Tânăra care găteşte cu flori şi umblă prin toată România pentru a culege reţete: „Am trăit 15 ani «visul american»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine din Ardeal, este născută în Arad, e bănăţeancă dupa tată şi are o poveste impresionantă. După ce a lucrat 15 ani în multinaţionale s-a gândit să se apuce serios de gătit.

Claudia Romana Rista  (38 de ani) spune despre ea că este născută în luna lui Florar (Mai) într-o familie cosmopolita, cu origini de turn Babilon: numele de familie e sârbesc, bunicii şi străbunicii ei au fost ruşi, polonezi, maghiari, români. Au rude plecate în străinătate, mai ales în Germania, şvabi din Banat.

„Am trăit 15 ani «visul american» lucrând pentru companii multinaţionale de top în marketing şi vânzări, călătorind des în ţară şi peste hotare. M-am oprit o data în Franţa fascinată de lanurile de lavandă. Mi-a trecut atunci prin cap să fac ceva al meu, cu flori... Era un gând care nu îmi mai ieşea din minte. Apoi în călătoriile mele m-am lăsat inspirată de gătitul cu flori, dar şi de savoarea bucatelor locale. Nu ştiam foarte multe la început despre bucatărie, însă am deprins de mică un apetit pentru bucate rafinate, mai ales că la noi Sărbătorile se ţineau în lanţ, noi avem de două ori Crăciunul, Anul Nou, Paştele... Eram nelipsiţi de la Ruga bănăţeană de Sfânta Marie în Ohaba, iar bunica ştia să pregătească şi reţete evreiesti, ea fiind de mică crescută de o familie de evrei. Am început într-o duminică să gatesc. Peste ani. Numai lucram pentru export, eram recent ajunsă în Bucuresti cu job-ul... Prietenii, dar mai ales colegii de serviciu, m-au încurajat. Au descoperit ei, înaintea mea, culmea, că am această pasiune...”, spune Romana.

Tânăra povesteşte că totul s-a legat peste ani şi că în toamna lui 2011 când invitată să gătească ca voluntar pentru un eveniment cultural a pregătit tarte pentru aproape 100 de invitaţi. De atunci, recomandarile au mers mână în mână şi are clienţi cu o vechime de cinci ani. Într-o zi Romana a fost remarcata într-o emisiune matinală la TVR când a gătit cu flori în direct şi asa s-a născut “fata care găteşte cu flori”.

„De fapt eu am început atunci să înfloresc. Poate nu a fost o coincidenţă faptul că eram în acel moment în Timişoara, cunoscută Oraşul Florilor. Din acel moment florile nu lipsesc din viaţa mea, prin ceea ce fac îi inspir pe cei din jur să deguste din fiecare clipa”, spune tânăra.

image

Lichiu - reţetă săsească FOTO Diana Oroş 

Claudia Romana Rista a acumulat o logistică impresionantă, chiar şi tradiţională din diverse zone din ţara.
„Umblu prin târguri. Cred în conceptele unice ce nu pot fi copiate. Niciun bufet pe care îl concep nu seamană cu altul. Şi asta mă diferentiază. Lumea îmi recunoaste deja stilul, am impus un stil. Am mers dintotdeauna pe doua direcţi: cea vizionară-rafinată şi cea tradiţitonală- de suflet. Putem executa şi livra evenimente culinare pentru 350 de persoane, dar şi outdoor pentru 1500 de persoane”, mai declară Romana. 

A gătit împreună cu călătorii primului tren turistic din România

Acum câteva zile a fost invitată să ia parte la un proiect de pionierat: primul tren turistic din România: Transilvania Train. La Sebeş, în curtea Muzeului de Istorie, a organizat primul workshop gastronomic de bucatărie transilvaneană.

„Am pregătit împreună cu cei aproape 100 de călători, reţete vechi, pe care le-am răscolit de la oamenii din satele în casa cărora am fost primită: Cricală de ceapă (Valchid, SB), Zamă de ouă, Fâsaică (Hoghilag, SB), Supă săsească de mere (Crit, BV), Salată de conopidă (Ineu, AR), Cârnaţi fierţi în moare, reţetă săsească şi Griş cu lapte şi tuberoze- reţeta mea”., mărturiseşte tânăra.

De altfel, în primul weekend din august, a iniţiat şi organizat la Hoghilag, lângă Sighişoara, 'Sărbătoarea Tuberozelor', un eveniment-concept care reprezintă prima sărbătoare culturală a florilor de tuberoze din România. S-a inspirat din  Franţa, Italia şi Austria.

De asemenea, în această vară a lansat Caietul de reţete săseşti culese de ea în satele săseşti cuprinse între Rupea şi Sighişoara: Viscri, Crit, Saschiz, Cloasterf şi Archita. A fost partenerul culinar pentru 'Săptămâna Haferland' - festival de cultură săsească aflat la a cincea ediţie, unde a pregătit bucate pentru aproximativ 2000 de turişti şi invitati.

În iulie, a mers la localnicii din Valchid şi a gătit împreună cu ei un brunch cu bucate pe care le-a descoperit primăvara şi vara aceasta mergând din casă în casă, proiect care face parte din renumitele Brunch-uri transilvanene iniţiate de partenerii de la My Transylvania.

„Am găsit în zonă felurite moduri de a face lichiul, peste 15: cu ceapă, cu varză, cu prune, cu mere, cu brânză, etc. Am denumit aceasta zonă Ţinutul Lichiului şi pe buna dreptate”, mai adaugă Romana.

image

FOTO Feri Teglaş  - Transylvanian Brunch la Valchid

Ea s-a făcut cunoscută prin pasiunea ei. Florile şi gătitul cu flori sunt cele care au propulsat-o în elită.
„În paralel, şi asta s-a întâmplat din primul an, aveam evenimente la care eram invitată să gatesc cu flori şi evenimente la care eram invitată să le vorbesc invitaţilor despre pasiunea mea recentă, cea de gătit şi cum fac să îmi trăiesc visul în fiecare zi. Am început din prima clipa când am renunţat la un job bine plătit şi sigur şi de când am ieşit din zona de confort să inspir oameni. Pentru mine cei cinci ani au reprezentat schimbari, am luat-o de la capăt de câteva ori, am reuşit să mă cunosc mai bine şi să-mi depăţesc limitele. Viaţa mea acum este împărţită între Bucureşti, unde locuiesc de doisprezece ani şi satele din România. Deşi sunt o fire preponderent urbană, aproape jumătate de an mă găsiţi călătorind prin România, cu precădere în zona Ardealului şi a Dobrogei de Sud, unde de patru ani am proiecte frumoase, nu numai culinare ci şi culturale. Unul dintre cele mai reuşite evenimente-concept gândite de mine, urmează în februarie 2018 a cincea ediţie, este Gurbanul Viilor, un eveniment pe care l-am conceput pentru celebrarea Anului Nou vini-viticol, cu reinvierea tradiţiilor, dar şi promovarea bucatelor regionale”, mai povesteşte tânăra din Arad.

În luna octombrie în renumitul eveniment Atipic Beauty organizat de Magda Coman Romana  a fost invitată să îşi lanseze colecţia de T'Arte. Va purta denumirea de Atipic T'Arts.

Claudia Romana Rista spune că ea crede cu tărie într-o bucătărie regională a Romaniei, particulară în fiecare sat şi totodată corelata cu sezonul. La fel de mult crede şi într-o gastronomie modernă, „dar atenţie care nu îşi uită bazele, tradiţiile, rădăcinile”.

„Eu sunt fiica a Aradului şi nu pot să uit niciodată gustul copilariei, cu pită de Pecica gătită în foc cu stiuleţi de porumb, şonca de casă ţinută în baiţ cu sare, piper si ienibahar, pită înmuită în oloi de dovleac, baigli cu mac sau supa cu gârtene sunt printre primele amintiri..., Cadarca de Miniş din via pe care ai mei au avut-o la Ghioroc. Este o şansă unică pe care o avem poate noi tinerii mai mult acum decât atunci şi nu e timp să pierdem acest moment sau să zăbovim. Turismul în România poate fi infloritor prin cultură şi gastronomie. Nu merg separat, ci doar împreună. De aceea am ales să rămân în ţară, deşi mi s-a propus şi am avut ocazia să o fac...”, încheie Romana.

Vă mai recomandăm: Fata care găteşte cu flori a organizat Sărbătoarea Tuberozelor, un eveniment unic în România

A lăsat cariera de corporatistă şi s-a apucat de gătit
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite