deva, comuna Săvârşin se află la poalele Munţilor Metaliferi, la contactul acestora cu culoarul Mureşului.

Vă mai recomandăm: FOTO VIDEO Pe urmele Regelui Mihai: castelul şi domeniul de la Săvârşin, din Arad, locuri pline de istorie

Castelul Regal de la Săvârşin va fi recondiţionat cu voluntari. Din toamnă va fi redeschis publicului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite