Supele şi ciorbele calde, de preferat în anotimpul rece. De ce ar trebui evitat amestecul oului cu smântâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu venirea anotimpului rece, foarte multă lume trece de la salate pe ciorbe şi supe calde. Sunt uşor de preparat, iar ingredientele sunt facil de găsit. În plus, nu necesită o preparare laborioasă, ci una relativ simplă.

Trecerea la anotimpul rece face ca românii să schimbe oarecum registrul gătitului. Dacă în perioada de vară predominau salatele sau supele reci, acum ciorbele sau supele calde îşi fac loc în meniul zilnic al românilor.
Adrian Pop, bucătar la un restaurant din Arad, spune că în anotimpul rece se consumă mai multe ciorbe sau supe calde, decât în perioada lunilor de vară.

"Este normal într-un fel să trecem pe ciorbe sau supe calde, care să compenseze frigul de afară. Fie că le comandăm la restaurante sau le preparăm acasă, ciorbele şi supele sunt la fel de apreciate. Fie că vorbim de ciorbe de legume sau de cele cu carne, drese cu ou şi smântână sau iaurt sunt foarte apreciate de români", spune Adrian Pop, bucătar.

În plus, nutriţioniştii spun că în acest sezon, supele şi ciorbele calde sunt o soluţie optimă. "Sunt o soluţie foarte bună. Organismul are nevoie de lichide calde, în această perioadă a anului. În plus, acestea încălzesc organismul, îl hidratează şi sunt o sursă bună de minerale şi vitamine. Eu unul nu aş recomanda acea combinaţie de gălbenuş de ou cu smântână, cu care dregem ciorbele la final. Nu fac altceva decât să adauge calorii unui preparat sănătos, în plus preparatul e mai greu pentru organism", spune nutriţionistul arădean Sorin Kalman.

Acesta recomandă mai degrabă ciorbele de legume, fiind mai bogate în vitamine şi spune că legumele ar trebui fierte, nu prăjite, atunci când preparăm ciorbele.

Reţetă ciorbă de legume 

Bucătarul arădean Adi Pop ne dă o reţetă de ciorbă de legume, cea de carne are la bază aceiaşi paşi, doar că în ciorbă se introduce carnea fiartă de jumătate după ce a fot eliminată spuma lăsată.
Pentru ciorba de legume avem nevoie de: ceapă, morcovi, păstărnac, ţelină, cartofi şi ardei roşu. Acestea, tăiate mărunt, se călesc în puţin ulei, iar apoi se adaugă roşii decojite şi tăiate cubuleţe.

Se completează cu apă caldă, se asezonează cu sare şi piper după gust. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă borş. După ce ciorba este făcută se stinge focul şi într-un castron amestecăm un gălbenuş de ou cu smântână. Treptat, cu un polonic, punem din supa fiartă peste amestecul de smântână şi ou, în intenţia de a aduce acest amestec la temperatura ciorbei. Apoi conţinutul castronului se toarnă peste ciorbă.

La final adăugăm verdeaţă: pătrunjel şi leuştean - tocate mărunt. Ciorba se serveşte cu ardei iute.

Vă mai recomandăm:

Slăbeşti uşor cu dieta cu supe de toamnă

Supă de porumb. Cea mai bună reţetă a verii

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite