Bacău

articolul anterior articolul urmator

Bacău: Depozit de cereale, transformat în monument istoric

0
16 Dec 2010 07:07:39
Autor: Olimpia Filip
Clădirea de pe strada Kogălniceanu a devenit monument istoric peste noapte
Clădirea de pe strada Kogălniceanu a devenit monument istoric peste noapte

Primăria Bacău este interesată să cumpere clădirea aflată vizavi de Parcul Trandafirilor la un preț între 450.000 și 800.000 de euro . Construcția a apărut peste noapte pe lista clădirilor de patrimoniu, iar proprietarul, stabilit în Canada, a aflat acest lucru abia după trei ani.

Primăria municipiului Bacău negociază, zilele acestea, prețul achiziționării unei case de pe lista clădirilor de partimoniu. Construcția de află pe strada Mihail Kogalniceanu, vizavi de Parcul Trandafirilor și aparține lui Adrian Sabath, cetățean român stabilit în Canada.

Roxana Mironescu, viceprimarul municipiului, afirmă că prețul nu este încă bătut în cuie însă variază între 450.000 de euro, cât s-a cerut la începutul anului, și 800.000 de euro, suma cerută de Sabath în acest moment.

Totodată, Consiliul Județean recunoaște că nu dispune de acești bani ca să o cumpere. Proprietarul clădirii s-a decis asupra prețului după ce s-a plimbat din instanță în instanță ca să câștige dreptul de proprietate.

După ce a fost obținut, Sabath a vândut casa lui Gheorghe Sachelarie, unui om de afaceri din municipiu, care a transformat-o în restaurant. Surpriza a venit la câteva luni după parafarea actului de vânzare-cumpărare, când Sachelarie și Sabath au aflat că de trei ani imobilul este, de fapt, momument istoric.

"Aici a locuit Papa Pius!"

Din acest motiv, tranzacția dintre cei doi este nulă și actul de vanzare-cumpărare egal cu zero. Pentru a putea fi vândută casa, una dintre condiții, în cazul monumentelor istorice, este ca Primăriei și Consiliului Județean să le fie făcută prima dată "oferta" vânzării deoarece instituțiile locale au drept de preemițiune. "Nu înțeleg de ce casa asta a ajuns din senin monument istoric. Habar n-am avut de noul statut al imobilului! Nimeni nu ne-a anunțat! Aici nu s-a născut nici Ștefan cel Mare, nici Regele Mihai. Clădirea a fost un depozit de cereale după ce au venit comuniștii cu Naționalizarea. Ei ce cred? Că acolo a locuit Papa Pius?", se întreabă cu năduf Valentina Olaru, procuratorul din România lui Adrian Sabath.

Supărată este și Monica Sachelarie, soția celui care a cumpărat casa de la Sabath. "Eu m-am săturat șă tot scotocesc prin acte. Documentele de patrimoniu zic una, lista cu monumentele istorice alta. Nu văd nicio legătură între ele. Cum de a apărut casa asta pe lista monumentelor istorice, nu știu", a afirmat Monica Sachelarie, soția celui cre a cumpărat de la Sabath. 

CITAT

Petru Cimpoeșu - director Patrimoniu Cultural

"O clădire intră în patrimoniul național în funcție de vechime, valoarea arhitecturii și a persoanelor care au locuit în acea casă. În cazul imobilului de pe strada Kogalniceanu avem de a face cu o valoare deosebită a arhitecturii"

Casa unui consilier local, scoasă în secret de pe lista monumentelor istorice

Casa consilierului local Lucian Ciubotaru, aflată în centrul Bacăului, pe strada Războieni, cunoscută sub denumirea de Casa Primera a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice.

Ciubotaru susține că a cumpărat-o în 2003 și pe actul de vânzare-cumpărare scrie negru pe alb că imobilul este monument istoric și, prin urmare, nu are voie să-i modifice arhitectura.

În schimb, el recunoaște că nu își explică cum vânzătorul Casei Primera a putut face tranzacția fără să solicite Consiliului Județean și Local dreptul de preemițiune. "Eu am fost cumpărător de bună credință și nu știu cum de vânzătorul casei mi-a vândut-o mie direct, dacă era monument istoric. E frumoasă casa și nu vreau să o dărâme nimeni", a afirmat consilierul local.

"Nu vreau să pățesc ca Sachelarie!"

El speră ca situația în care se află să nu semene cu cea a lui Gheorghe Sachelarie, cel căruia i-a fost anulat actul de vânzare-cumpărare deoarece proprietarul inițial nu a urmat pașii legali ai vânzării unui imobil aflat în patrimoniul cultural.

Cu toate că pe lista clădirilor de patrimoniu întocmită în 1992, casa lui Ciubotaru figura ca monument istoric, în lista din 2004 ea a dispărut brusc. "Nu știu cum se face că pe o listă este și pe alta, nu. Habar n-am cine a făcut modificarea", a mai adăugat Ciubotaru.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările