Taxa pe fast-food atacă pauza de masă a arădenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii vor fi nevoiţi să ia tot mai des prânzul acasă
Arădenii vor fi nevoiţi să ia tot mai des prânzul acasă

Comercianţii vor să mărească preţul hamburgerilor şi al chipsurilor pentru a putea supravieţui pe piaţă. Taxa pe produsele de tip fast-food va fi implementată din martie 2010, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negociere.

Una dintre cele mai rentabile afaceri din ultimii ani s-a dovedit a fi cea cu mâncare de tip fast-food, întrucât sute de angajaţi arădeni aleg gustări rapide, în oraş, pentru pauza de prânz. Taxa pe fast-food ameninţă cu falimentul micile afaceri din domeniu şi îi obligă pe arădeni să-şi schimbe obiceiurile legate de principala masă a zilei.
Patronii se tem că această taxă le va sta în calea succesului şi au de gând să majoreze preţul mâncării. „Nu sunt de acord cu această taxă. Cred că cei din conducerea ţării nu mai ştiu ce măsuri să adopte ca să ne scuture de bani. O să măresc tariful la meniul zilei, mâncarea care trecea cel mai bine”, a explicat Radu Rădac, administratorul unui fast-food din Arad.

Majorări şi disponibilizări
Reprezentanţii patronatelor spun că introducerea taxei pe fast-food ar putea duce la creşterea cu peste 30 la sută a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a 20 la sută din personalul din industria alimentară, adică a peste 36.000 de salariaţi. Taxa va fi percepută începând cu luna martie 2010, urmând ca mai apoi aceasta să fie impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse de tip fast-food. „Am înţeles că vom fi afectaţi toţi cei care comercializăm sau producem produse tip patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare. Cuantumul contribuţiei va fi stabilit în urma unor negocieri”, a adăugat Radu Rădac.

Taxa a băgat frica în patroni
Majoritatea patronilor de fast-fooduri se tem că această taxă va fi una extrem de mare şi nu o vor putea achita la timp. Din această cauză nu numai că vor mări preţurile, ci vor face şi disponibilizări, ca să reducă cheltuielile. Până astăzi, Ministerul Sănătăţii nu a stabilit încă lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate şi nici cuantumul de contribuţii. Această taxă va fi pe modelul taxei de viciu, banii urmând a fi destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii. „Eu nu obişnuiesc să mănânc în oraş, aşa că nu ştiu dacă e bună sau nu această taxă. Am colegi care zilnic servesc meniul zilei în oraş sau îşi cumpără hamburgeri ori cartofi prăjiţi”, a spus Diana Graure din Arad.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite