Bacău: Blocul de pe Martir Horia trebuie consolidat urgent deoarece se poate prăbuși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta spun specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții din Bacău. Aceștia afirmă că imobilul reprezintă un pericol și că în cazul producerii unui cutremur de intensitate mai mare se poate prăbuși.

După patru luni de le explozia de pe strada Martir Horia, care a lăsat pe drumuri 15 familii, blocul nu a fost consolidat. Clădirea a fost doar asigurată cu câțiva piloni de susținere și nimic mai mult.

Specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Bacău atrag însă atenția că imobilul reprezintă un pericol și că trebuie să se intervină urgent. „Blocul de pe Martir Horia este o problemă. El este pus în siguranță provizorie, dar la un cutremur se poate prăbuși. De aceea nu trebuie să se mai piardă timpul. Expertiza arată că după consilidarea celor șase apartamente de la parter și etajul 1, imobilul poate avea aceeași calitate ca înainte", a explicat Romulus Strugaru, director ISC Bacău.

Cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică nu a creat probleme, dar inspectorii de la ISC se tem de un seism mai puternic. „Cutremurul de la sfârșitul săptămânii a fost de mică intensitate și nu s-a întâmplat nimic. La un seism mai mare pică și de aceea consilidarea trebuie să înceapă", a mai spus Strugaru.

Oamenii vor să se găsească vinovatul

Locatarii au refuzat însă până acum varianta consolidării și au vrut ca mai întâi să se afle vinovatul. După ultima discuție avută la finele săptămânii trecute cu edilii locali se pare că au înțeles că se pierde timp prețios.

După întâlnirea de la primărie am ajuns la concluzia că trebuie trecut la pasul următor. Asta înseamnă realizarea unui proiect pentru a se stabili costurile pentru reconsolidare, dar și care ar fi cele de demolare și reconstruire, să vedem care este mai ieftin", ne-a declarat Bogdan Pocovnicu, avocatul locatarilor rămași pe drumuri.

În același timp proprietarii trebuie să-și facă un ONG care va gestiona banii trimiși de Guvern pentru ei. „Practic, Primăria Bacău își va lua mâna de bani. Oamenii pot efectua lucrările cu ce constructor vor dori ei, dar totul trebuie făcut conform hotărârii de guvern", a mai spus Pocovnicu.

Sinistrații au aflat cu această ocazie că au la dispoziție 950.000 de lei, din acea sumă de 1 milion oferită drept ajutor de urgență de către Guvern. Proiectul va stabili însă dacă banii ajung sau nu pentru efectuarea tuturor lucrărilor sau dacă va mai fi nevoie și de alte sume.

CITAT

Romulus Strugaru, DIRECTOR INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII BACĂU

„Blocul este un pericol. La un cutremur mai mare pică"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite