“Proful online” a trecut de la predarea matematicii, la apicultură pe Internet. Manualul său video cuprinde peste 600 de ore de filmare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Ursu (62 de ani), cunoscut şi ca „proful online”, a finalizat un manual filmat de apicultură, compus din şapte volume în format electronic. Este al doilea manual online realizat de către el, după ce ani de-a rândul a lucrat la unul de matematică.

Profesorul Ioan Ursu, cunoscut ca fiind singurul dascăl din ţară care a fost exclus din învăţământ pe motiv că îşi filmeaza orele de curs, dă acum lecţii de apicultură. 

El a finalizat un manual format din şapte volume, fiecare cu câte 15 ore de explicaţii, adică 105 de ore de film. La aceasta se adaugă peste 500 de ore de filmare, în care profesorul de matematică detaliază aspecte concrete din viaţa albinelor.

Manualul vine după ce Ioan Ursu a inventat stupul bio, din lemn de brad, cu o arhitectură aparte, care nu lasă un parazit care atacă limfa albinei şi scade capacitatea de zbor a acesteia (n.r. – pentru specialişti, este vorba despre parazitul varroa) să pătrundă în zona în care albinele depun miere. Invenţia sa a fost răsplătită cu trei medalii de aur la târguri de inventică din România şi a făcut obiectul unui referat prezentat de academicianul Bogdan Alexandru la Congresul Mondial Eco-Bio-Economica de la Berlin.

Există o ramă capcană care atrage varroa din stup. Practic, această ramă este formată numai din celule de trântori, care atrag femela de varroa. La stupul clasic, această ramă capcană era prinsă în cuib, adică în magaziile cu miere. La stupul realizat de mine, această ramă este aşezată în afară. Este total schimbată arhitectura stupului. Ca să ajungi la această ramă, până acum, trebuia să deranjezi aproape un stup întreg. Era o operaţiune foarte grea, traumatizantă pentru albine. Acest lucru produce un stres fantastic albinelor. Am stat mult timp şi m-am gândit ce trebuie să fac ca să nu se mai întâmple acest lucru. Într-un final, am găsit soluţia, a explicat profesorul Ursu.

Pentru aceasta, el a obţinut de la OSIM un brevet de invenţii, iar apoi marca bio-stup a fost înregistrată. Pe lângă aceasta, profesorul Ioan Ursu a mai inventat şi colectorul de polen, adică o placă din plastic găurit, amplasată în interiorul stupului, la intrare, datorită căreia polenul cade într-o sită.

Propunere: laptele şi cornul, înlocuite cu bomboana de sănătate”

Profesorul Ursu propune ca pentru copiii din şcolile primare şi gimnaziale să se înlocuiască laptele şi cornul cu „bomboana de sănătate”, adică o mixtură formată din miere, lăptişor de matcă, propolis, polen, căpăceală, iaurt şi fructe de pădure. 

În plus, el susţine că orice tânăr care nu are loc de muncă sau vrea o reconversie profesională, poate să obţină venituri din apicultură. “Trebuie doar să se dorească acest lucru”, a afirmat profesorul Ursu.

Patentul stupului bio a fost cedat unui producător din localitatea Rădăuţi, judeţul Suceava şi zeci de stupi au ajuns anul trecut în Italia, Spania, Germania şi Turcia. Pe lângă aceştia, mai mulţi apicultori autohtoni au cumpărat sute de stupi bio.

Cine este profesorul Ioan Ursu

Profesorul Ursu a devenit cunoscut după ce a făcut obiectul mai multor articole de presă, fiind singurul dascăl din ţară care îşi filma orele de matematică susţinute în faţa elevilor săi de liceu şi le afişa ulterior pe Youtube. După un război care a durat mai bine de 10 ani cu conducerea Colegiului Tehnic “N.V. Karpen”, profesorul Ioan Ursu a fost scos din învăţământ prin desfacerea contractului de muncă, după 33 de ani de activitate la catedră. Susţine şi în prezent că nu a dorit decât să facă transparent actul de învăţământ, care – spune el - era alterat de şpăgi.

Alte articole:

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite