Bacău

articolul anterior articolul urmator

Şefi şi angajaţi din Romsilva Bacău, trimişi în judecată de DNA după ce au luat şpagă aproape un milion de euro

2
22 Oct 2020 12:56:18
Autor: Borcea Stefan
Direcţia Naţională Anticorupţie
Direcţia Naţională Anticorupţie

O parte din ei se află în arest la domiciliu, altă parte se află sub control judiciar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a mai multor angajaţi din cadrul Romsilva. Este vorba despre Aurel Pâslaru, până în august şeful Ocolului Silvic Comăneşti, Sorin Velu Comăneci,  şef district I Asău, Constantin Ştefancu, şef district III Nogea, Liviu Corbu, şef district VI Ghimeş-Palanca, Costel Colpoş, şef district V Camenca, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Janos Olteanu, la data faptei şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită. De asemenea, sub control judiciar a fost trimis în judecată Adrian Leacşu,  şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, dar şi un contabil al unei societăţi comerciale, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

Din  rechizitoriul întocmit reiese că  în perioada 2015 – 2020, cei şapte inculpaţi ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani, în total 4.526.850 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) şi pentru a deconta facturile fiscale emise de către firma respectivă.

„În acest context, inculpaţii ar fi pretins şi primit următoarele sume de bani: - inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea respectivă pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi ar fi primit suma totală de 210.000 lei. Precizăm că la data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce ar reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018. - ceilalţi şase inculpaţi ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit). Concret, inculpatul Olteanu Janos ar fi primit suma de 1.595.300 lei, Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 980.300 lei, inculpatul Ştefancu Constantin - suma de 969.100 lei, inculpatul Corbu Liviu - suma de 392.800 lei, inculpatul Colpoş Costel - suma de 315.600 lei, iar Leaşcu Adrian - 63.750 lei”, potrivit procurorilor DNA.

Independent de activitatea infracţională descrisă mai sus, la data de 18 martie 2020, inculpatul Olteanu Janos ar fi pretins de la unul dintre oamenii de afaceri suma de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea a 90 de metri cubi masă lemnoasă.
Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv inventarierea şi marcarea unor arbori ce urmau să fie tăiaţi.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor şapte inculpaţi, angajaţi ai Romsilva.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Vă mai recomandăm:

Cinci şefi din Romsilva Bacău, arestaţi la domiciliu după ce au luat şpăgi de circa un milion de euro

EXCLUSIV Cine sunt juriştii tineri care   l-au înfundat pe „guzganul rozaliu“ Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor ilegale
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

LazyBear
22.10.2020, 13:02:41

A aflat în sfârșit și bărbatul ce știa de mult tot satul...anume că Romsilva e matroana/patroana mafiei lemnului din România.

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
22.10.2020, 14:26:01

Hi bre, un milion de euro este mult ? Pai Voiculescu, Copos si alti mari borfasi care au fraudat bugetul sau au luat spagi de milioane de euro ce au patit ? Mai nimic. Au facut max. un an de puscarie si au ramas cu banii furati. Pai atunci dece nu merita sa furi miloane de euro ?

Modifică Setările