Tânăra din Arad propusă spre beatificare la Vatican. Pelerinaj la mormântul fetei despre care se spune că era clarvăzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO e-communio.ro
FOTO e-communio.ro

O tânără pe nume Rafila Găluţ, născută în 1910 în comuna arădeană Bocsig şi a fost membră a Bisericii greco-catolice „Sf. Gheorghe”, a fost propusă spre beatificare, iar cererea este analizată de comisiile de specialitate de la Vatican ale Bisericii Catolice.

Început la sfârşitul anului 2015, procesul de beatificare-canonizare a Rafilei Găluţ – cunoscută drept „fecioara stigmatizată de la Bocsig” – a intrat anul acesta într-o nouă etapă.

Episcopia Greco-Catolică din Lugoj s-a ocupat de faza diecezană a acestui proces şi a trimis dosarul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, unde se desfăşoară faza romană a „procesului de recunoaştere”. Termenul de finalizare este necunoscut, urmând a fi anunţat de Sfântul Scaun atunci când va fi cazul. Cert este că Rafila Găluţ urmează să fie beatificată (va fi declarată fericită), după care va fi canonizată (va fi declarată sfântă).

Pe când avea 21 de ani a vrut să se călugărească, dar a fost sfătuită să renunţe din cauza sănătăţii fragile. A urmat această recomandare, dar a ales să ducă o viaţă spirituală exemplară. În perioada 1931-1939 a purtat stigmatele (rănile Domnului), lucru confirmat de parohul locului, preotul Petru Vancu, şi de diferiţi preoţi şi medici delegaţi din partea Episcopiei Lugojului să investigheze acest caz deosebit. Preoţii au descris stigmatele, dar şi viziunile Rafilei – cu Maica Domnului care îi vorbea şi cu Iisus Cristos. Medicii nu au reuşit să dea o explicaţie ştiinţifică stigmatelor Rafilei.

Din 31 ianuarie 1936 stigmatele au sângerat tot la două săptămâni, câte 3 zile, până în 15 aprilie 1939, când Rafila Găluţ a murit.

rafila galut

FOTO: arhivă Adevărul

În 1948 Episcopia de Lugoj a iniţiat o nouă anchetă, încredinţată Pr. Vasile Borda. Acesta a încercat să adune informaţii de la toţi cei care au cunoscut-o pe Rafila.

În 1979 s-a refăcut mormântul Rafilei Găluţ, la cheltuieli contribuind şi Prea Sfinţitul Episcop Ioan Ploscaru de la Lugoj, el fiind şi cel care s-a ocupat în perioada comunistă de strângerea tuturor documentelor referitoare la fecioara stigmatizată de la Bocsig.

În ultimii ani, la Bocsig se desfăşoară un adevărat pelerinaj, lumea considerând-o sfântă, mai ales că ar fi avut şi calităţi de clarvăzătoare.

Mai puteţi citi: 

Rănile Mântuitorului din palmele credincioasei Rafila Găluţ. Episcopul de Lugoj propune Vaticanului beatificarea primei sfinte a Banatului

Un nou sfânt în Calendarul Ortodox. Cine este Pafnutie Zugravul, care va fi prăznuit anual în ziua de 7 august

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite