O asociaţie de proprietari dă în judecată Compania de Apă Bacău, după defecţiunile care au ţinut Bacăul „pe uscat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacăul nu are apă de aproape trei zile, din cauza unei defecţiuni apărută la îmbinarea unor ţevi noi din apropiere de Valea Uzului
Bacăul nu are apă de aproape trei zile, din cauza unei defecţiuni apărută la îmbinarea unor ţevi noi din apropiere de Valea Uzului

Dezastru în Bacău, după aproape trei zile în care apa de la robinete a fost dată cu program sau pe alocuri nu a curs deloc. Cel mai mult au avut de suferit persoanele vârstnice dar şi proprietarii barurilor, care nu au putut menţine igiena minimă. Doar administratorii de hoteluri şi pensiuni, care au rezervoare de apă proprii şi-au putut desfăşura fără probleme activitatea.

Asociaţia de Proprietari nr 75 va acţiona în instanţă Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) dar şi alte persoane care sunt direct responsabile de tardivitatea cu care a fost reparată avaria dar şi de comunicarea defectuoasă a programului în care este restricţionată apa. Cele mai afectate au fost persoanele vârstnice, greu deplasabile. „Am luat decizia să dăm în judecată Compania de Apă dar şi persoanele care trebuiau să cunoască starea acestor ţevi de pe vremea lui Ceauşescu. De sâmbătă nu avem apă, nu am fost anunţaţi, astfel că nimeni nu şi-a făcut rezerve de apă. Cum să se ducă bătrânii, care abia pot merge, să care apă până la etajul patru? Ieri lumea s-a luat la bătaie la izvorul din zona de sud a Bacăului, era o coadă de peste 200 de persoane. Nu toţi îşi permit să cumpere apă pentru a se spăla pe faţă sau pentru a turna la toaletă. Compania de Apă era obligată să facă investiţii, pentru asta plătim un preţ foarte ridicat pentru metru cub, pentru o apă care oricum nu este potabilă“, a spus Aurel Acatincăi, preşedintele Asociaţiei de Proprietari  75 din Bacău.

Turiştii care vin în Bacău se pot caza doar la hotelurile şi pensiunile care au rezervor propriu de apă

Proprietarii şi administratorii hotelurilor din Bacău s-au arătat îngrijoraţi de sistarea apei şi au profitat de programul comunicat de Compania de Apă pentru a-şi umple din nou rezervoarele, în cazul în care au această dotare, indispensabilă în cazul unor avarii la sistemul public de apă. „Noi avem o rezervor de apă la subsolul hotelului, de 80 de tone, care este suficient pentru asigurarea condiţiilor normale în camere, în cazul în care nu avem un grad de ocupare mare. Nu ni s-a întâmplat niciodată să avem probleme. Am folosit cele două ore în care a curs apa pentru a umple din nou rezervorul“, a precizat Cezar Ivanof, patronul Complexului Hotelier Decebal.

O situaţie similară este şi la Pensiunea Studio, aflată tot în centrul municipiului Bacău. „Dacă nu am fi avut propria rezervă de apă, ar fi fost imposibil să asigurăm condiţii de cazare. Deocamdată nu avem probleme, dar sperăm să se remedieze situaţia din Bacău cât mai repede“, a spus Mircea Săndulescu , de la Pensiunea Studio.

Un inventator băcăuan a descoperit rezerve importante de apă potabilă forând în propria curte

Nicolae Constantinescu, care a realizat câteva invenţii în domeniul utilizării fosfogipsului, a descoperit un adevărat bazin de apă, după ce a forat un puţ în propria curte. El afirmă că experţii i-au garantat că subteran, în sudul oraşului, există o rezervă importantă de apă, care ar putea fi îmbuteliată sau chiar să constituie sursă pentru întreg municipiul Bacău. În prezent, băcăuanii beau apă de la Valea Uzului, care vine prin conducte aflate la peste 50 de kilometri dinstanţă. „Am descoperit o rezervă foarte mare de apă, care are 0 radioactivitate, nitraţi şi nitriţi, care îşi păstrează caracteristicile de apă de izvor permanent, după ce, în urmă cu şase ani  am făcut o fântână în propria curte. Am făcut analiza apei la Iaşi, am chemat expert geolog  şi am toate buletinele care permit să fie îmbuteliată sau livrată populaţiei Bacăului, ca alternativă la reţeaua actuală“, afirmă Nicolae Constantinescu.

Apa vine marţi seară

Reprezentanţii CRAB au tot amânat termenul de remediere a avariilor produse la 16 kilometri de barajul de la Poiana Uzului. Mai precis, problemele au apărut la îmbinarea unor conducte noi, aflate de doar patru ani în exploatare. Marţi, în Bacău, programul de apă rămâne acelaşi, două ore dimineaţa, de la 6 la 8, iar seara, de la 18 la 20. Cu menţiunea că de mâine seară programul ar putea să fie continuu, fără întreruperi, deoarece avaria este în curs de remeriere. În municipiul Bacău au fost afectate de lipsa apei peste 100 de mii de persoane, care sunt branşate la aducţiunea de la Valea Uzului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite