Un deţinut din Penitenciarul Arad îşi susţine nevinovăţia prin greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiaşciuc este hotărât să-şi demonstreze nevinovăţia cu preţul vieţii
Dan Voiaşciuc este hotărât să-şi demonstreze nevinovăţia cu preţul vieţii

Un deţinut din Penitenciarul Arad a refuzat mâncarea, de nouă zile. Fost militar în Kosovo, bărbatul de 30 de ani are acum de ispăşit o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru două  tâlhării.

Dan Voiaşciuc, condamnat la 11 ani de închisoare pentru că este considerat tâlharul poştaşului jefuit în noiembrie 2009, neagă toate acuzaţiile. Spune că din probele aflate la dosar nu credea că va fi condamnat. „Sunt în refuz de hrană de nouă zile. Fac acest lucru pentru că sunt închis pe nedrept. Probele care sunt în dosar nu mă incriminează pe mine. Nici victima şi niciun martor nu m-au identificat ca fiind eu autorul”, a spus Dan Voiaşciuc.


De la erou, la tâlhar


Dan Mihai Voiaşciuc a fost angajat al armatei române. În perioada în care a lucrat ca şi militar, arădeanul a fost trimis la luptă şi în Kosovo. În 2007, când s-a întors din Kosovo, Dan a trebuit să renunţe la militărie din cauza unei crize de inimă. „Când a revenit, a renunţat de bunăvoie deoarece avea inima slăbită, probabil din cauza substanţelor de acolo”, a spus Simona Tanasz, sora deţinutului.


Aceasta mai povesteşte că fratele său era „ochit” de poliţiştii arădeni, pentru că nu respecta legea rutieră. „Dan nu avea probleme cu banii, ba din contră, o ducea foarte bine. Era angajat al unei firme de închiriat maşini şi deţinea un apartament. În schimb, era un tip căpos, avea zeci de amenzi, nu oprea la semnalul poliţiştilor şi circula cu viteză”, a spus sora deţinutului. Reprezentanţii Poliţiei Arad spun că acuzaţiile deţinutului nu sunt reale. „În penitenciar fiecare poate spune orice. E dreptul fiecăruia să facă sesizări de acest gen. Oricum sunt persoane abilitate care pot face verificări în acest caz”, a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Poliţiei Arad.


Pentru a-şi dovedi nevinovăţia, Dan a trimis în luna mai o scrisoare în care explica amănunţit situaţia în care se află. El spune că atunci când a avut loc tâlhăria a reparat maşina unui client al firmei unde era angajat.

Susţinere din partea familiei


Din afara gratiilor, familia deţinutului încearcă acum să îşi  găsească dreptatea la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului. „A luptat în Kosovo şi de acolo s-a întors cu fruntea sus. A venit acasă cu mai multe medalii şi diplome de merit. Eu nu cred că el ar fi făcut aşa ceva. Toată lumea fuge şi se ascunde de când a fost dată sentinţa. În orice caz, vom continua să ne luptăm cu justiţia. Vom căuta un nou avocat din Bucureşti şi într-un final vom merge la CEDO”, a spus Simona Tanasz, sora deţinutului. Pe de cealaltă parte, Dan Voiaşciuc spune că nu se va opri chiar dacă va ajunge să îşi demonstreze nevinovăţia cu preţul vieţii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite