Asistenta medicală „eroină“, care a reuşit să vaccineze 99% dintre copiii din 14 sate. „Am mame care mă sună pentru orice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Hoartă, o asistentă medicală comunitară din judeţul Bacău, a fost felicitată de reprezentantul UNICEF în România pentru că a reuşit să promoveze vaccinarea excelent în cele 14 sate ale comunei în care lucrează.

Liliana Hoartă este asistentă medicală comunitară în comuna Motoşeni, judeţul Bacău, din 2005. Rezultatele deosebite pe care asistenta medicală le-a obţinut prin promovarea vaccinării au fost apreciate public la finalul lunii octombrie de Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România. Oficialul a relatat atunci că a cunoscut un băieţel de doi ani, sănătos şi dolofan, ai cărui bunici i-au spus că fără ajutorul doamnei Liliana copilul nu ar fi crescut aşa frumos.

„Liliana a monitorizat dezvoltarea copilului încă de la naştere. Ea a învăţat-o pe mama lui Andrei, o mamă singură, fără experienţă şi cu un nivel scăzut de educaţie, cum să aibă grijă de copil, cum să îl ţină în braţe, cum să îi schimbe scutecele, cum să-l hrănească, să-l bată pe spate şi să-l întoarcă pe o parte, să-i dea vitamina D pentru a preveni rahitismul. Tot asistenta medicală comunitară s-a asigurat că Andrei a primit toate vaccinurile necesare“, a precizat oficialul UNICEF.

liliana hoarta arhiva personala

Liliana Hoartă a povestit pentru „Adevărul” că, atunci când în comună se naşte un copil, este prima care bate la uşa proaspetei mămici. Alături de asistentul social, asistentul medical comunitar le explică părinţilor ce înseamnă vaccinarea, cum îl ajută pe bebeluş şi care sunt efectele pe termen lung ale imunizării.

„Le explic schema de vaccinare, le explic ce vaccinuri au făcut în spital, ce mai au de făcut şi lunile la care trebuie să vină la cabinet. Le explicăm că imunizarea este importantă, că produce copilului anticorpi, că îl fereşte de boli şi că, în cazul în care intră în contact cu un alt copil şi al ei prezintă boala, poate să îl îmbolnăvească pe celălalt”, a relatat Liliana Hoartă.

liliana hoarta

Relaţia dintre localnici şi Mioara Hoartă este atât de bună, încât o singură mămică din toate cele 14 sate ale comunei Motoşeni nu a acceptat încă să-şi vaccineze copilul. „Pe toate celelalte mame le-am convins pentru că, fie sunt care au mai mulţi copii şi atunci au experienţa de la ceilalţi, fie sunt mame tinere cărora le dăm exemple pozitive, inclusiv faptul că ele au fost vaccinat, la rândul lor”, a subliniat băcăuanca. În trimestrul al treilea din 2017, în comuna Motoşeni s-au înregistrat 83 de vaccinări, cu 32 de imunizări realizate într-o singură zi.

liliana hoarta arhiva personala

„Apropierea dintre mame şi cadrul medical este foarte importantă. Dacă tu te duci mereu şi mama te vede implicată, atunci are încredere în tine. Eu am mame care mă sună pentru orice: mă întreabă dacă e bine şi ce să facă cu copilul când apare ceva, mă întreabă când trebuie să vină cu copilul la vaccin, mă întreabă ce vaccinuri mai au de făcut. Iar eu le explic inclusiv faptul că, după vaccin, poate să apară o mică reacţie, un pic de temperatură, un pic de diaree”, a nuanţat asistentul medical comunitar.

liliana hoarta arhiva personala

„Fac educaţie pentru sănătate în şcoli”

Liliana Hoartă este asistent medical de 26 de ani. Iniţial, a lucrat în comuna Motoşeni la cabinetul unui medic de familie. În 2005, când s-a ivit postul de asistent medical comunitar la primărie, a aplicat pentru noua poziţie, reuşind în final să o ocupe. Liliana Hoartă colaborează cu toţi oamenii din comună: părinţi cu bebeluşi, gravide, bolnavi cronici, copii cu dizabilităţi, persoane vârstnice fără familie.

Şcolarii, la rândul lor, sunt obişnuiţi să fie vizitaţi frecvent de asistentul medical comunitar, alături de care să participe la diverse activităţi. „Fac educaţie pentru sănătate în şcoli. Le prezint elevilor aspecte despre igiena corporală, de câte ori trebuie să facă baie, cum să vină îmbrăcaţi curat la şcoală, cum să mănânce sănătose, cum să evite consumul de tutun şi droguri. Toate aceste lucruri le realizăm în echipă, alături de asistentul social, mediatorul şcolar şi medicul de la cabient”, a subliniat băcăuanca.

liliana hoarta arhiva personala

Liliana Hoartă este unul dintre asistenţii medicali comunitari din judeţul Bacău implicaţi în proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunităţii”, derulat de UNICEF România. 

Citeşte şi:

Povestea lui Andrei, spusă de Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România: „Este un copil norocos. Mama lui a înţeles beneficiile vaccinării“

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite